Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe blogt over:

Schoonmaakazijn wordt gezien als een 'wondermiddel'

Schoonmaakazijn
Bewust schrijf ik wondermiddel, want als ik de diverse artikelen lees op internet dan wordt schoonmaakazijn ook een wondermiddel genoemd. Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen tegenstander van schoonmaakazijn. Maar om het nou een wondermiddel te noemen dat gaat me een grote stap te ver. De grote mythe rond schoonmaak azijn doet me in ieder geval wel verwonderen. Daarom dit artikel waarin ik toch wat zogenaamde wonderen met beide voeten op de grond wil zetten. Wondermiddelen bestaan namelijk niet. Als je kijkt op Wiktionary naar het woord wondermiddel dan staat daar o.a. de volgende verklaring: een geneesmiddel dat tegen alle kwalen zou werken maar meestal juist zonder werking is. Deze verklaring kun je toepassen op schoonmaak azijn. Het middel doet zeker iets, maar de werking is zwaar overdreven.

Wat is schoonmaak azijn?

Vaak wordt er gedacht dat schoonmaak azijn een natuurproduct is. Dat is een hardnekkige fabel. Schoonmaak azijn is een chemisch product. Schoonmaakazijn bestaat o.a. uit 8-15% azijnzuur. Als je schoonmaak azijn opzoekt in Google dan wordt het in de meeste gevallen aangeprezen als een wondermiddel. Het wordt aangeraden als een goedkoop alternatief voor dure schoonmaakmiddelen.

Je hebt geen andere middelen meer nodig als je schoonmaakazijn in huis hebt. Het lost vetten op, al het kalk in de badkamer en de wc kun je er mee verwijderen, het zou de ideale ontkalker zijn voor je espresso machine en het is zelfs onschadelijk voor je huid. Kortom het lijkt de ideale allesreiniger.

Is schoonmaakazijn echt een wondermiddel?

geloof in wonderen

Ben ik nou gek? Waarom zou ik nog langer doorgaan met het verkopen van schoonmaakmiddelen in de webshop van Schoonmaakgoeroe als het zo simpel kan met een product als schoonmaakazijn. Hebben alle professionele schoonmaakbedrijven hun verstand verloren dat ze geen schoonmaak azijn gebruiken? Voor slechts €0,75 per liter kun je alles schoonmaken, dat is toch heel wat minder dan wat je nu als schoonmaakbedrijf betaalt voor een professioneel schoonmaakmiddel.

Neem van mij aan dat de mensen binnen schoonmaakbedrijven hun verstand niet hebben verloren. Binnen de meeste schoonmaakbedrijven wordt er echt op de kleintjes gelet. De marges staan dermate onder druk dat er goed gelet wordt op de inkoopkosten. Als schoonmaak azijn het beste en goedkoopste schoonmaakmiddel zou zijn dan zou het echt royaal gebruikt worden.

Waarom is de mythe rond schoonmaakazijn zo hardnekkig binnen menig huishouden?

De overtuiging dat schoonmaakazijn het schoonmaakmiddel bij uitstek is, past naadloos bij de opvatting dat je niet zonder groene zeep en bleekwater kunt bij het schoonmaken. Waar komt deze diep gewortelde gedachte toch vandaan?

De basis van deze overtuiging ligt in je jeugd. Iets dat je in je kindertijd hebt geleerd als zijnde de waarheid is op latere leeftijd een bijna onmogelijke uitdaging om hier over te twijfelen. Laat staan om te buigen naar een inzicht dat de overtuiging niet juist was. De kans is groot dat de overtuigde schoonmaakazijn gebruikers al niet tot hier zijn gekomen met lezen of nu met grote ergernis afhaken. Eigenlijk hoop ik dat je nieuwsgierig bent geworden en verder leest, na het lezen is het prima dat je je overtuiging gewoon houdt. Dat is prima want het is jouw overtuiging.

Van wie heb je ooit leren schoonmaken?

Met schoonmaakazijn schoonmakenDe kans is zeer groot dat je schoonmaken ooit hebt geleerd van je ouders of verzorgers. Als kind ben je als een droge spons die alle kennis opzuigt. Je hebt ooit je moeder zien schoonmaken. Waarschijnlijk was, naast bleekwater en groene zeep, schoonmaakazijn haar schoonmaakmiddel bij uitstek. Dat je moeder deze middelen gebruikte is heel logisch, zij heeft dat ook geleerd van haar moeder. Waarom gebruikte oma dat soort middelen om schoon te maken. Heel simpel, er was niets anders. Op deze manier gaan gewoontes als diepgewortelde overtuigingen over op nieuwe generaties.

