Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe blogt

Baking soda, what else?

Welkom bij dit verfrissende blog, waar we de mythe over de veelzijdigheid en doeltreffendheid van baking soda in huishoudelijke situaties kritisch bekijken. Baking soda is al jarenlang razend populair bij mensen die huishoudelijk schoonmaken. Legio vermeende voordelen worden er aan toe geschreven, variërend van reiniging tot het ontstoppen van riolen en nog veel meer. Maar wat maakt het zo populair? Er wordt veel geschreven over de vele toepassingsmogelijkheden van baking soda. Het lijkt het wondermiddel waarmee je alles oplost. Door gebrek aan echte kennis over schoonmaken zijn mensen al gauw tevreden met het resultaat. Gelukkig ben je hier aan het juiste adres om te leren hoe je betere en effectievere alternatieven kunt gebruiken in je dagelijks leven, en zo een écht hygiënische leefomgeving creëert.

Wat is baking soda?

Baking soda is Natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3) Het is een witte stof die uit kristallen bestaat. In de keuken is deze stof een alternatief voor gist, het zit in bakpoeder en fungeert dan als rijsmiddel. Als je op de verpakking van etenswaar het E-nummer E500 ziet dan weet je dat het om baking soda gaat.

Baking soda is een mooi product met veel toepassingen. Één van de toepassingen is dat het een mild poets of schuurmiddel is. Het kan dus voor lichte schoonmaakwerkzaamheden gebruikt worden.

Voor lichte schoonmaakwerkzaamheden kan je echter ook gebruik maken van een microvezeldoek, dan heb je helemaal geen schoonmaakmiddel nodig. Heb je zwaardere vervuiling dan kom je er achter dat gebruik maken van baking soda niet volstaat om een oppervlak schoon te maken.

Index huishoudelijk advies baking soda

 1. badkamer schoonmaken
 2. oven schoonmaken
 3. vloer schoonmaken
 4. koffie en theeaanslag verwijderen
 5. tegels schoonmaken
 6. douchehoek schoonmaken
 7. wc schoonmaken
 8. schimmel in de badkamer verwijderen
 9. douchegordijn reinigen
 10. stoffen bank schoonmaken
 11. matras schoonmaken
 12. zweetlucht in schoenen
 13. voegen schoonmaken

1. Badkamer schoonmaken met baking soda

Een complete make-over van je badkamer met behulp van baking soda. Dat is wat ik ergens lees als ik zoek op badkamer schoonmaken met baking soda. Ik lees dat het een veelzijdige stof is die je als het ultieme schuurmiddel kunt inzetten om de gehele badkamer een opfrisbeurt te geven. Ik kan mijn boeltje pakken, als professional heb ik geen bestaansrecht meer.

Voor alle zekerheid toch maar even de instructies opvolgen om te kijken hoe het kan dat ik het al jarenlang bij het verkeerde eind heb. Op naar de badkamer waar ik begin met het strooien van een eetlepel van het magische witte poeder op een vochtige spons. Vervolgens ga ik zoals de instructie aangeeft de tegels, voegen, wasbak, badkuip en douche grondig schoon boenen. Vervolgens spoel ik alles af met water en droog het goed af.

baking soda badkamer schoonmaken

De instructie zegt nu dat ik vol verwondering moet zien hoe schimmels, zeepresten en kalk als magie zijn verdwenen. Dankzij de helende eigenschappen van het wondermiddel zou ik niet  langer hoeven te worstelen met hardnekkige vlekken en aanslag in mijn badkamer. De kracht van deze wonderbaarlijke stof zou me doen verbazen doordat het mijn badkamer omtovert tot een stralend en fris paradijs. Wauw ik ben om.

Wat een bende geeft die baking soda zeg

Het doet zeer om uit mijn droom wakker te worden. Ik moest mijn tegels afspoelen en met een doek nadrogen. Ik sta echter met mijn voeten in het water dat door het afspoelen op de grond is gekomen. Het klopt hier en daar zijn de tegels wel iets schoner geworden. Echter de doffe aanslag in de douchehoek is er nog steeds net zoals de schimmel. En verdorie mijn bouwmarkt badkamer is nog steeds geen paradijs.

