Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe blogt over:

Badkamer schoonmaken met schoonmaakazijn

Badkamer schoonmaken met azijn
Regelmatig krijg ik vragen over het schoonmaken van de badkamer. Het schoonmaken van de badkamer wordt door veel mensen ervaren als een probleem. Op zich is dit niet vreemd. In de badkamer en dan met name in de douchehoek komt er nogal wat vuil los tijdens het douchen. Huidvet, shampooresten en kalk zijn grote vervuilers voor de badkamer. Wordt een badkamer niet goed schoongemaakt dan ontstaan er vieze voegen, schimmel in de voegen en douchewanden waar je niet meer doorheen kunt kijken vanwege de kalkaanslag en kalkzeep.

Een badkamer goed schoonmaken is niet de gemakkelijkste klus

Ik heb ooit leren schoonmaken van mijn moeder en zij heeft ooit ver in de vorige eeuw leren schoonmaken van mijn oma. Beide waren twee heerlijke dames waar ik goede herinneringen aan heb. Een van de herinneringen is dat ze vaak aan het schoonmaken waren. Als ik mijn ogen dicht doe en terug ga in de tijd, kan ik de geur van schoonmaakazijn, ammoniak en boenwas nog levendig in mijn neus voelen prikkelen. Het geluid van de luiwagen hoor ik nog in mijn oren. Een gevoel van nostalgie bekruipt me.

Badkamer schoonmaken met schoonmaakazijn; lekker ouderwets

Dit gevoel van nostalgie beleef ik weer als ik de zoekterm Badkamer Schoonmaken intoets op Google. De tijd van oma is in huishoudelijk schoonmakend Nederland en België nog levendig aanwezig. Begrijp me niet verkeerd, op zich is hier natuurlijk niets mis mee. Misschien is het zelfs zo dat de huizen vroeger schoner waren dan die van nu. Een hele simpele reden hiervoor is dat er vroeger meer tijd was voor het uitvoeren van huishoudelijk werk. De man werkte, sneed op zondag het vlees en de vrouw was huisvrouw en hield zich alleen bezig met het opvoeden van de kinderen en het huishouden.

badkamer schoonmaken met azijn

De tijden zijn veranderd. Het leven is gehaaster geworden, er is minder tijd voor het huishouden omdat er buiten de deur gewerkt wordt. Gebruikte materialen in huis zijn complexer geworden om schoon te maken en te houden.

 

Badkamer schoonmaken met schoonmaakazijn; er zijn betere alternatieven

In deze Blog wil ik toespitsen op de badkamer schoonmaken met schoonmaakazijn. Op zich is er niets mis met de badkamer  schoonmaken met schoonmaak azijn.

Het is echter niet helemaal meer van deze tijd. Schoonmaakazijn is een product dat een aantal redelijke eigenschappen heeft. Één van die eigenschappen is dat het een middel is dat ontkalkt. Het is immers een zuur en met een zuur kun je bijvoorbeeld de tegels in de badkamer ontkalken. Een nadeel van (schoonmaak)azijn is dat het een zwak zuur is. Een zwak zuur ontkalkt matig, het duurt dus langer om de badkamer of de kraan te ontkalken, dan bijvoorbeeld een professionele ontkalker te gebruiken. Verder, en daar kun je over discussiëren, heeft schoonmaakazijn een onaangename geur. Na het badkamer schoonmaken met azijn ruikt de badkamer alsof er Amsterdamse uitjes zijn ingemaakt.

vieze voegen schoonmaken azijn

Voor effectief badkamer schoonmaken zijn een aantal zaken belangrijk. Dat zijn o.a. de pH (zuurgraad) van het schoonmaakmiddel, tijd, met wat maak je schoon(bijvoorbeeld een schuurspons of een borstel) en in mindere mate de temperatuur. Dit wordt weergegeven met de cirkel van Sinner.

 

Reinigingsfactoren volgens Sinner

cirkel van sinnerBij het schoonmaken spelen volgens de cirkel van Sinner 4 factoren een rol:

 • Chemie ( het schoonmaakmiddel in dit geval bijvoorbeeld azijn of schoonmaakazijn)
 • Beweging (mechanische kracht, bijvoorbeeld een schuurspons)
 • Tijd
 • Temperatuur

 

cirkel van sinner

Deze vier factoren factoren hebben allen invloed op elkaar. Als één factor groter wordt, worden de andere kleiner. Bijvoorbeeld: er zit kalkaanslag op de wandtegels. Je gaat de tegels in de badkamer met een schuurspons en schoonmaakazijn opschuren. De factoren beweging (mechanische kracht) en tijd zijn groot; de factoren chemie en temperatuur zijn kleiner. De factor chemie is klein omdat schoonmaakazijn een zwak zuur is. Als je met een sterker zuur gaat werken, zullen de factoren tijd en mechanische kracht kleiner worden.

