Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe blogt

Is bleekwater een schoonmaakmiddel?

Al heel wat jaren verzorg ik vakopleidingen voor de SVS binnen schoonmaakbedrijven en ziekenhuizen. In deze vakopleidingen is een vast onderdeel het gebruik van schoonmaakmiddelen. Professionele schoonmakers weten heel goed dat de schoonmaakmiddelen die ze op hun werk gebruiken een stuk beter werken dan de middelen die ze thuis gebruiken. Het is nou eenmaal een feit dat professionele schoonmaakmiddelen beter werken dan de middelen die bij de supermarkt of bouwmarkt aangeschaft kunnen worden. Een veel terug komende opmerking van cursisten is dat ze het niet begrijpen dat er op hun werk geen gebruik wordt gemaakt van bleekwater bij het schoonmaken. Volgens hun is het een ideaal middel bij het schoonmaken, bleekwater zou goed schoonmaken. Daarnaast hoor ik vaak dat ze de geur zo heerlijk fris vinden, je ruikt dat er goed is schoongemaakt. Waar komt de gedachte vandaan dat bleekwater een schoonmaakmiddel zou zijn? Is bleekwater een schoonmaakmiddel?

Wat is de definitie van schoonmaken?

 

Schoonmaken is een regelmatig werkwoord – het vuil eraf halen, wassen of poetsen. Afboenen, Afborstelen, Afdoen, Afvegen, Afwissen, Kuisen, Leeghalen, Ontsmetten, Opdweilen, Opknappen, Opkuisen, Opschonen, Poetsen, Reischoonwassen, Schuren, Uitbaggeren, Uitmesten, Vagen, Zuiveren; [..] Bron: complete-encyclopedie.nl

Kort samengevat is Schoonmaken: het wegnemen van vuil van een een niet gewenste plaats.

Hier zit hem nou net de clou. Schoonmaken is het wegnemen van vuil. Bleekwater neemt het vuil niet weg. Het lijkt alsof het vuil wordt verwijderd door bleek water, het vuil wordt echter alleen maar gebleekt. Het is dus een hardnekkig misverstand dat bleekwater een schoonmaakmiddel is.

Chloor

Een wc moet je toch ontsmetten?

Ok ik begrijp dat bleekwater geen schoonmaakmiddel is. Ik heb het echter wel nodig voor het ontsmetten van een wc is dan vaak de opmerking. Mijn antwoord is dan: “waarom zou je je wc moeten ontsmetten?” Als je een wc goed schoonmaakt dan haal je 98% van de bacteriën weg. Als je minder goed schoonmaakt zullen er meer bacteriën achter blijven, dit is echter geen reden de wc te ontsmetten. Je wordt echt niet ziek van een wc thuis. Je smeert er toch niet je boterham op de grond?

In een ziekenhuis worden chloortabletten gebruikt als desinfectiemiddel. Er wordt in een ziekenhuis echter alleen maar ontsmet als er een indicatie is van een resistente bacterie. Dit desinfecteren gaat dan volgens een strikt protocol. In het ziekenhuis wordt een toilet op een patiëntenkamer niet gedesinfecteerd, goed het toilet schoonmaken volstaat. Thuis is het dan ook absoluut onzinnig het toilet te ontsmetten. Mocht je het toch noodzakelijk vinden je toilet te ontsmetten bedenk je dan wel dat bleek water een inwerktijd nodig heeft om bacteriën te doden. Even een doekje met bleekwater over het toilet halen heeft totaal geen zin. Het gebruik maken van bleekwater wordt ook wel schijnveiligheid genoemd.

Overtuiging dat je bleekwater nodig hebt is hardnekkig

Waarom wordt er dan zo hardnekkig vastgehouden aan het idee dat chloor / bleekwater een schoonmaakmiddel is? Dit is een overblijfsel van grootmoeders tijd. Wij hebben ooit leren schoonmaken van onze ouders. Onze ouders hadden altijd gelijk en als oma dit ook nog eens bevestigde dan zou het wel waar geweest zijn. Oude gewoontes laten zich moeilijk afleren.

Ik hoop dat deze blog een bijdrage levert aan het afnemen van bleekwater gebruik. Want gebruik maken van bleek heeft nog al wat nadelen. Chloor is slecht voor het milieu. In het riool of de rioolwaterzuiveringsinstallatie kan chloor, verbindingen vormen met andere stoffen. Deze verbindingen zijn erg moeilijk afbreekbaar en schadelijk voor het milieu. Verder kost het produceren van chloor erg veel energie.