Schoonmaakazijn top 10 alternatieven hoe het anders en beter kan en de fabels ontrafeld

Als jij schoonmaakazijn wilt blijven gebruiken als schoonmaakmiddel dan is daar natuurlijk niets op tegen. Je werkt met een middel dat niet heel krachtig is en daardoor niet echt veel schade aan kan richten. Ik wil echter graag een aantal fabels rond schoonmaakazijn ontrafelen en laten zien dat er betere alternatieven zijn. Meestal zijn alternatieven goedkoper alleen al omdat ze je een stuk minder van je vrije tijd kosten. Als je alle tijd van de wereld hebt, langdurig schoonmaken leuk vindt en dat het resultaat niet optimaal is dan is schoonmaakazijn een uitstekend schoonmaakmiddel.

De groep mensen die veel kostbare vrije tijd wil besteden aan schoonmaken is echter niet groot. Schoonmaken wordt door de meesten als een vervelende klus beschouwd. Een klus die dan ook nog eens in je vrije weekend uitgevoerd moet worden. Vrije tijd is kostbaar in een tijd waarin we hard moeten werken om een prettig leven te hebben.

Schoonmaakazijn als allesreiniger

Als ik Google op schoonmaakazijn dan lees ik in veel artikelen dat schoonmaak azijn een allesreiniger is. Hier kan ik heel kort in zijn. Een product dat alles reinigt bestaat niet. De definitie voor een allesreiniger is: een allesreiniger reinigt alles maar maakt niet alles schoon. Je kunt niet met één product alles schoonmaken, dit kan scheikundig gezien niet eens. Voor het verwijderen van vetten heb je een ander schoonmaakmiddel (ontvetter) nodig dan voor het verwijderen van kalk (ontkalker). Heb je bijvoorbeeld een hele vette keuken ga dan maar eens proberen deze schoon te maken met schoonmaakazijn. Als je lang genoeg boent dan zul je het vet uiteindelijk wel oplossen. De vraag is echter of je daar zin aan hebt om langdurig een vette keuken te staan boenen.

Het is beter een goede ontvetter te gebruiken in je keuken. Het beste is het gebruik maken van een professionele ontvetter omdat deze beter en vooral ook sneller werkt dan een product zoals azijn. De meeste professionele ontvetters zijn hier geschikt voor. Omdat je op de website van Schoonmaakgoeroe bent ga ik je natuurlijk een eigen product aanbevelen. Een goed middel voor het verwijderen van vetten in de keuken bijvoorbeeld is de Evika ontvetter.

evika ontvetter

Schoonmaakazijn als luchtverfrisser

Over smaak valt niet te twisten, waar de één op spuugt daar eet de ander zich helemaal zat in. Zoveel mensen zoveel wensen en dat is maar goed ook, anders zou het wel heel eentonig worden. Persoonlijk vind ik de zure lucht van schoonmaakazijn vreselijk. Het is maar net wat je lekker vindt ruiken en daar hoort de lucht van azijn niet bij. Voor de mensen die het wel lekker vinden ruiken is er niets mis mee schoonmaakazijn als luchtverfrisser te gebruiken. Zet gerust ergens een schoteltje neer. Ga het echter nooit met een sprayflacon vernevelen.

Wat heel belangrijk is om te weten dat het gevaarlijk is de nevel van schoonmaakazijn in te ademen. Waarom is het gevaarlijk de spuitnevel in te ademen? Dit geldt overigens voor heel veel middelen! Azijndampen of de nevel hebben een zogenaamde etsende werking op de slijmvliezen. Bij inademing is er een grote kans dat de damp je longen beschadigt. Je ziet dus dat het wondermiddel schoonmaakazijn ook wonderbaarlijk negatieve eigenschappen heeft. Op deze site lees je meer over vergiftiging door inademen. Een goed alternatief voor een luchtverfrisser is het gebruik maken van natuurlijke etherische olie.

