Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe blogt over:

Schoonmaken met een microvezeldoek: veranderen blijkt niet makkelijk.

Microvezeldoek
Binnen de professionele schoonmaak is de microvezelmethode al jaren een manier van schoonmaken. Schoonmaken met een microvezeldoek, mits goed toegepast is een efficiënte en minder lichaam belastende manier van schoonmaken. Hier zit hem de crux: mits goed toegepast. Ik verzorg nu al zo'n 22 jaar via de SVS, vakopleidingen binnen de professionele schoonmaakbranche. Bijna bij elke nieuwe groep verbaas ik me hoe de microvezel methode wordt toegepast binnen de schoonmaakbedrijven. Gelukkig zijn er een aantal schoonmaakbedrijven die het werken met een microvezeldoek of mop op de juiste manier toepassen. Die begrijpen gelukkig hoe het werkt.

Schoonmaken met een microvezeldoek werkt, mits goed toegepast

De microvezel methode vergelijk ik met een ketting. Zolang alle schakels goed met elkaar verbonden zijn heb je een sterke ketting. Haal je één schakel weg dan is er geen ketting meer. Zo is het ook bij schoonmaken met microvezel ofwel de microvezel methode. Van A tot Z vereist het een bepaalde manier van werken.

Doe je maar wat, zoals helaas bij best wel veel schoonmaakbedrijven het geval is, dan is het woord Methode niet meer van toepassing. Of je zou het de chaos methode moeten noemen, met bijbehorend slecht schoonmaakresultaat en hoog ziekteverzuim. Microvezel materialen zijn mits goed toegepast minder belastend voor het lichaam t.o.v. de traditionele materialen. Worden microvezel materialen verkeerd gebruikt, dan zijn ze een tikkende tijdbom voor de lichamelijke gezondheid van de schoonmaker. Er bestaat dan een verhoogde kans op vinger-,pols-,elleboog- en schouderklachten.

Waarom wordt schoonmaken met een microvezeldoek vaak verkeerd uitgevoerd?

Hoe kan het dat na jaren van gebruik maken van de microvezelmethode  er nog maar zo weinig bedrijven zijn die de methode écht goed toepassen? Ik had al een idee. Tijdens het lezen van een boek van de gedragspsycholoog Robert B. Cialdini viel bij mij het bevestigende kwartje. Ik citeer nu uit zijn boek:

‘Een mens is van nature consistent. Consistentie is meestal waardevol. Inconsistentie wordt over het algemeen als een ongewenste persoonlijkheidstrek gezien. Aangezien we er zo duidelijk belang bij hebben consistent te zijn, vervallen we tot de gewoonte ons automatisch zo te gedragen, zelfs in situaties waarin dat niet verstandig is. Je gedachteloos standvastig gedragen kan rampzalig zijn. Desondanks is is zelf blinde consistentie in zekere zin aanlokkelijk. In de eerste plaats kan deze dienen als kortsluitende reactie in de complexiteit van het moderne leven, net als andere vormen van automatisch reageren. Zodra we ons standpunt over bepaalde zaken hebben bepaald, biedt koppige vasthoudendheid ons een zeer aantrekkelijke luxe: we hoeven niet langer diep over die dingen na te denken. We hoeven de stortvloed aan informatie die ons dagelijks overspoelt niet meer te ziften om relevante feiten vast te stellen, we hoeven geen mentale energie meer te besteden aan het afwegen van voor-en nadelen en we hoeven niet nog meer moeilijke beslissingen te nemen. Als we met die dingen geconfronteerd worden, hoeven we in plaats daarvan alleen maar, klik, ons consistentie-bandje aan te zetten en zoem, we weten precies wat we moeten denken, zeggen of doen. We hoeven alleen maar te zeggen, te denken en te doen wat overeenkomt met ons eerdere besluit.’