 

Bleekwater is gevaarlijk

Voor jou als mens heeft bleekwater ook nog al wat nadelen. Het gevaarlijke chloorgas en chloramines kunnen ontstaan. Chloramines zijn chloor-stikstofverbindingen die de luchtwegen en ogen irriteren. Chloorgas is een erg giftig en bijtend gas dat kan vrijkomen als je bleekwater mengt met andere producten. Met name het toevoegen van zuren zorgt voor een chemische reactie. Wist je trouwens dat door in een wc te plassen waar bleekwater in zit, er giftig chloorgas ontstaat. Mocht je meer willen lezen over de gevaren van bleekwater klik dan op deze link.

Dan de uitspraak dat het zo lekker ruikt na het ‘schoonmaken’ met bleekwater. Over smaak valt niet te twisten, echter de uitspraak dat bleekwater heerlijk fis ruikt kun je hiermee toch ernstig in twijfel trekken.

Gelukkig is iedereen het er mee eens dat als de olie van de auto ververst moet worden, je de olie niet in de straatput laat lopen. Dit is naast asociaal gedrag ook nog eens een milieudelict waar een hoge boete opstaat. Ik zou het gebruik van bleekwater als schoonmaakmiddel in dezelfde categorie willen scharen. Ga jij nu nog een fles bleekwater bij de supermarkt kopen?

Is chloor hetzelfde als bleek

In de volksmond zijn chloor en bleek hetzelfde. Dit is echter niet zo, chloor en bleek zijn twee verschillende producten. Op Wikipedia kun je meer het technische verhaal lezen over chloor.

Vorige

Schoonmaakazijn

Badkamer schoonmaken met schoonmaakazijn

Volgende

Reacties

 1. Na het lezen van dit blog, gebruik ik geen bleekwater meer. Dank voor deze uitgebreide informatie. Zo zie je maar weer dat ook het ontsmetten iets is wat iedereen eigenlijk gewoontegetrouw doet, ik dus ook. Maar door het lezen van deze pagina scheelt het mij weer wekelijks (schoonmaak)tijd! Dank.

 2. Ik gebruik bleekwater alleen waar het voor is: om iets te bleken, oftewel een verkleuring te verwijderen. Bijvoorbeeld vlekken in witte kleding of in een kunststof snijplank. En dan gaat die ene fles jaren mee.

 3. Bleekwater wordt in ebola schoonmaak protocollen als enig middel gebruikt. Mits het 10 minuten inwerkt is het een zeer effectief disinfectant. Het is zeker ongezond voor de mens maar je moet wel kloppende informatie verstrekken in je blog.

  • Beste Carola,
   Mijn informatie klopt. Bleekwater is geen schoonmaakmiddel.
   Bleekwater is ook geen goed desinfectans*. Als je praat over ebola of andere virussen dan wordt er gedesinfecteerd met chloortabletten. Dat is toch echt wat anders dan bleekwater.
   Bij desinfecteren is het belangrijk dat voor de desinfectie plaats vindt er een goede schoonmaak wordt uitgevoerd. Er moet een juiste dosering chloortabletten aan een afgemeten hoeveelheid water worden toegevoegd. Met deze oplossing wordt hetgeen dat gedesinfecteerd moet worden nat ingezet. Het object dient te drogen aan de lucht en dient zolang nat te blijven zoals in het protocol is voorgeschreven.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap Niezen
   *middelen op basis van de N-chloorverbindingen monochlooramine en tosylchlooramide, hier verder te noemen ‘chloor’. Het desinfectievermogen van hypochloriet (=bleekwater) loopt in verdunde oplossing snel terug en de werkzaamheid van Tosylchlooramide is traag en daarom ongeschikt voor de desinfectie van met bloed verontreinigde oppervlakken. De voorkeur gaat dus uit naar het gebruik van Natriumdichloorisocyanuraat (=tabletten).(Bron RIVM)

 4. Dit is echt onzin. Als je je toilet niet met bleek schoonmaakt dan gaat het naar urine stinken.
  Bleek is 100% een schoonmaakmiddel. Alle ocd mensen maken ermee schoon. Vervolgens checken ze met een apparaatje of de bacteriën gedood zijn, en dat zijn ze. Dat het slecht is voor het milieu ok, maar dat het niet schoonmaakt en gedesinfecteerd is bullshit

