Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe is dé schoonmaak webshop voor iedereen die beter en vooral gemakkelijker wil schoonmaken.

bekijk de producten

Schoonmaaktip:

WC ontkalken

Alle tips gelezen? Ga dan naar onze stap-voor-stap instructies
Een wc goed ontkalken is best wel een klus. Een wc ontkalken met als resultaat een glanzende wc, wie wil dat nou niet? Er wordt wat op internet heel wat afgepraat over het ontkalken van een wc. Hele fora zijn er over vol geschreven en de meest exotische adviezen over het kalkvrij maken van een toilet komen voorbij. Het ontkalken van een wc wordt door velen als een lastige klus ervaren. Het ontkalken van een toilet is inderdaad een lastige klus als je niet beschikt over goede middelen en het niet op een juiste manier uitvoert. Op deze pagina tip wc ontkalken kun je zien hoe je succesvol met professionele middelen een wc ontkalkt.

De WC ontkalken: kalkopbouw voorkomen

wc ontkalkenHet ontstaan van kalk in een wc kun je vertragen door op de juiste manier regelmatig schoon te maken. Als je goed de wc schoon maakt met een goede wc-reiniger voorkom je snelle kalkopbouw.

Kalk in toilet reinigen. Kalk hecht zich eerder in een vies toilet dan in een schoon toilet. Ook in een oudere toiletpot zal kalk zich sneller hechten aan het glazuur in de pot. Deze hechting komt doordat het oppervlak ruwer is. Het is dus zaak het toilet regelmatig schoon te maken om het oppervlak gladder te houden.

Op de pagina wc schoonmaken kun je alles lezen over de regelmatige schoonmaak van je wc. De Evika sanitairreiniger is een voorbeeld van een goede wc-reiniger. Als je deze wc reiniger goed gebruikt kun je het ontkalken van je wc langdurig uitstellen.

Een WC ontkalken kan op vele manieren

Verderop in dit artikel kun je een weergave vinden over een aantal methoden voor huishoudelijke methoden voor het ontkalken van je wc. Wil je een wc ontkalken op een meer efficiënte manier dan kun je het ontkalken van je toilet beter op een professionele manier aanpakken. In de instructie video wc ontkalken onder aan de pagina kun je stap voor stap zien hoe jet ontkalken en schoonmaken van je wc het beste aan kunt pakken.

Huishoudelijke tips voor WC ontkalken

Een zoektocht op het internet leverde veel tips op over het ontkalken van een wc. Sommigen toverderden een glimlach op mijn gezicht, maar er waren er ook bij die ronduit gevaarlijk zijn. Het mengen bijvoorbeeld van schoonmaakmiddelen kan gevaarlijke gasvorming geven.

Zo kwam ik een tip tegen over het ontkalken van de wc met cola. In datzelfde artikel werd er gesproken over het ontkalken met bleekwater. Behalve dat je jezelf de vraag kunt stellen of je überhaupt een wc moet ontkalken met cola, is het mengen van cola en bleekwater ronduit gevaarlijk. Meng je deze twee vloeistoffen dan vormt zich het gevaarlijke chloorgas dat bewusteloosheid kan veroorzaken en ernstig blijvend letsel.

WC ontkalken met bleekwater

Helaas wordt er in veel huishoudens nog bleekwater gebruikt.

Het idee bestaat dat je een wc moet ontsmetten. Deze hardnekkige overtuiging is niet gemakkelijk om te veranderen, neem echter van de schoonmaakgoeroe aan dat het gebruik van bleekwater niet nodig is. Het zogenaamd ontkalken van een wc met bleekwater is een fabel. Bleekwater is noch een schoonmaakmiddel noch een ontkalker. Bleekwater bleekt.

WC ontkalken met chloor

Als je bleekwater gebruikt met als doelstelling het ontkalken van je wc dan kom je bedrogen uit. Het lijkt alsof de kalk weg is, de kalk wordt alleen maar gebleekt. Je haalt geen kalk weg.  Blijf je bleekwater gebruiken dan krijg je op een gegeven moment een niet verwijderbare laag kalk in je wc.

WC ontkalken met azijn

Azijn is een zuur waarmee je prima je waterkoker of koffiezetapparaat kunt ontkalken. Azijn is echter niet de beste optie voor het ontkalken van je wc. Er wordt geclaimd dat azijn milieuvriendelijk zou zijn. Vergeet het maar, azijn is echt niet milieuvriendelijk. Loos maar eens een tankwagen in een sloot, de vissen komen echt boven drijven. Het klopt dat het minder milieu belastend is dan veel andere ontkalkers, dit is echter heel wat anders dan milieuvriendelijk.

Het nadeel van azijn is dat je een grote hoeveelheid nodig hebt voordat je enig resultaat boekt. Vaak moet er langdurig geboend worden om de kalkaanslag te verwijderen. Daarbij wordt er ook nog eens gebruik gemaakt van een groene schuurspons. Dit is het paard achter de wagen binden.Er ontstaan hele fijne krasjes waar het kalk zich in de toekomst nog beter aan kan hechten. Azijn is een zwak zuur dat een beetje ontkalkt. Heb je veel kalk in je wc dan kun je beter een goede ontkalker gebruiken.

WC ontkalken met cola

Het klopt dat cola een zuur is waarmee je kalk kunt oplossen. Echter gebruik maken van cola als ontkalker is echt onzinnig. Een lichte kalkaanslag zal je er mee kunnen verwijderen. Heb je echter meer kalk in je wc dan zal cola niet sterk genoeg zijn om de kalk in je wc pot op te lossen.

Cola kun je beter drinken en voor het ontkalken van je wc kun je beter een goede ontkalker gebruiken.

Wc ontkalken met baking soda

Ook dit is een huishoudelijke tip. Op zich niets mis mee want je kunt niet veel schade aanrichten. Echter bij baking soda geldt hetzelfde als bij azijn. Het heeft slechts een matige werking. Lichte kalkaanslag zal je waarschijnlijk wel kunnen verwijderen.

Heb je echter een dikke kalkrand in je wc dan zal je deze niet weg kunnen krijgen met baking soda. Baking soda wordt vermengd met azijn. Er ontstaat gasvorming, als je het gaat gebruiken zorg er in ieder geval dan voor dat je goed lucht.

Hoe vaak moet ik mijn wc ontkalken?

Hoe vaak je je wc moet ontkalken is afhankelijk van hoe goed je de wc regelmatig schoonmaakt en hoe hard je water is bijvoorbeeld. Bij goede regelmatige schoonmaak van je wc volstaat in de meeste gevallen 1 keer ontkalken per maand.

Vorige

wc schoonmaken

ramen wassen zonder strepen

Volgende
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00