Hoe dan wel de badkamer schoonmaken?

Schoonmaken is mijn vak, het is echter niet mijn favoriete vrijetijdsbesteding. Daarom, als ik schoonmaak, dan wil ik dat het effectief is. Een schoon eindresultaat. Op de pagina hoe badkamer schoonmaken zie je hoe professionals een badkamer schoonmaken. Het is een andere manier van schoonmaken dan je gewend bent. Ga je het echter op de beschreven manier aanpakken dan is je badkamer écht schoon.

evika sanitairset

Op het YouTube kanaal van schoonmaakgoeroe tref je veel video’s aan die je meenemen naar een schone badkamer. Op Webwinkel keur lees je wat onze klanten er van vinden.

2. oven schoonmaken met baking soda

Op Google typ ik de zoekterm in “oven schoonmaken met baking soda” en ja hoor het nodige komt voorbij:

De ‘magische’ reinigingskracht van baking soda voor je oven

Het reinigen van je oven kan een tijdrovende en ontmoedigende klus zijn. Gelukkig is daar baking soda, de allemansvriend onder de schoonmaakmiddelen. Het belooft een buitengewoon eenvoudig reinigingsproces lees ik. Zou het echt want dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn na de ervaring in de badkamer.

Begin met het bevochtigen van een groene schuurspons en doop deze in baking soda. Ga grondig te werk en veeg daarna alles af met een schone doek. Dankzij de “unieke eigenschappen” van bak soda wordt het reinigen een fluitje van een cent. Gedaan, mmmm oven is niet schoon, inmiddels wel vol met krassen.

oven schoonmaken met baking soda

Dan maar naar de volgende tip waar ik lees: strooi wat van dat magische goedje onderin je vuile oven en besproei het met water, zodat je een pasta krijgt. Laat dit een nachtje intrekken en maak de oven de volgende dag grondig schoon. Het is net als een sprookje, toch? Klopt, het is een sprookje. Mijn oven is nog steeds niet schoon.

Ik had nog een tip gelezen, zou die dan werken? Opgetogen ga ik weer aan de slag: maak een mengsel van water en bak soda en gebruik een groen/geel schuursponsje (nog meer krassen?) om de vlekken in je oven te verwijderen. Herhaal dit proces zo vaak als nodig, want je zult het sponsje regelmatig moeten herdompelen. Als alles fris en schoon is, veeg je de resterende baking soda weg met een vochtige doek. Yep de oven is iets schoner, maar dat mag ook wel na deze intensieve krassen veroorzakende schrobbeurt.

Advies Schoonmaakgoeroe oven schoonmaken

Op de pagina hoe oven schoonmaken lees je in het tweede gedeelte het professionele advies. Hier een kopie van dat advies. Voor het schoonmaken van je oven is de keuken schoonmaken set een complete set voor het reinigen van je oven..

keuken schoonmaken set schoonmaakgoeroe

Stappenplan voor het schoonmaken van je oven:
 1. Verwijder los vuil uit je oven
 2. Verwarm je oven voor tot 50 graden
 3. Doe 500 ml water in een sprayflacon
 4. Doseer 20 ml ontvetter in de sprayflacon
 5. Spuit de binnenzijde van je oven in met de oplossing ontvetter
 6. Denk er goed om dat je niet in de technische ruimte spuit (waar fan ventilator zit)
 7. Laat 5 minuten inweken
 8. Ondersteun bij vastzittend vuil met een natgemaakte schuurspons met wit schuurgedeelte
 9. Bij het gebruik maken van de schuurspons is het belangrijk dat je geen puntbelasting uitoefent
 10. Neem al het losgeweekte vuil af met doek of met papier
 11. Als laatste stap de oven nog een keer helemaal uitnemen met een vochtige microvezeldoek.

 

3. vloer schoonmaken met baking soda

Als ik zoek op vloer schoonmaken met baking soda kom ik veel tegen. Mijn aandacht blijft hangen bij de volgende tekst: Bij het schoonmaken van een vloer is het belangrijk een schoonmaakmiddel te gebruiken dat vuil verwijdert en een lekkere geur heeft. Verder moet het middel desinfecterende eigenschappen hebben. Zoek niet verder baking soda is het ultieme middel voor het schoonmaken van al je vloeren en het is ook nog eens desinfecterend.