  • Beste Kim,
   Dankjewel voor je reactie.
   Als “OCD” mensen een toilet willen schoonmaken met bleek en zich daar goed bij voelen dan vind ik dat prima. Dit wil nog niet zeggen dat ze het bij het rechte eind hebben. Als ik OCD even mag vertalen in smetvrees dan is mijn ervaring, in mijn contacten met mensen die daar onder te lijden hebben, dat gezonde redenatie niet aankomt. Die mensen zitten vast in hun angstige overtuiging en als ze het gevoel hebben dat ze met pindakaas het toilet perfect zouden kunnen schoonmaken dan zouden ze dat doen. Erg lastig en pijnlijk om hier mee te moeten leven.
   Maar om even terug te komen op je reactie;
   Als je goed schoonmaakt heb je ook geen last van urine stank. Urine stank is een teken van slecht schoonmaken.
   Bleek is geen schoonmaakmiddel. Het woord zegt het al, het bleekt. Verder is het ook zo als er op de goede manier wordt schoongemaakt (zonder bleek) een meting zal uitwijzen dat de hoeveelheid micro-organismen binnen een acceptabel niveau zitten.
   Als laatste wil ik stellen dat in 95% van de gevallen het echt onzinnig is een toilet te willen ontsmetten. Waarom? Of je moet je boterham op de toiletvloer of bril willen smeren. In dat geval zijn er betere desinfectie middelen dan bleek. Wist je overigens als je goed wilt desinfecteren je eerst goed moet schoonmaken? Daarna kan je pas desinfecteren met een N gecertificeerd middel en hetgeen je wilt desinfecteren moet dan ook nog 5 minuten nat blijven om de micro organismen af te doden.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap

  • Het maakt niet schoon. Het desinfecteert niet eens goed meer. En.als het naar urine gaat stinken is je wc echt vies hoor en heb je iets anders nodig dan dikke bleek of chloor

 5. Kan allemaal waar zijn maar in de lente poets ik de terrastegels van blauwsteen met aangelengd bleekwater. Alles ziet er weer pico bello uit en heb er een jaar geen omkijken meer aan ????

 6. Gister bij de supermarkt Coop vlak voor sluitingstijd stap ik de deur in en een venijnige chloorlucht beneemt mij de adem. Ik begon direct te hoesten en bij iedere ademhaling leek het alsof mijn luchtpijp werd dichtgeknepen. Na twee boodschappen ben ik met een noodmaatregelen naar de kassa gegaan en al hoestend, tot kokhalzen aan toe, naar buiten gevlogen. De hele nacht gehoest, mijn rug en ribben zijn pijnlijk. Mijn stem is schor. Dat is toch geen gewone chloorlucht? Dat is vergif! Ik weet dat chloor niet mijn ding is maar ik ga mijn beklag doen bij de chef en heb de dokter gewaarschuwd. En dan heb ik niet eens COPD! Mogen winkeliers dit zomaar doen? Jaap Niezen, ik denk van niet, wat denk jij?

  • Beste Margreet,

   Het is niet verboden om chloor te gebruiken. Het mag echter niet gebruikt worden als het bijvoorbeeld in aanraking kan komen met bijvoorbeeld vleeswaren op de versafdeling.
   Wat jij beschrijft klinkt alsof er een middel is gebruikt samen met chloor en dat dit een chemische reactie heeft veroorzaakt. Dit beneemt je adem in ieder geval. Ik kan me niets anders bedenken in ieder geval wat er aan de hand kan zijn. Maar goed ook voor een supermarkt is het onnodig chloor / bleek te gebruiken.
   Om een echt duidelijke reactie te geven heb ik te weinig informatie.
   Je beklag bij de bedrijfsleider kun je natuurlijk doen, het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat klanten met problemen de zaak verlaten door producten die gebruikt worden.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap Niezen

 7. Ik ben best wel geschrokken toen ik dit las. Nooit geweten dat bleek.chloor zo slecht was….ik heb meteen de hele fles net weggegooid….erg bedankt voor dit advies!!!..ik.hoop dat schade beperkt
  Is gebleven….

 8. Ach ik was al jaren zelfs mijn afwas met bleekmiddel en dreft samen. En mijn afwas glazen, pannen en bestekken blinken en gebruik al 20 jaar lang. En ze zien eruit als of ze net nieuw gekocht zijn.

  Maar tussen bleekmiddel en bleekmiddel zit er ook echt het verschil in. De bleekmiddel bij Aldi is het meest die effect op resultaat geeft dan een bleekmiddel van andere supermarken. Ja dat klopt dat al bleekmiddel niet milieu vriendelijk zijn. Het zijn en blijven chemisch middelen. Je moet er voor zorgen dat er geen damplucht vrij uit komt of te veel van een beetje, wekt ook irritatie op bv. prikkelende ogen en problemen aan je luchtwegen ect. Maar de bleekmiddel doet wel zijn werk goed en zorgt wel voor betere resultaat dan die stomme opmerking boterham met pindakaas op de wc pot smeren. Dat noem ik pas echt een kletskoek.donder toch eens eindje op! Wat weet jij van schoonmaken? Als je met deze stomme en domme onzin opmerking ermee aankomt.Je verteld het hele fabeltje met onzin wat alleen degeene die niets van schoonmaken van afweet. Als je niet uitkijkt brengt gevaar met zich mee maar laten we eerlijk zijn, doet de middel wel zijn werk? Daar draait het allemaal om.

