Filter zoekresultaat

Schoonmaaktip

Natuursteen schoonmaken

Op deze pagina lees je hoe je op een efficiënte manier je natuurstenen vloer streeploos schoonmaakt. Op de juiste manier natuursteen schoonmaken zorgt er voor dat de vloer zijn natuurlijke uitstraling behoudt. Ook lees je wat natuursteen is en waar je bij de aanschaf van natuursteen op moet letten.
Direct naar het stappenplan

Over natuursteen

Natuursteen geeft je huis een bijzondere uitstraling. Het is een duurzaam en sterk natuurproduct met een uniek uiterlijk. Niet één tegel is gelijk. Veel gebruikte soorten natuursteen zijn: leisteen, graniet, marmer en Belgisch hardsteen. Ieder met zijn unieke uiterlijk en eigenschappen.

Als je al een natuurstenen vloer hebt dan is het zaak deze op de goede manier schoon en in goede conditie te houden, waarover later meer. Ben je nu op zoek naar een nieuwe vloerbedekking en denk je aan natuursteen dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee dient te houden. Natuursteen is een vloerbedekking die een mensenleven lang mee gaat.

Neem ruim de tijd voor onderzoek voordat je een definitieve keuze maakt. Na het leggen van de vloer of het plaatsen van de tegels in je badkamer kan er niets meer veranderd worden. Laat je gedegen voorlichten door een vakman en bespaar absoluut niet op het leggen van je natuursteen. Het leggen van natuursteen is een vak.

Er zijn helaas voorbeelden genoeg van tegelzetters die dachten wel even een natuurtenen vloertje te kunnen leggen voor weinig. Meestal is goedkoop duurkoop en kijk je met ergernis naar je vloer. Laat je het door een ervaren vakman leggen dan is het kijken naar dit natuurproduct op je vloer of in je badkamer een genot.

Let er bij het kiezen van natuursteen op in welke ruimte je het gaat plaatsen

Natuursteen kies je voor de lange duur. Natuursteen moet geen ergernis zijn, maar een genot om naar te kijken. Maak dus een goede keuze welk natuursteen je waar gaat leggen of plaatsen. Een gezin met jonge kinderen en of huisdieren stelt andere eisen aan een vloer dan mensen die ergens alleen of samen wonen. Een vloer in de hal moet aan andere eisen voldoen dan een vloer in de huiskamer of badkamer.Huisdieren en kinderen geven een behoorlijke slijtage aan de vloer. Het is dan niet echt handig te kiezen voor een hoogglans gepolijste marmeren vloer. Zand veroorzaakt krassen en deze zijn duidelijk zichtbaar op een hoogglans natuurstenen vloer.

Je kinderen en huisdieren vinden een hoogglans vloer ook niet echt fijn. De vloer is glad. Misschien leuk om een filmpje op Youtube te zien waarin een hond niet op gang kan komen bij een spurt omdat de vloer glad is. Het is echter niet lachen bij jou thuis als je na de actie van de hond krassen ziet op je vloer. Als je kinderen of huisdieren hebt is het wellicht beter te kiezen voor een vloer met een meer matte uitstraling.

Ook de plaats waar het natuursteen komt te liggen zou bepalend moeten zijn voor je keuze. Ligt de vloer in de hal, kies dan voor een meer slijtvaste vloer. Bezuinig in ieder geval niet op een inloopmat. Een goede mat voorkomt veel slijtage en derhalve ergernis. Als je kiest voor natuursteen in de keuken kies dan voor een natuursteen waar niet snel vlekken intrekken. Een ongelukje in een keuken is gauw gebeurd. Vlekken zijn wel te verwijderen, dit is echter een prijzig klusje.

Natuursteen in de badkamer

Een badkamer als een Romeinse tempel, wie wil dat niet? Een badkamer is een intensief gebruikte ruimte binnen een huishouden. Tijdens het douchen komt er nog al wat vervuiling op de tegels in de vorm van huidvetten, zeepresten, kalkzeep en kalk. In de toonzaal ziet al dat natuursteen in een badkamer er prachtig uit. De vraag is of het natuursteen er zo fraai uit blijft zien in de loop van de komende jaren als je badkamer intensief gebruikt wordt. Natuurlijk kun je iedere keer na het douchen de tegels afdrogen met je handdoek. Dat vraagt om discipline, dit wordt al wat lastiger in een gezin met kinderen. Natuursteen in je badkamer, fraai, maar kies dan wel voor het geschikte natuursteen.

Kies je voor kalkhoudend natuursteen in je badkamer dan wordt je badkamer een ruimte vol ergernis omdat je hem moeilijk kunt schoonhouden. Een goed keuze natuursteen in een badkamer is niet kalkhoudend gesteente.

Voorbeelden kalkhoudende gesteenten

Marmer en Belgisch hardsteen zijn voorbeelden van kalkhoudende gesteenten.