Doe een kopje van de baksoda in warm water en dweil daarmee je vloer. Als de oplossing niet voldoende reinigt dan voeg je azijn toe of savon de Marseille. Het artikel eindigt met: Veel succes!

Als je beter weet gebruik je geen baking soda voor je vloer

Bij Schoonmaakgoeroe ontvangen we regelmatig vragen over het schoonmaken van vloeren. De meeste vragen gaan over vloeren die er niet uitzien na schoonmaken met groene zeep of baking soda. Help! hoe krijg ik mijn vloer weer netjes?

Advies van de professional over het schoonmaken van vloeren

Voor het perfect schoonmaken van je vloer is het eerste advies: reinig met weinig en als je schoonmaakmiddel gebruikt, gebruik dan de juiste dosering en gebruik nooit heet water. Verder kun je jezelf afvragen of het nodig is je vloer te desinfecteren. Om eerlijk te zijn zou ik niet weten waarom je dat zou willen.

Excellent vloerreiniging systeem met 5 Tronic en 2 stofwis moppen

Bij Schoonmaakgoeroe hebben we een methode ontwikkeld waarmee je met weinig water je vloer perfect schoon maakt. Op de pagina alles over vloeren schoonmaken kom je alles te weten hoe je als een professional in korte tijd je vloer perfect schoonmaakt en houdt.

4. koffie en theeaanslag verwijderen met baking soda

De spoelbak in mijn keuken heeft een schoonmaakbeurt nodig. Hij is wat vettig en er zit een koffie en theeaanslag in. Op Google zoek ik hoe ik dat kan verwijderen en ja hoor ik kom een advies tegen hoe ik dat kan doen met baking soda. Het goedje heb ik al in huis omdat ik voor deze blog wat zaken uit wilde testen.

koffie en theeaanslag verwijderen met baking soda

Ik lees dat ik een papje moet maken en dat ik dat dan met een schuurspons moet aanbrengen in mijn spoelbak. Vervolgens moet ik goed schuren en alles goed naspoelen. Eerlijk is eerlijk dit is de eerste test die resultaat laat zien. De spoelbak is nog niet helemaal schoon, het meeste is echter wel weg.

Ik pak mijn beproefde ontvetter uit het kastje en verwijder het laatste vuil uit de spoelbak.

5. tegels schoonmaken met baking soda

Ik lees ergens tijdens mijn speurtocht over de toepassingen van baking soda: “In de loop der tijd kunnen de tegels in je badkamer hun glans verliezen en er dof uitzien. Treur niet! Er is een oplossing om je tegels weer te laten stralen. Neem een vochtig microvezeldoekje en bestrooi het met wat baking soda, voeg een vleugje magie toe. Wrijf vervolgens met het doekje over de tegels en spoel het geheel grondig af. Voilà! Je tegels zullen weer schitteren als nooit tevoren. Het resultaat zal je doen verbazen!”.

baking soda tegels schoonmaken

Opgetogen vertrek ik met een pak van dat magische spul en een microvezeldoek naar mijn badkamer waar de tegels wel een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Smeren maar met die doek, overal wit plaksel. Als positief mens heb ik echter vertrouwen. Ik spoel de tegels af met water. Wauw dat ziet er prachtig glimmend uit. Nu eerst een kop koffie voordat ik verder ga. Ik kom terug, de tegels zijn inmiddels opgedroogd en zien er niet meer zo schitterend uit.

