Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe blogt over:

VRAGEN OVER EEN VUILE VLOER SCHOONMAKEN

vuile vloer schoonmaken
Bijna elke dag ontvang ik vragen over het schoonmaken van vuile vloeren. Een schone vloer is bepalend voor de uitstraling van de ruimte. Hoe fraai een ruimte ook is ingericht, een vuile vloer is een grote storende factor. Uit de vragen die ik allemaal ontvang over het schoonmaken van een vuile vloer blijkt dat het niet zo gemakkelijk is voor veel mensen een vloer er stralend schoon uit te laten zien. Indien je dit artikel verder leest kom je er achter dat een vuile vloer schoonmaken heel simpel kan zijn.

Je zou denken dat mensen bij de aanschaf van een vloer goed geïnformeerd worden door de leverancier van de vloer. Niets is helaas minder waar. Als je een vloer gaat kopen is het belangrijk dat je met de leverancier gaat kijken waar de vloer allemaal aan moet voldoen.

vloer schoonmaken

Een goede leverancier zal uit zich zelf, het waar, hoe, hoeveel en waarom willen inventariseren. Een goede leverancier wil zijn klant immers van het beste advies voorzien. Alles gericht op een tevreden klant, ook na jaren op de vloer geleefd te hebben.

 

Gezien de vele vragen die ik ontvang over het schoonmaken van vuile vloeren stel ik mezelf wel eens de vraag hoeveel goede leveranciers van vloeren er zijn. Ongetwijfeld zijn dat er nog al wat. Er zijn er echter ook vele die alleen maar gericht zijn op; hoe krijg ik het geld van de klant zo snel mogelijk in mijn zak.

Leveranciers die het niet kan schelen dat klanten voor een verkeerde vloer kiezen of die er simpelweg geen verstand van hebben wat een geschikte vloerafwerking is in een bepaalde situatie of omgeving. Laat staan dat ze verstand hebben van een vuile vloer schoonmaken.

Een aantal vragen die in ieder geval gesteld moeten worden voordat er een vloer wordt gekozen zijn:

 • Wat is de ondervloer
 • In welke ruimte komt de vloer te liggen
 • Wat is de toepassing van de ruimte
 • Hoe intensief is het gebruik van de ruimte
 • Zijn er kinderen
 • Zijn er huisdieren
 • Wil je vloerverwarming
 • Wil je veel of weinig onderhoud

Als er voor de aanschaf van een vloer goed wordt nagedacht kunnen er veel problemen worden voorkomen. Of dit nou de keuze is voor een vloer thuis of binnen een bedrijf, dat maakt niets uit. De keuze voor een vloerafwerking is meestal een keuze voor jaren. Een vloer is geen mode artikel dat je elk seizoen wisselt. Maak je nu een verkeerde keuze dan is jarenlange ergernis de consequentie. Ga dus nooit over één nacht ijs als het over de keuze van je vloerafwerking gaat.

Keuze vloer thuis

In welke ruimte komt de vloer te liggen

Tijdens de trainingen vloeronderhoud die ik geef zeg ik wel eens tegen de deelnemers: “hoogpolig wit wollen tapijt is mooi, je moet het echter niet in de werkplaats van een garage leggen. Hoe ga je dat onderhouden?” Dit geldt ook voor als je thuis honden hebt. Kies je dan bijvoorbeeld voor een mooie houten vloer, laat de honden dan buiten. Zo niet dan zul je de beschadigingen die al snel zullen optreden moeten accepteren.

Het is dus heel belangrijk goed na te denken over de aanschaf van een vloer. Laat je absoluut niet alleen leiden door wat je mooi vindt. Het schoonmaken van een vloer moet straks geen ergernis worden.

Als je nu al een vloer hebt liggen en deze is nog niet toe aan vervanging dan mag je het doen met wat je hebt. Natuurlijk is het dan belangrijk dat je weet hoe je een vieze vloer op een makkelijke en goede manier kunt schoonmaken. Verderop in deze blog vind je verwijzingen naar verschillende vloeren en hoe je deze schoonmaakt.

Sta je nu echter voor de keuze van een nieuwe vloer dan heb je serieus huiswerk te doen, tenminste als je langdurig wilt genieten van een fraaie vloer. Tapijt is behalve de kosten een makkelijk te vervangen vloerbedekking. Ga je echter voor een vloer die vast ligt op de ondervloer dan is dat een keuze die je voor vele jaren maakt.

Keuze vloer binnen een bedrijf

Als er binnen een bedrijf een keuze wordt gemaakt voor een vloer dan gaat dat vaak via een advies dat een architect geeft. Een belangrijk onderdeel in de totaal uitstraling van een bedrijf is de keuze van de vloer. Ik neem als voorbeeld een accountantskantoor. Aan de buitenkant ziet het bedrijf er fraai uit. Via een mooie entree kom je binnen.

De architect had een behoorlijk budget en heeft zich uitgeleefd op het ontwerp van de receptie en de naastliggende ontvangstruimte. Op de vloer heeft hij een fraai natuursteen bedacht. Een luxe vloer die past bij de klanten van dit accountantskantoor. De vloer zit echter vol met krassen en doffe plekken terwijl de vloer er aan de zijkanten glanzend uitziet. Het fraai bedachte totaalplaatje valt volledig in het niet door het slechte onderhoud van de natuurstenen vloer.

