Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe blogt

Schoonmaken met een microvezeldoek: veranderen blijkt niet makkelijk.

Binnen de professionele schoonmaak is de microvezelmethode al jaren een manier van schoonmaken. Schoonmaken met een microvezeldoek is, mits goed toegepast, een efficiënte manier van schoonmaken. Ook is deze methode voor het lichaam minder belastend. Hier zit hem de crux: mits goed toegepast. Bij SVS vakopleidingen binnen de professionele schoonmaakbranche is er bij elke nieuwe groep weer een creatieve methode. Gelukkig zijn er een aantal schoonmaakbedrijven die het werken met een microvezeldoek of mop op de juiste manier toepassen. Die begrijpen gelukkig hoe het werkt.

Schoonmaken met een microvezeldoek werkt

Mits goed toegepast natuurlijk. De microvezel methode kun je vergelijken met een ketting. Die is zo sterk als de zwakste schakel. En haal je een schakel weg? dan valt de ketting in delen uiteen. Zo is het ook bij schoonmaken met microvezel ofwel de microvezel methode. De microvezel methode vereist dat je een stappenplan van A tot Z volgt.

Doe je maar wat, dan kun je het de chaos methode noemen. Die methode zal een slecht schoonmaakresultaat en in bedrijfsmatig verband hoog ziekteverzuim met zich meebrengen.

Ten opzichte van traditionele schoonmaakmaterialen is microvezel minder belastend voor het lichaam. Gebruik je het verkeerd? Dan zijn ze een tikkende tijdbom voor de lichamelijke gezondheid van de schoonmaker. Er bestaat een verhoogde kans op vinger-,pols-,elleboog- en schouderklachten.

Waarom wordt schoonmaken met een microvezeldoek vaak verkeerd uitgevoerd?

Hoe kan het dat na jaren van gebruik maken van de microvezelmethode  er nog maar zo weinig bedrijven zijn die de methode écht goed toepassen? Gedragspsycholoog Robert B. Cialdini heeft daar een mooie beschrijving over. Hieronder een citaat uit zijn boek voor de geinteresseerde lezer.

‘Een mens is van nature consistent. Consistentie is meestal waardevol. Inconsistentie wordt over het algemeen als een ongewenste persoonlijkheidstrek gezien. Aangezien we er zo duidelijk belang bij hebben consistent te zijn, vervallen we tot de gewoonte ons automatisch zo te gedragen, zelfs in situaties waarin dat niet verstandig is. Je gedachteloos standvastig gedragen kan rampzalig zijn. Desondanks is is zelf blinde consistentie in zekere zin aanlokkelijk. In de eerste plaats kan deze dienen als kortsluitende reactie in de complexiteit van het moderne leven, net als andere vormen van automatisch reageren. Zodra we ons standpunt over bepaalde zaken hebben bepaald, biedt koppige vasthoudendheid ons een zeer aantrekkelijke luxe: we hoeven niet langer diep over die dingen na te denken. We hoeven de stortvloed aan informatie die ons dagelijks overspoelt niet meer te ziften om relevante feiten vast te stellen, we hoeven geen mentale energie meer te besteden aan het afwegen van voor-en nadelen en we hoeven niet nog meer moeilijke beslissingen te nemen. Als we met die dingen geconfronteerd worden, hoeven we in plaats daarvan alleen maar, klik, ons consistentie-bandje aan te zetten en zoem, we weten precies wat we moeten denken, zeggen of doen. We hoeven alleen maar te zeggen, te denken en te doen wat overeenkomt met ons eerdere besluit.’

Vertrouwd is niet altijd beter

Het bij het oude vertrouwde laten is dus veel gemakkelijker en vergt geen denk inspanning. Waarom zou ik veranderen? Die andere methode was toch ook goed? Schoonmaakgoeroe Jaap zegt al jaren tijdens zijn trainingen:

een mens is lui van nature en ik ben daar het goede voorbeeld van. Ik zet mijn potje pindakaas altijd op dezelfde plek terug in mijn keukenkastje, zodat ik ’s morgens niet misgrijp met mijn nog slaperige hoofd. Zet ik het potje neer op een andere plaats dan grijp ik mis en moet ik nadenken waar ik hem heb neergezet.