Tegels schoonmaken met azijn

In een badkamer en dan met name in de douchehoek hebben de tegels nog al wat vuil te verwerken. Veel huishoudens hebben een fraaie badkamer op de tegels in de douchehoek na. Deze zien er vaak vlekkerig en streperig uit met daarbij vaak als bonus vieze voegen. Dat vieze tegels en vieze voegen voor veel mensen een probleem is blijkt wel uit het aantal zoekopdrachten op Google naar het schoonmaken van tegels in de badkamer.

Een groot aantal tips is te vinden. Wat opvalt is dat alle tips van huishoudelijke aard zijn. Sommige tips toveren een grote lach op mijn gezicht; de badkamer schoonmaken met wasverzachter of de badkamer schoonmaken met autoshampoo. Er zijn echter ook tips te lezen die gewoon gevaarlijk zijn als je ze gaat uitvoeren. Er wordt wat afgemengd door mensen met allerlei middeltjes om de badkamer schoon te maken. Het mengen van schoonmaakmiddelen, hoe simpel de middelen ook zijn, zoals schoonmaakazijn, kan erg gevaarlijk zijn.

Vorming van chloorgas

Bleekwater

Het mengen van schoonmaakazijn met andere producten wat ik hier en daar lees als advies kan heel gevaarlijk zijn. Als je een zuur mengt met bleekwater dan vormt zich het gevaarlijke chloorgas. Wat je je verder af mag vragen is of schoonmaakazijn wel het juiste product is voor het schoonmaken van je tegels. Als je verder leest dan kun je hier meer over lezen bij het stuk over de badkamer schoonmaken met schoonmaakazi

Een mevrouw vroeg ergens op een forum naar een oplossing voor haar vieze voegen en hoe ze het beste haar tegels kon schoonmaken. Een van de tips die werd gegeven was om de tegels schoon te maken met schoonmaakazijn en de voegen schoon te maken met een tandenborstel en bleekwater. Als je veel tijd hebt en hard boent zullen je tegels uiteindelijk schoon worden met schoonmaakazijn. Echter als je daarna je voegen nog eens gaat aanpakken met een tandenborstel en bleekwater dan is de kans groot dat je niet gaat genieten van een schone badkamer. Je wordt als je geluk hebt wakker ergens in een ziekenhuisbed omdat je bedwelmd geraakt bent door chloorgas.

Wc ontkalken met schoonmaakazijn

Het klopt dat schoonmaakazijn een ontkalkende werking heeft. Het is een zuur en met een zuur verwijder je kalk uit je wc pot. Schoonmaakazijn is echter een zwak zuur dat niet zal werken bij een dikke kalkrand in je wc pot. Ja ok, als je uren gaat schuren met een schuurspons dan zal je het kalk uiteindelijk oplossen. De vraag is echter wat dit zal doen met het glazuur in je toilet.

Als je geen problemen hebt met de geur van schoonmaakazijn en heb je een lichte kalkaanslag in je wc dan kun je prima met schoonmaakazijn aan het werk om het kalk te verwijderen. Heb je daarentegen een behoorlijke kalkaanslag in je toiletpot dan kun je beter gaan werken met een professionele ontkalker. Deze werkt beter en sneller. Het is overigens aan te raden je wc nooit te reinigen met behulp van een groene schuurspons. Een groene schuurspons zal het glazuur in je wc beschadigen met als gevolg dat je sneller een kalkaanslag in je wc zult opbouwen.

Schoonmaakazijn lost vetten op

Schoonmaken is mijn vak, heel bewust noem ik het een vak. Iedereen maakt schoon maar dat wil niet zeggen dat iedereen goed en op de juiste manier schoonmaakt. Goed en verantwoord schoonmaken vraagt om kennis en de juiste manier van werken. Wat bedoel ik met kennis? Als je de verkeerde middelen gebruikt dan kun je hetgeen je schoonmaakt beschadigen. Of als je efficiënt wilt schoonmaken dan moet je weten welk of wat voor een middel je het beste kunt gebruiken.

In een blog over schoonmaken las ik dat schoonmaakazijn vetten oplost. Ook hier geldt als je maar lang genoeg poetst dan zal je uiteindelijk de vetten wegkrijgen. Zo ook dat als je een vet bord maar lang genoeg borstelt onder de koude kraan je het vet uiteindelijk ook verwijdert. Handiger is het echter om een bord met heet water af te wassen.