Beter alternatief dan baking soda voor het schoonmaken van je tegels:

Uiteraard probeer ik als vakidioot van alles uit, je weet tenslotte maar nooit. Ik had van te voren kunnen weten dat ik met een product dat licht alkalisch is (pH8,3) heel veel inspanning moet leveren om vuil te verwijderen. Ja natuurlijk, als ik maar lang genoeg doorga dan krijg ik met alleen water alles schoon. Wil je de tegels écht schoon maken dan heb ik dit advies voor je:

 1. Doe in een emmer een bodempje koud water.
 2. Sproei met koud water via de douchekop de tegels en de douche wand nat.
 3. Doe handschoenen aan.
 4. Maak de schuurspons nat in de emmer en doe er vanuit de fles een klein beetje Evika ontvetter op.
 5. evika ontvetterZet de tegelwanden en de douchewand van beneden naar boven in! Dit om lekstrepen te voorkomen. Indien de schuurspons droog wordt deze weer nat maken in de emmer en er weer wat ontvetter op doen. Gebruik niet te veel, is niet nodig en kost alleen maar geld.
 6. Schuur met de schuurspons de kraan, de wandtegels, de voegen en de douche wand en laat het 10 minuten inwerken. Zorg dat het niet indroogt.
 7. Schuur alles na 10 minuten nog een keer goed met de schuurspons.
 8. Spoel alles af met de douchekop van boven naar beneden met koud water.
 9. Controleer of de aanslag uit de voegen weg is. Indien dit niet zo is, herhaal bovenstaande handeling dan nogmaals. Dit geldt ook voor de tegels en de douchewand.
 10. Als er veel opgebouwde vervuiling is dan is het normaal dat je de handeling nog een keer moet herhalen.
 11. Spoel de schuurspons goed uit zodat er geen resten van de ontvetter achterblijven.

Ik weet het is wat werk. Wat ik echter belangrijk vind dat als ik iets doe, ik ook eer van mijn werk heb. Schone tegels, dat is waar het mij om gaat.

6. douchehoek schoonmaken met baking soda

Een vriendin belde mij of ik iets had voor de vieze voegen in haar douchehoek. Zij vertelde dat ze ergens op Youtube iemand had gezien die met baking soda de tegels in de douchehoek en met een tandenborstel de voegen schoonmaakte. Zij had dat ook gedaan de tegels en voegen waren echter nog steeds vies. Ik vertelde haar dat ik druk was met het schrijven van de blog die je nu leest en dat ik bij haar ook wel even wilde testen met de tandenborstel.

Poging 2 baking soda, tandenborstel en een douchehoek

Met een tas vol goede moed en voor alle zekerheid, de Evika sanitairset bij me, vertrokken naar de vriendin om in haar douchehoek te gaan testen t.b.v. dit blog. Gelukkig was er genoeg uitdaging in de douchehoek om te testen. De video bekeken en volgens de instructie de douchehoek te lijf gegaan. Het geheel knapte er iets van op, het was echter nog steeds niet schoon. “Zei ik je toch” zei mijn vriendin, “duh vertel me wat nieuws” eindigde haar betoog.

douchehoek schoonmaken met baking soda

Schoonmaakgoeroe power in de douchehoek

Volgens instructie, te lezen op de pagina instructie badkamer ontkalken, ben ik begonnen met de ontvetter om de douchehoek schoon te maken.

 1. Doe in een emmer een bodempje koud water.
 2. Sproei met koud water via de douchekop de tegels en de douche wand nat.
 3. Doe handschoenen aan.
 4. Maak de schuurspons nat in de emmer en doe er vanuit de fles een klein beetje Evika ontvetter op.
 5. Zet de tegelwanden en de douchewand van beneden naar boven in! Dit om lekstrepen te voorkomen. Indien de schuurspons droog wordt deze weer nat maken in de emmer en er weer wat ontvetter op doen. Gebruik niet te veel, is niet nodig en kost alleen maar geld.
 6. Schuur met de schuurspons de kraan, de wandtegels, de voegen en de douche wand en laat het 10 minuten inwerken. Zorg dat het niet indroogt.
 7. Schuur alles na 10 minuten nog een keer goed met de schuurspons.
 8. Spoel alles af met de douchekop van boven naar beneden met koud water.
 9. Controleer of de aanslag uit de voegen weg is. Indien dit niet zo is, herhaal bovenstaande handeling dan nogmaals. Dit geldt ook voor de tegels en de douchewand.
 10. Als er veel opgebouwde vervuiling is dan is het normaal dat je de handeling nog een keer moet herhalen.
 11. Spoel de schuurspons goed uit zodat er geen resten van de ontvetter achterblijven.