Veranderen vergt inspanning en bereidwilligheid te veranderen. Als er iets moet veranderen, bijvoorbeeld overgaan van traditioneel schoonmaken naar schoonmaken volgens de microvezelmethode, dan zal er bereidwilligheid nodig zijn te veranderen.

Schoonmaken met microvezel vraagt om een investering vooraf

De schoonmaakbedrijven waar het werken met een microvezeldoek of mop goed werkt hebben geïnvesteerd in hun werknemers. De investering begint in de top van de pyramide. Het management van het schoonmaakbedrijf moet van A tot Z weten wat de micovezelmethode inhoudt. Is deze kennis niet aanwezig, dat is geen schande. Er zijn genoeg bonafide leveranciers en opleiders die hier alles over kunnen vertellen en kunnen instrueren. Ga op onderzoek en word expert.

Vervolgens is het de taak van het management de leidinggevenden op de werkvloer alles te vertellen en te instrueren over de microvezelmethode. Informeer of het hen duidelijk is waarom deze methode werkt, mits goed toegepast. Informeer of ze bereidwillig zijn deze methode van werken over te dragen aan de mensen op de werkvloer. Zorg er voor dat de leidinggevenden voldoende tijd krijgen hun mensen te instrueren. Instrueren is niet eenmalig.

Zeker ook voor de mensen op de werkvloer is het belangrijk dat zij begrijpen waarom de methode werkt en wat voor voordeel dat voor hen heeft.  Als dat duidelijk is komt de motivatie vanzelf. Alleen dan is de medewerker bereid te gaan werken volgens de microvezelmethode.

Wat is schoonmaken volgens de microvezelmethode:

Binnen bedrijven:
1. Het management en de leidinggevenden zijn opgeleid in de toepassing van microvezel en begrijpen de voordelen zelf goed.
2. Er wordt niet bespaard op de kwaliteit van de microvezeldoeken. Een goedkope doek werkt veel minder efficient. Er wordt dus gewerkt met kwalitatief goede doeken.
3. De microvezelmethode wordt in eerste instantie niet ingezet als tijdsbesparing. Maar voor het verbeteren van de schoonmaakkwaliteit en preventief ter voorkoming van lichamelijke klachten bij de werkgever.
4. Er wordt vooraf gekeken of de situatie het gebruik van microvezeldoeken toelaat.
5. De mensen die gaan schoonmaken volgens de microvezelmethode weten hoe ze dat doen en hebben motivatie.
6. Er is een wasmachine op locatie aanwezig of een volwaardige alternatieve oplossing.
7. Er is geen tekort aan het aantal microvezeldoeken en moppen. Het is dus altijd mogelijk om schoon materiaal te pakken. Doeken en moppen worden niet hergebruikt voordat ze op minimaal 60 graden zijn gewassen. ALTIJD zonder wasverzachter.
8. Waar nodig wordt reinigingschemie ingezet ter ondersteuning van de microvezel. Ook in de hoeveelheid te doseren chemie is het personeel goed geïnstrueerd

Daarnaast wordt er gekeken, zowel in bedrijfs als thuis situatie, of de microvezeldoeken en vloermoppen met de juiste klamvochtigheid worden gebruikt. Ter preventie van pols, elleboog en schouderklachten is het aan te raden om gebruik te maken van een miniwringer. Daarvan zijn veel types op de markt. Bij Schoonmaakgoeroe hebben we een miniwringer van super kwaliteit die in nederland is ontworpen en in sneek bij een sociale werkplaats in elkaar wordt gezet. Dat is de RIAN miniwringer. Deze is zowel voor links- als rechtshandigen te verkrijgen

Schoonmaken is een vak

Schoonmaken is investeren in mensen. Professioneel schoonmaken is gericht op schoonmaken op een manier dat lichamelijke klachten op de lange termijn worden voorkomen. Investeren in goed weten wat je doet en top materialen verdient zichzelf terug.

En voor bedrijven: Maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus nemen. Vanuit een innerlijke overtuiging dat je op een goede manier met elkaar om wilt gaan.

Meer lezen over practische toepassingen van microvezel:

 

Vorige

Badkamer schoonmaken met schoonmaakazijn

Groene zeep de top 14 tips en wetenswaardigheden

Volgende

Praat mee:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00