  Over gevaar gesproken, als je bij de stoplichten ook wacht wat denk je wat daar allemaal gebeurt al die Co2 uitstoot? Zo kan ik wel eindeloos door blijven gaan.Hoe je ook wendt of keert een gemiddelende leeftijd in europa ligt tussen 60 en 80 jaar en niemand heeft garantie als je tijd rijp is jong of oud dan ga je. . Zo simpel ligt dat…

  De tegels bij douch cabine, daar krijg je kalk uitslag met bleekmiddel krijg je makkelijk er mee af de tegels blinken weer.Je knijpt flink het fles tegen de muur je loopt weg en over een kwartier of een half uur kan je na spoelen en het blinkt helemaal weer.

 9. Daar verhaal van de gasvormig in de supermarkt klinkt bekend. Heb n poos schoongemaakt op productielijnen bij schaaldier verwerkend bedrijf. Dit werd met drukketel gedaan. Met loog en zuur schoonmaakmiddel. Aan de ketel zat n lange slang. Soms hadden de productiewerkers al schoongemaakt. Daarna de ketel uitgespoeld maar de slang niet. Heb het een paar keer gehad dat ik dan ook gore dampen had. Gelukkig konden ze niet zo goed opruimen dus daarna als de slang als n drol erbij lag eerst nog ff de boel goed uitspoelen om ellende te voorkomen

 10. Jaap Ik ontving advies plastic gezichtsmaskers in emmer met chloor te reinigen. Weet jij een milieu vriendelijker alternatief nu er toch al veel extra plastic wordt gebruikt in deze Corona tijd?

  • Beste Anneke,
   Zolang er niemand in je gezicht gehoest of geproest heeft kun je het masker gewoon schoonmaken met bijvoorbeeld een goede kwaliteit microvezeldoek. Dat is voldoende . Mocht je nog vragen hebben dan mag je me ook bellen.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap

 11. Mijn rotan meubel heeft schimmel vorming. Ik lees bij een site over het verwijderen van schimmels van rotan meubels het volgende. “Als schimmel op een rieten meubel groeit, is het belangrijk om schimmel zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik eerst een stofzuiger om het stof van het meubilair te verwijderen, evenals andere losse deeltjes. Maak een mengsel van bleekwater en water in een kom en vergeet niet om handschoenen te dragen terwijl je dit doet om schade aan je huid te voorkomen”. Wat vindt u van dit advies?

 12. Ik heb een kat met ringworm.
  Mijn kind is ook al besmet.
  Nu heb ik van alles opgezocht en kom steeds tegen dat ik mijn hele huis moet “schoonmaken” met bleekmiddel.
  Ik weet dat bleek geen schoonmaakmiddel is en heb het nog nooit gebruikt.
  Vandaag een fles dikke bleek gekocht en moet de schimmel daarmee proberen uit te roeien.
  Moet ik dan eerst alles afnemen en schoonmaken en kan ik daarna met bleekwater alle oppervlakten inspuiten hiermee met bv een gifspuit?
  Kan dit ook op stof (bank), hout (meubels) en muren?
  Moet het daarna nog weer worden afgenomen met water of kan het gewoon blijven zitten.

  Echt een drama, schimmels, als ik dat zo lees…

  (Natuurlijk worden de dieren en mensen ook al behandeld)

  • Beste Diana,
   ALs je iets moet desinfecteren dan begint dat altijd met een goede schoonmaak. Zonder goede schoonmaak is desinfectie totaal zinloos. Ik ga jou niet adviseren over hoe jij met bleekwater zou moeten desinfecteren, om de simpele reden dat ik hier niet achter sta. Als je het wel gaat doen dan moet je het zeker niet met een spuit gaan verwerken, inademing is echt slecht voor je gezondheid. Verder geef ik je nu al de garantie als je het op je meubels gaat gebruiken je deze zult beschadigen.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap Niezen

 13. Jaap,
  Bedankt voor de deskundige en nuttige info.
  En respect voor je vriendelijke en begripvolle reacties op commentaren van mensen die wat meer moeite hebben om op een vriendelijke manier kritische vragen te stellen ????

  • Goedemorgen,
   Ik zou echt niet weten waarom je dit zou willen? Bleekwater en schoonmaken hebben niets met elkaar te maken. Bleekwater is namelijk geen schoonmaakmiddel.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap Niezen

Praat mee:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00