Vertrouwd is niet altijd beter

Het bij het oude vertrouwde laten is dus veel gemakkelijker en vergt geen denk inspanning. Waarom zou ik veranderen? Die andere methode was toch ook goed? Ik zeg al jaren tijdens mijn trainingen: “een mens is lui van nature en ik ben daar het goede voorbeeld van”. Ik zet mijn potje pindakaas altijd op dezelfde plek terug in mijn keukenkastje, zodat ik ’s morgens niet misgrijp met mijn nog slaperige hoofd. Zet ik het potje neer op een andere plaats dan grijp ik mis en moet ik nadenken waar ik hem heb neergezet. Veranderen vergt inspanning en bereidwilligheid te veranderen. Als er iets moet veranderen, bijvoorbeeld overgaan van traditioneel schoonmaken naar schoonmaken volgens de microvezelmethode, dan zal er bereidwilligheid nodig zijn te veranderen. Simpelweg zeggen dit is de nieuwe methode, werkt niet, dat stuit alleen maar op weerstand.

Schoonmaken met microvezel vraagt om een investering vooraf

De schoonmaakbedrijven waar het werken met een microvezeldoek of mop goed werkt hebben geïnvesteerd in hun werknemers. De investering begint in de top van de pyramide. Het management van het schoonmaakbedrijf moet van A tot Z weten wat de micovezelmethode inhoudt. Is deze kennis niet aanwezig, dat is geen schande. Er zijn genoeg bonafide leveranciers en opleiders die hier alles over kunnen vertellen en kunnen instrueren. Ga op onderzoek en word expert.

Vervolgens is het de taak van het management de leidinggevenden op de werkvloer alles te vertellen en te instrueren over de microvezelmethode. Informeer of het hen duidelijk is waarom deze methode werkt, mits goed toegepast. Informeer of ze bereidwillig zijn deze methode van werken over te dragen aan de mensen op de werkvloer. Zorg er voor dat de leidinggevenden voldoende tijd krijgen hun mensen te instrueren. Instrueren is niet eenmalig.

Ook voor de mensen op de werkvloer telt dat zij inzicht krijgen in waarom deze methode werkt en uiteindelijk beter is voor hen. Terug komen als leidinggevende is het devies. Informeer hoe het gaat, stel vragen om duidelijk te krijgen of de schoonmaker het echt heeft begrepen. En misschien nog wel het meest belangrijke: is de medewerker bereid te gaan werken volgens de microvezelmethode.

Wanneer is werken volgens de microvezelmethode een succes:

 • Het management en de leidinggevenden zijn opgeleid in de toepassing van microvezel
 • Er wordt gewerkt met kwalitatief hoogwaardig microvezel
 • Tijdens de calculatie wordt microvezel niet gezien als tijdsbesparing maar als het leveren van gewenste schoonmaakkwaliteit. We doen wat we beloven in de offerte. Dus ook de calculator weet waar hij over praat in zijn offerte
 • Van te voren is bekeken of een pand geschikt is voor schoonmaken middels de microvezelmethode
 • De schoonmaakmedewerkers zijn goed opgeleid en er is gecontroleerd of er bereidwilligheid is de methode toe te passen
 • Op het pand wordt een wasmachine geïnstalleerd, is dit niet mogelijk dan ontvangt de schoonmaker een reële wasvergoeding
 • Er zijn voldoende microvezelmaterialen op het pand aanwezig, zodat er elke dag met schoon materiaal gewerkt wordt. Doekjes en moppen worden niet eerder hergebruikt nadat ze zijn gewassen op minimaal 60 graden en zonder wasverzachter
 • Er vindt regelmatig evaluatie plaats
 • Ook nieuwe schoonmakers die later op het pand zijn gekomen zijn goed geïnstrueerd
 • Schoonmakers hebben een vakopleiding gevolgd bij een gerenommeerde opleider en het RAS diploma in hun bezit
 • Waar nodig wordt reinigingschemie ingezet ter ondersteuning van de microvezel. Ook in de hoeveelheid te doseren chemie is het personeel goed geïnstrueerd

Schoonmaken is een vak

Een gevleugelde uitspraak is dat schoonmaken een vak is. Dat vraagt dus om professionals in alle geledingen van het bedrijf. Schoonmaken is investeren in mensen. Professioneel schoonmaken is gericht op werken op de lange termijn. Investeren in mensen en materialen verdient zichzelf terug. MVO niet als leuk mode woord gebruiken omdat het zo interessant staat in offertes, maar vanuit innerlijke overtuiging op een goede manier met mensen om te willen gaan.

Als je meer wilt lezen over toepassingen van microvezel:

 

Vorige

Badkamer schoonmaken met schoonmaakazijn

Groene zeep de top 14 tips en wetenswaardigheden

Volgende

Praat mee:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00