Kalkhoudende steensoorten zijn zuur gevoelig, dit houd in dat ze kunnen worden beschadigd door zure producten. Kijk dus uit met het morsen van bijvoorbeeld wijn op je natuurstenen vloer. Dit veroorzaakt een vlek die moeilijk is te verwijderen. Mors je op de vloer met een zuur product haal het gemorste dan direct weg met een vochtige doek. Marmer en Belgisch hardsteen zien er prachtig uit, ze zijn echter minder geschikt voor het plaatsen in een badkamer.

Voorbeelden niet kalkhoudende gesteenten

Graniet en kwartsiet zijn natuursteen soorten met een hoge slijtvastheid. Hierdoor zijn ze geschikt voor ruimten waar een hoge gebruiksbelasting is. Deze twee soorten natuursteen zijn niet gevoelig voor zure en alkalische(ontvettende) schoonmaakmiddelen en dus geschikt voor gebruik in de badkamer.

Verschillende bewerkingen van natuursteen

Natuurstenen vloeren worden op verschillende manieren bewerkt. Vaak zijn ze hoogglans gepolijst of gezoet. Een hoogglans gepolijste natuurstenen vloer vraagt om meer onderhoud dan een gezoete natuurstenen vloer met een meer matte uitstraling. Hoe meer glans natuursteen heeft, hoe meer vuil en beschadigingen je er op ziet. Hoe je je natuurstenen vloer laat bewerken is een kwestie van smaak en waar de vloer ligt. Als je een hoogglans vloer mooi vindt, weet dat deze minder praktisch is met kinderen en huisdieren. Als je meer kiest voor praktisch en een natuurlijke uitstraling wilt behouden van het natuursteen dan kies je voor een gezoete natuurstenen vloer.

Natuursteen schoonmaken

Ervaring leert dat vele soorten schoonmaakmiddel niet geschikt zijn voor het schoonmaken van natuursteen. Een veel gehoorde klacht bij natuursteen is dat de vloer er streperig en vlekkerig uitziet. Dit komt doordat veel schoonmaakmiddelen een vettig laagje achterlaten op de vloer.

Niet teveel schoonmaakmiddel bij natuursteen schoonmaken.

Bij het natuursteen schoonmaken is het belangrijk dat je nooit te veel schoonmaakmiddel in het water doseert. Te veel schoonmaakmiddel zorgt voor een minder fraai uiterlijk van je vloer. Verder is het aan te raden de vloer schoon te maken met een dweil of mop waarin microvezel is verwerkt. Een goede microvezelmop zorgt er voor dat het vuil effectief van je vloer wordt verwijderd.

Waar kun je het beste je natuursteen mee schoonmaken?

Bij het schoonmaken van natuursteen zijn een aantal zaken belangrijk; de vloer moet hygiënisch schoon zijn, het natuursteen moet zijn natuurlijke uitstraling behouden en het schoonmaken moet makkelijk en snel uit te voeren zijn. Een veel gehoorde klacht van mensen die een natuurstenen vloer hebben is dat de vloer vol strepen zit. Strepen en vlekken op het natuursteen worden veroorzaakt door verkeerd schoonmaken en gebruik maken van het verkeerde schoonmaakmiddel. Veel schoonmaakmiddelen laten een ongewenst laagje achter op je natuurstenen vloer. Tijdens elke schoonmaakbeurt bouwt dat laagje op.

Het schoonmaken van natuursteen kan veel gemakkelijker, sneller en met een beter resultaat met de middelen en materialen die door Schoonmaakgoeroe worden geleverd. De manier van schoonmaken is anders dan de meeste mensen gewend zijn. Eenmaal gewend aan de nieuwe methode van werken leert de ervaring dat de gebruikers niet meer anders willen. Schoonmaakgoeroe adviseert voor het natuursteen schoonmaken het Profiline vloerreinigingssysteem dat in een aantal varianten leverbaar is.

natuursteen schoonmaken

Wat er mis kan gaan met natuursteen schoonmaken?

Natuursteen schoonmaken met azijn

Azijn is niet de beste ontkalker, met langdurig boenen verwijdert het enigszins kalk. Echter azijn is als zuur sterk genoeg om je fraaie natuursteen te beschadigen. Kalkhoudend natuursteen kan niet tegen zuren, het zal beschadigd raken. Heb je kalkhoudend natuursteen in je badkamer gebruik dan nooit een zuur middel als azijn bij het schoonmaken.

Natuursteen schoonmaken met groene zeep

Groene zeep is voor vele huishoudens een bekend schoonmaakmiddel dat voor vele doeleinden wordt gebruikt. Groene zeep wordt een allesreiniger genoemd. Geloof; groene zeep reinigt alles, het maakt echter niet alles schoon.Groene zeep heeft als eigenschap dat het een vettig laagje achterlaat, dat is natuurlijk niet de doelstelling van schoonmaken. Dit vettige laagje zorgt er voor dat je natuurstenen vloer er streperig uit gaat zien.