Als je een vet gemakkelijk wilt verwijderen dan heb je daarbij een ontvetter nodig, ook wel een alkalisch middel genoemd. Gebruik altijd het juiste middel voor de klus die je uit moet voeren. Schoonmaakazijn is een zuur, met een zuur verwijder je kalk en roest. Het is dus niet bedoeld voor het verwijderen van vet. Voor het verwijderen van vetaanslag in je keuken bijvoorbeeld kun je een oplossing van soda gebruiken. Wil je echter snel en met het beste resultaat het vet verwijderen dan kun je het beste een professionele ontvetter gebruiken.

Espresso apparaat ontkalken met schoonmaakazijn

espressomachine ontkalken

Als ik vroeger mijn waterkoker moest ontkalken dan gebruikte ik daarvoor azijn. Het ontkalken ging prima. Natuurlijk werkt schoonmaakazijn beter omdat het een sterker zuur is. Ik heb altijd azijn in huis, daarom gebruikte ik gewone azijn voor het ontkalken van de waterkoker. Sinds ik een water filter kan gebruik hoef ik mijn waterkoker nooit meer te ontkalken. Een bijkomend voordeel van een filterkan is dat het water beter smaakt.

Dus voor het ontkalken van een waterkoker is schoonmaakazijn een prima product. Echter als je een espressomachine moet ontkalken dan moet je geen schoonmaakazijn gebruiken. In de webshop van Schoonmaakgoeroe verkopen we geen ontkalkend voor een espressomachine. Het niet mogen gebruiken van schoonmaakazijn voor het ontkalken van je espresso apparaat is dus niet een verkapte reclame voor het kopen van ons product.

Schoonmaakazijn lost een deel van het kalk op in de leiding van het apparaat. Het kalk gaat als het ware zweven in de leiding en kan de zeer dunne leidingen verstoppen. Ook is er een gerede kans op beschadigen van de leidingen in de espressomachine. Het is beter een ontkalker te gebruiken die speciaal bedoeld is voor het ontkalken van een espressomachine. Je machine zal in ieder geval langer meegaan.

Nog beter is het een water filterkan te gebruiken want dan hoef je helemaal niet meer te ontkalken.

Kopje schoonmaakazijn in wastrommel met een beetje soda voor een fris resultaat

Schoonmaken kun je vergelijken met het bakken van een cake. Als je je bij het bakken van een cake niet houdt aan het recept dan zal je cake mislukken. De mensen die een cake bakken houden zich dan ook aan het recept. Het is immers zonde van alle moeite om uiteindelijk een mislukte zwart geblakerde cake uit de oven te halen.

Niet anders is het bij schoonmaken. Ook daar moet je je aan een aantal regels houden voor het beste schoonmaak resultaat. Tenminste ik mag aannemen dat je na het schoonmaken van je vloer niet tegen strepen en vlekken aan wilt kijken. Of dat je ramen bij zonlicht vol met strepen zitten. Schoonmaken heeft ook veel met scheikunde te maken. Zoals al eerder gezegd schoonmaken is een vak, voor het beste rendement moet je je aan een aantal scheikundige basis principes houden.

Ergens in een huishoudelijk blog van een huishoudhobbyist las ik een tip dat je elke week een kopje schoonmaakazijn met soda in je wasmachine moet doen. Dit zou zorgen voor een langere levensduur van je wasmachine. Daarnaast zou je wasmachine  langer fris blijven ruiken. Als je scheikunde op school hebt gehad en je had een leuke leraar die allerlei spannende proefjes deed dan zal hij ongetwijfeld een keer de werking van lakmoes papier hebben laten zien. Lakmoes papier is ook wel onder de naam pH papier bekend. Met pH papier kun je de zuurgraad van een middel zien of anders gezegd hoe zuur of alkalisch is een middel. Even een stukje kennis opfrissen: vroeger heb ik geleerd, dat als je een zuur (schoonmaakazijn) en en een alkalisch middel (soda) bij elkaar doet er een neutraal product ontstaat.