 

Badkamer ontkalken met een professionele ontkalker

cirkel van sinnerIn de cirkel hierboven wordt gebruik gemaakt van een professionele ontkalker. Een professionele ontkalker is een sterker zuur dan schoonmaakazijn. De factor chemie wordt dus groter. Doordat de factor chemie groter is, worden de factoren beweging en tijd automatisch kleiner. Simpel vertaald je hoeft minder hard te boenen en je bent sneller klaar.

Tijd is kostbaar

Uit bovenstaande uitleg blijkt dus dat de badkamer schoonmaken met schoonmaakazijn mogelijk is. Het vergt echter veel tijd om de tegels kalkvrij te maken of de vieze voegen schoon te maken. Heb je veel tijd en heb je zin in hard schrobben en heftig boenen dan is er niets mis met het schoonmaken van de badkamer met azijn. Het is een oude beproefde methode voor het schoonmaken en kalkvrij maken van de badkamer. Als je aan oma zou vragen hoe je de badkamer moet schoonmaken zal ze je adviseren dit met  schoonmaak azijn te doen.

Ik trek graag het vergelijk naar het schuren van een groot vlak oppervlak. Dit kan je natuurlijk doen zoals ze het vroeger deden, met een vel schuurpapier. Het oppervlak zal glad worden. In de huidige tijd hebben we prima schuurmachines, het is efficiënter het oppervlak te schuren met een schuurmachine.

Met meer gemak je badkamer schoonmaken

Tegenwoordig zijn er gelukkig moderne middelen voor het schoonmaken van de badkamer. Binnen de professionele schoonmaak zijn geld, tijd en het leveren van kwaliteit belangrijke zaken. Als huishoudelijke middelen en methoden echt effectief zouden zijn, dan zou een schoonmaakbedrijf de eerste zijn die dergelijke middelen zou gebruiken. Binnen de professionele schoonmaak branche worden professionele schoonmaakmiddelen gebruikt. Waarom? Om de simpele reden dat ze beter en sneller werken.

In deze instructie video zie je hoe je op een efficiënte manier de badkamer schoonmaakt.

Vorige

Is bleekwater een schoonmaakmiddel?

Microvezeldoek

Volgende

Reacties

 1. Doordat de factor chemie groter is, worden de factoren beweging en tijd automatisch kleiner. Klopt. Echter door het groter worden van de factor chemie, gaat de factor klimaat naar de knoppen. Ook bij ecologische badkamerreinigers van bv. Ecover. Om die reden besloot ik over te stappen op schoonmaakazijn. Bij regelmatig schoonmaken (ook tussendoor af en toe de boel na het douchen inspuiten met een azijnoplossing) blijft de boel blinkend schoon. Boenen heb ik tot op heden niet hoeven doen hoor.

  • Beste Odilia,
   Dankjewel voor je reactie en mening.
   Schoonmaakazijn is niet vriendelijker dan schoonmaakmiddelen met een ecolabel. Schoonmaakazijn is een chemisch product.
   Vriendelijke groet,
   Jaap

 2. Schoonmaak azijn werkt prima vul een lege spuitflacon met 3/4 azijn en 1/4 dreft . Even mengen op de tegels spuiten en een kwartiertje laten intrekken . Afspoelen en opwrijven met een vezeldoekje . Doe dit wekelijks en je zal zien dat de tegels na verloop van tijd mooi schoon zijn . Je moet alleen geen wonderen verwachten het heeft wat meer tijd nodig

  • Beste Sabien,
   Dankjewel voor je reactie.
   Als deze manier van werken jou tevreden stelt dan is dat prima.
   Je maakt het jezelf echter onnodig moeilijk. Azijn is een zuur, Dreft is neutraal tot licht alkalisch. Ga je die twee producten met elkaar mengen dan zal de oplossing die je hebt gemaakt minder zuur zijn en heeft derhalve minder ontkalkende werking.
   Verder is het niet verstandig dit via een sprayflacon te verwerken. De kans is groot dat je de nevel inademt en dat is schadelijk voor je longen. Ook is het mengen van middelen niet verstandig, er bestaat kans op gasvorming als je het verkeerde met elkaar mengt.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap

 3. Dag Jaap, ik ben een enthousiast gebruiker van schoonmaakazijn. In mijn gootsteenkastje staat overigens ook een fles natuurlijke azijn. Voor hardnekkige aanslag is dat effectiever. Heb jij misschien advies over het verwijderen van schimmel in de badkamer?