Natuursteen vloer gaat glanzen

Aannemend dat je een natuurstenen vloer hebt gekozen vanwege zijn prachtig natuurlijke uitstraling. Waarom zou je hem dan willen laten glanzen? Door een glanzend laagje aan te brengen verstoor je op een afschuwelijke manier de natuurlijke pracht van je vloer. Hoe vaker je de vloer gaat schoonmaken met dit soort middelen hoe groter de ellende kan worden. Met name op plekken waar minder wordt gelopen ga je op een gegeven moment een opgebouwde laag van dit middel zien en ga die er maar weer eens proberen vanaf te halen.

Profiline excellent vloerreiniging systeem:

Evika Vloerreiniging systeem eco

Vloerreiniging set pro

t

Schoonmaakhandleiding - stap voor stap

Met de tips uit deze Instructie natuursteen schoonmaken weet je dat je kunt genieten van een stralend schone natuurstenen vloer.
4 eurocent voor het schoonmaken van 30m2 natuursteen? Ja en 4 keer sneller dan met mop of dweil op de ‘traditionele’ manier.

Instructie natuursteen schoonmaken met Profiline Vloerreinigingssysteem

natuursteen schoonmaken

 1. Pas 100-150 ml water af in een maatbeker.
 2. Voeg vervolgens 1 dosering Evika vloerreiniger Eco toe aan het water.
 3. Verdeel de schoonmaakoplossing uit de maatbeker gelijkmatig over het mopje.
 4. Rol het mopje op en leg deze vijf minuten weg zodat het mopje nu door en door vochtig wordt.
 5. Indien het oppervlak van de natuurstenen vloer groter is dan 30m2 of als de vloer erg vuil is maak dan vervolgens op dezelfde manier een tweede mopje klaar.
Stofzuig de vloer zodat al het losse vol van de vloer wordt verwijderd
 • Leg het mopje op de grond en plaats vervolgens de steel met mophouder op het mopje.
 • Zorg er voor dat de telescopisch verstelbare steel op schouderhoogte staat zodat je niet met een kromme rug hoeft te werken
 • Loop nu een baan met het mopje, waardoor het water beter verdeeld wordt, op de vloer naar de plek waar je begint met het schoonmaken van het natuursteen.
 • Begin nu vervolgens in een rustig tempo je natuursteen te moppen zodat het vuil door de mop opgenomen kan worden.
 • Na het moppen van je vloer het mopje bij de was doen. Het heeft geen zin het mopje uit te spoelen. De microvezels in het mopje laten het vuil immers pas los in de wasmachine.
 • Gebruik elke keer een schone mop. Het grote voordeel is dat er alleen met schoon materiaal wordt gewerkt. Dit zorgt er voor dat je vloer perfect schoon wordt.

Instructie natuursteen schoonmaken traditionele methode

 • Stofzuig de vloer voordat je hem gaat dweilen of moppen.
 • Vul een emmer met lauw water en doseer daarin de juiste hoeveelheid schoonmaakmiddel zo als aangegeven op het etiket. Gebruik geen heet water, hierdoor zal de alcohol uit het schoonmaakmiddel verdampen en droogt de vloer niet streeploos op.
 • Vul een 2e emmer met lauw water.
 • Maak de dweil of mop nat in de emmer met schoonmaakmiddel.
 • Wring de dweil of mop uit boven de 2e emmer.
 • Ga de vloer schoonmaken.
 • Is de dweil/mop vies of te droog geworden spoel hem dan uit in de 2e emmer met water en wring hem uit.
 • Drenk de dweil/mop in de emmer met schoonmaakmiddel.
 • Wring de dweil/mop uit boven de 2e emmer.
 • Ga verder met schoonmaken.

Werkwijze

Herhaal bovenstaande handelingen vanaf punt 7 totdat de hele vloer schoon is. door op deze manier te werken blijven de schoonmaakoplossing in de emmer met water en het schoonmaakmiddel langer schoon. de vloer wordt immers beter schoon omdat er niet met vuil water wordt gewerkt.

Deze manier van werken voor het schoonmaken van natuursteen is ook geschikt voor Plavuizen schoonmaken, Laminaat schoonmaken en Linoleumschoonmaken.

Download InstructieDownload deze instructie als PDF

Waarom mag je natuursteen niet met schoonmaakazijn schoonmaken?

Je mag natuursteen niet met schoonmaakazijn schoonmaken omdat je daar je natuurstenen vloer mee kunt beschadigen. Veel natuursteen soorten zijn kalkhoudend , gebruik je daar schoonmaakazijn op dan zal het zuur de vloer beschadigen.

Vorige

Linoleum schoonmaken

Stofwissen vloer

Volgende
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00