Alle handelingen uitgevoerd en de wanden afgedroogd met een microvezeldoek. Wat denk je?  Heb ik de sanitairset weer meegenomen of is deze bij mijn vriendin gebleven?

evika sanitairset

Natuurlijk kun je met baking soda wat vervuiling wegkrijgen. Heb je lichte vervuiling dan lukt dat wel. Heb je echter wat zwaardere vervuiling en heb je geen zin in heel lang schuren met een schuurspons dan werkt de professionele manier van schoonmaken gewoon beter. Op ons Youtube kanaal zie je heel veel handige instructie video’s over schoonmaken.

7. wc schoonmaken met baking soda

Als ik een onzeker type zou zijn dan zou ik inmiddels overtuigd zijn dat ik echt op een verkeerde manier schoonmaak. Als ik op Google zoek naar toilet schoonmaken dan kom ik vaak “wc schoonmaken met baking soda” tegen. Zou dat echt werken?

wc schoonmaken met baking soda

Toch voor alle zekerheid maar proberen:

 1. strooi 1 kopje baking soda in het toilet
 2. giet daaroverheen 1 kopje natuurazijn
 3. laat alles 10 minuten lekker bruisen en inwerken
 4. maak daarna het toilet schoon met een borstel
 5. magic je wc is weer brandschoon

Er begint inderdaad iets te bruisen en nadat dit is gestopt de bostel door het toilet gehaald. De wc ziet er inderdaad iets frisser uit. De kalkrand zit echter nog steeds in de toiletpot.

Een wc met resultaat schoonmaken

Als baking soda perfect zou schoonmaken dan zou elk schoonmaakbedrijf gebruik maken van dit goedje. Waarom gebruiken professionals het ondanks de lage prijs niet? Heel simpel omdat het niet krachtig genoeg is.

Op de pagina instructie wc ontkalken vind je een stappenplan voor het effectief schoonmaken van je toilet:

Instructie wc ontkalken

 1. Spoel altijd het toilet door.
 2. Trek huishoudhandschoenen aan om je huid te beschermen tegen de ontkalker.
 3. Verlaag het water niveau door met de wc borstel het water weg te drukken. Ook kun je een bekertje gebruiken om het water weg te scheppen.
 4. Maak een schuurspons nat, gebruik het liefst een schuurspons met een wit schuurvlak. Groene sponsen beschadigen het glazuur.
 5. Knijp in de fles Evika Sanitairreiniger totdat de doseerkamer is gevuld.Evika sanitairreiniger eco
 6. Schenk wat van de ontkalker op de natgemaakte schuurspons. Gebruik niet te veel middel, dit maakt echt niet beter schoon.
 7. Verdeel de Evika Sanitairreiniger nu goed door de wc pot en begin met het schuren van de binnenzijde. Zorg er voor dat je alles goed opschuurt inclusief de onderste rand van de pot.
 8. Laat de schuurspons in het toilet liggen. De ontkalker nu de tijd geven zijn werk te doen voor ongeveer 10 minuten.
 9. Na 10 minuten wachten ga je nog een keer de hele binnenzijde van je wc pot opschuren. Kijk goed of alle kalk is opgelost.
 10. Is alle kalk nog niet opgelost dan moet je het schuren nog een keer herhalen door nieuwe Evika sanitairreiniger op je schuurspons te doen en nog een keer alles goed te gaan schuren.
 11. Wacht weer 10 minuten en schuur de pot nog een keer goed op.
 12. Is de kalkaanslag opgelost, spoel de wc dan door en spoel je schuurspons uit.

 

8. schimmel in de badkamer verwijderen met baking soda

Als ik zoek op schimmel in de badkamer verwijderen vind ik de volgende tip:

 1. pak een schuurspons
 2. maak de schuurspons nat
 3. doe baking soda op de schuurspons
 4. ga nu de voegen schuren met de schuurspns
 5. spoel de tegels af met water
 6. je hebt nu weer schimmelvrije voegen

schimmel in de badkamer verwijderen met baking soda

Het klopt als je hele lichte schimmelvervuiling hebt in je badkamer dat je de schimmel wegkrijgt door deze methode. Je hebt daar echter geen baking soda bij nodig. Zou je een schuurspons met alleen water gebruiken dan verwijder je lichte schimmelvorming. Heb je echter zwaardere schimmel vorming dan heb je echt meer kracht nodig,.