  • Beste Natalie,

   Bedankt voor je reactie.

   Ik zag dat je een link naar een andere site hebt geplaatst, deze heb ik verwijderd omdat het niet de bedoeling is dat je via mijn site aan linkbuilding doet voor eigen gewin.

   Schimmel in je badkamer kun je het beste verwijderen met een ontvetter. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen met de Evika ontvetter eco, https://www.schoonmaakgoeroe.nl/product/evika-ontvetter-eco/

   Met vriendelijke groet,
   Jaap Niezen

    • Beste Hannie,
     Dankjewel voor je feedback. Je mist onderbouwing en je vindt dat ik de slager ben die zijn eigen vlees aanprijst.
     Ik heb de blog nog eens terug gelezen en daarin wordt uitgelegd dat schoonmaakazijn een zwak zuur is. Daarnaast wordt aan de hand van de cirkel van Sinner uitgelegd wat het verschil is tussen een zwak en een sterker zuur. Ik wil je de vraag stellen welke onderbouwing mis je?

     Dan de slager… Schoonmaakgoeroe is een site waar ik een vertaling maak hoe je professionele schoonmaak technieken thuis kunt toepassen om een wel bevredigend schoonmaakresultaat te halen, hetgeen met middelen zoals schoonmaakazijn niet lukt.Alle op de site beschreven technieken zijn ook met andere merken professionele middelen uit te voeren. Uiteraard heb ik het liefst dat dit met de Evika middelen gebeurt, dat is tenslotte mijn verdien model. Alle instructies en video’s zijn vrij beschikbaar, in de afgelopen jaren heb ik terug gekoppeld gekregen van vele mensen dat al deze tips hebben bij gedragen aan makkelijker en beter schoonmaken.Er wordt veel weggegeven aan kennis op deze site.

     Met vriendelijke groet,
     Jaap

 4. Ik denk niet dat Sven het als compliment bedoelde Jaap.
  Zou misschien handig zijn als je erbij zou zetten dat Evika jouw eigen merk is en je niet zomaar
  een schoonmaakgoeroe bent die toevallig een product aanprijst. Dit voorkomt enige misleiding.

 5. Beste Jaap, ik ben (nu bijna een jaar) heel blij met de schoonmaak uitleg filmpje, heb er veel van geleerd en mag nu met de verhuizing van mijn zoon het ook in de praktijk brengen in zijn huis voordat ze er intrekken.
  Een badkamer die net geplaatst is, nieuwe tegels en zo, hoe maak ik deze schoon voor het gebruik? Gewoon met een lichte schoonmaakmiddel oplossing en een microvezeldoek (op steel om mijn rug te sparen), of alleen met water? En wat als er een grauwsluier van het voegsel op zit, heeft dat een speciale middel (een ontkalker) nodig?
  En als ik de tegels afspoel, kan het kwaad als er op deze manier schoonmaakmiddel op het net gewitte plafond komt? Of kan ik de randen plafond/tegels probleemloos met ruim water afspoelen? Vriendelijke groet, Shirley

  • Beste Shirley,
   Dankje wel voor je bericht en je bestelling. IK heb hem zo net ingepakt 😉

   Als het tegelwerk netjes is uitgevoerd dan kun je de tegels afnemen met een vochtige microvezeldoek waaraan een druppel van de sanitairreiniger aan is toegevoegd.Als het verfwerk vers is moet je goed uitkijken bij het afspoelen. Het moet eerst goed uitharden, anders is het nog kwetsbaar.
   Je mag me ook altijd bellen voor advies Shirley.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap

 6. Ik lees veel reacties van mensen die boos zijn dat Jaap producten aanbeveelt, omdat huis- tuin- en keuken middeltjes ook prima zouden werken. Maar als je daar al tevreden over bent, wat doe je dan nog hier?

  Het verhaal dat Jaap vertelt over zuren en basen en wat die doen met vet en kalk klopt gewoon, kan ik als biologiedocent met enige kennis van scheikunde vertellen. Of je zijn producten vervolgens ook koopt, is geheel aan jou.

  Ik vind het eigenlijk juist super dat een merk/winkel zo duidelijk uitlegt hoe en waarom het product zo goed werkt. Kun je van de andere grote merken niet zeggen.

  Kortom; Jaap, ik vind je een held. Keep it up. Ik ga ervan uit dat ik van jouw producten net zo blij word als jijzelf 😀

Praat mee:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00