Een frisse wasmachine door schoonmaakazijn blijkt dus een fabel

wasmachine

Het heeft dus totaal geen zin om soda en schoonmaakazijn te mengen voor een frisse wasmachine. Als je een frisse wasmachine wilt hebben dan is het een beter advies om als je bijvoorbeeld je handdoeken wast deze te wassen op 90 graden. Regelmatig wassen op 90 graden voorkomt de zogenaamde wasmachine luis. Door altijd op lage temperaturen te wassen, blijven er vetten achter in de wasmachine. Deze veroorzaken de stinkende was die uit je wasmachine komt. Sinds kort heb ik zelf een nieuwe wasmachine. Mijn vorige wasmachine was 12 jaar oud. Door een elektronisch probleem was het niet rendabel hem te repareren. Hij waste nog prima en doordat ik regelmatig op 90 graden waste heb ik nooit last gehad van een niet frisse wasmachine.

Wat ook voor veel vervuiling in een wasmachine zorgt is wasmiddel in de lade van je wasmachine te doseren. Het is beter je wasmiddel in een wasbol in je wasmachine te doen.

  • Op deze site van de NVZ  kun je meer wetenswaardigheden over schoonmaken lezen.
  • Op deze site kun je meer lezen over zure en alkalische middelen.

Vieze voegen schoonmaken met schoonmaakazijn

vieze voegen schoonmaken azijn

Je kunt vieze voegen in je badkamer met elk middel schoonmaken, ook met schoonmaakazijn. De vraag is dus niet of je met dit middel je vieze voegen kunt schoonmaken maar hoe effectief het is. Heel flauw gezegd je kunt met koffie je voegen schoonmaken. Als je maar hard en lang genoeg boent kun je alles schoon maken met koffie, zo ook je vervuilde voegen. Je zou koffie dus ook een wondermiddel kunnen noemen omdat je er vieze voegen mee schoon kunt maken.

Als je het vuil gaat analyseren dat in de voegen zit dan kom je er achter dat schoonmaakazijn niet het juiste middel is voor het schoonmaken van vieze voegen. Waar bestaat de vervuiling uit die je voegen er vies uit laat zien? De vervuiling bestaat uit huidvetten, zeep en shampoo resten, kalkzeep en een heel klein beetje kalk. De eerste 4 soorten vervuiling verwijder je met een ontvetter.

Eerder is uitgelegd dat schoonmaakazijn een zuur is waarmee je kalk verwijdert. Schoonmaakazijn is dus niet het juiste middel voor het schoonmaken van vieze voegen. Voor het schoonmaken van vieze voegen kun je veel beter een professionele ontvetter gebruiken. Deze werkt beter en sneller en na het opdrogen van je tegels en voegen kun je tenminste genieten van stralend schone voegen.

Douche schoonmaken met schoonmaakazijn of azijn

Op veel fora kun je lezen dat je een douche kunt schoonmaken met schoonmaakazijn. Schoonmaak azijn is een beproefd middel uit grootmoeders tijd. Ver terug in de vorige eeuw was er niet veel anders voor schoonmaken. De tijden hebben echter niet stil gestaan.

Een eeuw geleden reisden we nog met paard en wagen. Dat wil niet zeggen dat we dat nu nog moeten doen. Zo ook voor het gebruik van schoonmaakazijn. Het is waar dat je met schoonmaakazijn kalkaanslag in je douche kunt oplossen.

Als je net als 100 jaar geleden nog veel tijd hebt voor het huishouden dan kun je prima met schoonmaak azijn ontkalken. Het probleem is dat het een zwak zuur is, hierdoor heeft het maar zeer matige ontkalkende werking in je douche. Doordat we tegenwoordig nog maar weinig tijd hebben omdat we veel uren werken is schoonmaakazijn niet echt meer een schoonmaakmiddel van deze tijd.

Als je een douche écht goed wilt schoonmaken met als resultaat glanzende badkamertegels en schone voegen dan zijn daarbij een aantal factoren van belang. Deze factoren zal ik verderop uitleggen. Indien je nu naar je douche kijkt, ben je dan echt tevreden hoe schoon deze er uit ziet? Als je nu de douche moet gaan schoonmaken vraag je dan eens het volgende af:

  • Heb ik veel tijd voor het schoonmaken van de douche?
  • Houd ik van hard boenen?
  • Vind ik het prima dat er na afloop van het schoonmaken nog veel kalk op de badkamertegels zit?