Effectief schimmel verwijderen uit je badkamer
 1. Heb je last van schimmel in je badkamer volg dan de volgende stappen:
 2. doe huishoudhandschoenen aan
 3. maak een schuurspons nat en knijp hem uit
 4. doe wat Evika ontvetter op de schuurspons
 5. schuur het oppervlak met de schuurspons
 6. laat 5 a 10 minuten inwerken
 7. schuur het oppervlak nogmaals
 8. spoel het oppervlak af met koud water
 9. indien de schimmel nog niet helemaal weg is herhaal de stappen dan nog een keer
 10. Sommige schimmel is zo hardnekkig dat deze alleen te verwijderen is met reinigingspasta

Evika reinigingspasta

9. douchegordijn reinigen met baking soda

Ik logeerde een tijdje terug bij een bed & breakfast. In de douche hing een stuk horror plastic, ook wel douchegordijn genoemd. Je weet wel zo’n vies ding vol met vlekken en schimmel dat op je lichaam afkomt als een hongerige mug op je bloed. De dame van de B&B vroeg tijdens het ontbijt of alles naar wens was.

Op mijn antwoord dat alles, op het vieze douchegordijn na, naar wens was antwoordde ze dat ze het douchegordijn altijd schoonmaakt met baking soda. Toen ik vroeg of dat echt werkte kreeg ik een lange stilte………

douchegordijn reinigen met baking soda

Antwoord Schoonmaakgoeroe op douchegordijn schoonmaken:

Ik had in mijn auto een fles veelreiniger bij me. Die heb ik aan de B&B dame gegeven samen met een schuurspons. Ik heb haar geadviseerd daar het douchegordijn mee in de spuiten en met de schuurspons af te nemen. Het voordeel van dit middel is dat het doorwerkt nadat het is opgebracht.

Microbio-veelreiniger

Vorige week kreeg ik een terugkoppeling vanuit de B&B; het douchegordijn is weer fris schoon. Uiteraard kun je er periodiek ook voor kiezen het douchegordijn te wassen en als het helemaal niet meer schoon wil….. koop dan alsjeblieft een nieuw gordijn. Je gasten zullen er blij mee zijn.

10. stoffen bank schoonmaken met baking soda

volgt

11. matras schoonmaken met baking soda

volgt

12. zweetlucht in schoenen verwijderen met baking soda

Een kameraad van mij draagt de hele dag veiligheidsschoenen. Ik kan je één ding vertellen: als je in de buurt bent als hij zijn schoenen uit doet is het gedaan met jouw veiligheid. De stank van een biologische oorlogsvoering dringt agressief je neus binnen. Omdat het een goede vriend is heb ik lang het uitdoen van zijn schoenen gedoogd.

stank in schoenen neutraliseren met baking soda

Zijn vriendin had al van alles geprobeerd de stank uit de schoenen te krijgen. Waaronder baking soda in de schoenen strooien en ze een nacht weg te zetten. Als je dan de volgende dag de baking soda er uit schudt dan zou de stank verdwenen zijn lees ik op verschillende sites. Dat werkte dus niet en het betekende bijna het einde van hun relatie.

Onstanker van Schoonmaakgoeroe werkt tegen nare luchtjes

Een paar jaar geleden begon ik met het ontwikkelen van een middel om nare luchtjes te elimineren. Het moest een middel zijn dat luchtjes niet camoufleert maar echt afbreekt. Tijdens het ontwikkelen van het nieuwe product hebben de schoenen van mijn kameraad regelmatig als testobject gediend.

Heb jij last van stinkende schoenen spray je schoenen dan in met Microbio ontstanker en je ontdekt dat de stank verleden tijd is.

ontstanker

13. voegen schoonmaken met baking soda

volgt

Meer interessante blogs

Microvezeldoeken verlagen desinfectie noodzaak met 99%

Vuile vloer schoonmaken

Schoonmaakazijn

 

Vorige

Badkamer schoonmaken zonder stress

Schoonmaken in huis – 5 tips voor een goed resultaat

Volgende

Praat mee:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00