Indien je ook maar één van deze vragen met een NEE beantwoordt dan is schoonmaakazijn niet het juiste middel voor jou voor het schoonmaken van jouw douche.

In deze instructie video kun je zien hoe je op een efficiënte manier de douche kunt schoonmaken.

Douche schoonmaken met schoonmaakazijn of azijn meer technisch uitgelegd

Als je een gewenst resultaat wilt bij het schoonmaken van je douche dan moet je een aantal factoren in acht nemen. Deze factoren kunnen uitgelegd worden aan de hand van de cirkel van Sinner.

Schoonmaak factoren volgens Sinner

cirkel van sinner

 

Als je een douche met een glanzend schoon eindresultaat wilt schoonmaken dan heb je met de volgende vier factoren te maken:

  • Tijd
  • Temperatuur
  • Actie/beweging, dit is bijvoorbeeld de schurende werking van een schuurspons
  • Chemie; dit kun je lezen als schoonmaakmiddel

cirkel van sinner

 

De factoren tijd, temperatuur, actie en chemie hangen alle vier met elkaar samen. Met de factor temperatuur heb je bij het schoonmaken van je douche niet of nauwelijks mee te maken. Ik zal proberen de onderlinge invloed uit te leggen.

In bovenstaande cirkel wordt de douche schoongemaakt met schoonmaakazijn. Omdat dit een zwak zuur is is het vakje chemie klein en zijn de vakjes tijd en beweging groot. Je kunt dit ook lezen als: doordat schoonmaakazijn niet een krachtige werking heeft moet ik langdurig met grote kracht boenen om de badkamertegels schoon te krijgen.

cirkel van sinner

 

In de cirkel hierboven kun je zien dat het groene vakje chemie (schoonmaakmiddel) groter is geworden. Vertaald betekent het grotere groene vlak dat er gebruik wordt gemaakt van een professioneel schoonmaakmiddel dat krachtiger is. Wat je direct kunt zien is dat het gele en blauwe vlak kleiner zijn geworden. Ofwel doordat ik een krachtiger schoonmaakmiddel gebruik kan ik in minder tijd en met minder inspanning mijn douche schoonmaken.

Schoonmaakazijn is dus niet zo'n krachtig schoonmaakmiddel om je douche mee schoon te maken

Het is goed dat wij als mens veel dingen kunnen doen op de automatische piloot. Je moet er niet aan denken dat je iedere keer weer zou moeten nadenken hoe je de pedalen van je fiets rond moet krijgen. Automatismen schelen veel tijd. Als overtuigingen echter tot automatismen leiden die veel tijd kosten kun je je afvragen of dit handig is.

Zo ook de overtuiging dat schoonmaakazijn een wondermiddel is voor het schoonmaken van je douche. Het is waar dat je met schoonmaakazijn je badkamertegels kunt reinigen. Zoals je hebt kunnen lezen is het niet een effectief middel. Je moet immers hard en langdurig boenen om enigszins resultaat te krijgen. Daarbij kun je jezelf ook nog de vraag stellen of je wel zo milieuvriendelijk bezig bent. Weegt een grote hoeveelheid schoonmaakazijn gebruiken op tegen een middel waar je minder van nodig hebt? Onbekend maakt onbemind. Automatismen zorgen er vaak voor dat nieuwe dingen niet uitgeprobeerd worden en dat is jammer.

Gelukkig zijn er betere alternatieven voor het schoonmaken van je douche. Met professioneel gereedschap en schoonmaakmiddelen kost het schoonmaken van je douche minder tijd en zal het resultaat beter zijn. Na je inspanning kun je genieten van een glanzend schone douche cabine.

Voor praktische schoonmaak instructies kun je kijken op de volgende pagina’s:

Is schoonmaakazijn hetzelfde als natuurazijn?

Schoonmaakazijn en natuurazijn zijn absoluut niet hetzelfde. Schoonmaakazijn is een chemisch product dat behoorlijk schadelijk is. Schoonmaakazijn moet je ook absoluut niet in je eten gebruiken. Natuurazijn, het woord zegt het al: Volgens Wikipedia; Natuurazijn wordt traditioneel bereid met behulp van de azijnzuurbacterie Acetobacter.

Vorige

WC schoonmaken met cola

Is bleekwater een schoonmaakmiddel?

Volgende

Praat mee:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00