De onderhoudskosten gaan uiteindelijk de aanschafkosten te boven

Ik word als schoonmaak deskundige regelmatig bij bedrijven gevraagd voor het geven van een advies. Hoe mooi is dat er reeds in de ontwerpfase al wordt nagedacht over hoe het gebouw straks schoon gehouden dient te worden. Keuzes die nu gemaakt worden zijn straks bepalend voor bijvoorbeeld de schoonmaakkosten als het gebouw in gebruik is.

Architecten zijn kundige en zeer creatieve mensen. Helaas kom ik te vaak tegen dat ze niet kundig zijn op het gebied van schoonmaakonderhoud, of ze houden geen rekening met wat later de onderhoudskosten zijn. Door eigenaren van gebouwen wordt er vaak naar de architect gewezen. Ja dat heeft hij bedacht en nu zitten we met de gebakken peren.

Eigen verantwoordelijkheid bij het maken van een keuze voor een vloer

Wat belangrijk is, is dat eigenaren van gebouwen zich laten adviseren door architecten maar zelf ook kritisch vragen blijven stellen. Waarom wordt er voor deze vloer gekozen? Mooi dat hij in het ontwerp past, maar wat zijn straks de kosten van onderhoud?

Ik noemde hier boven het voorbeeld van een accountantskantoor. Dit is een voorbeeld dat ik heb mee gemaakt in de praktijk. De architect had gekozen voor een zacht marmer, dat niet geschikt is als vloerbedekking. Hij vond het marmer echter een fraaie uitstraling hebben. De kosten van onderhoud om de vloer in goede conditie te houden waren hoog. Vanwege de kosten werd er te weinig aan de vloer gedaan om hem er blijvend fraai uit te laten zien. Helaas was binnen dit bedrijf de keuze gemaakt voor uitstraling en werd er niet nagedacht over latere kosten van onderhoud. De titel van deze pagina; een vuile vloer schoonmaken moet dus altijd vooraf gegaan worden door nadenken of dit wel de geschikte vloer is voor die ruimte.

Advies
 • Kijk kritisch naar voorstellen van projectinrichters en architecten
 • Fraai moet ook praktisch zijn
 • Doe aan regelmatig onderhoud, dat voorkomt hoge periodieke onderhoudskosten
 • Doe zaken met een schoonmaakbedrijf dat verstand heeft van vloeronderhoud en gemaakte afspraken nakomt
 • Zorg voor meubilair dat bij verschuiven de vloer niet beschadigd
 • Bezuinig niet op de schoonloop zone, een goed mattenplan vermindert de kosten van vloeronderhoud

Is er sprake van een eigen schoonmaakdienst; zorg er dan voor dat de schoonmakers voorzien worden van goede materialen en middelen. Verzorg daarnaast ook een scholing zodat de schoonmakers weten hoe ze op de juiste manier vuile vloeren moeten schoonmaken. Dit is een investering naar een schoon gebouw. Schoonmaakgoeroe geeft hier graag een gedegen advies in. Lees hier meer over schoonmaak opleidingen.

Vloerafwerkingen waar je zoal uit kunt kiezen:

Natuursteen

Natuursteen is een verzamelnaam voor steen dat in een steengroeve wordt gewonnen. Er zijn vele soorten natuursteen die geschikt zijn als vloer. Als je kiest voor natuursteen dan kies je voor een vloer voor het leven. Wees je echter bewust dat elk soort natuursteen zijn eigen eigenschappen heeft. Een belangrijk onderscheid is bijvoorbeeld kalkhoudend en niet kalkhoudend natuursteen. In het algemeen kan gesteld worden dat kalkhoudend natuursteen zoals marmer meer onderhoud vraagt dan niet kalkhoudend natuursteen zoals graniet.

jij wil toch ook schoon natuursteenAls je kiest voor een kalkhoudend natuursteen zoals marmer en Belgisch hardsteen dan zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten. Kalkhoudende gesteenten zijn gevoelig voor zuren. Daarom is het beter om marmer niet in een badkamer te gebruiken. Met name in het natte gedeelte wordt dat straks een ramp om schoon te houden. Ook in de keuken heb je bij een marmer vloer meer kans op storende vlekken die lastig zijn te verwijderen. Belgisch hardsteen is een zeer fraaie vloerafwerking. Ligt deze echter in het toilet weet dan dat je straks vlekken op de grond gaat zien van urine spetters die niet gemakkelijk verwijderbaar zijn. Urine is zuur en veroorzaakt vlekken die lastig verwijderbaar zijn in een kalkhoudend natuursteen.

natuursteenVerder heb je de keuze bij de vloeren ze te laten zoeten of hoogglans te laten polijsten. Dit is een kwestie van smaak. Persoonlijk houd ik meer van de matte natuurlijke uitstraling van een gezoete vloer dan de onnatuurlijke hoogglans. Een groot voordeel van een gezoete vloer is dat deze veel makkelijker is te onderhouden dan een hoogglans vloer. Op een hoogglans vloer is de kleinste vervuiling direct zichtbaar.

Noors leisteen, kwartsiet en graniet zijn voorbeelden van niet kalkhoudend natuursteen. Niet kalkhoudend natuursteen is sterker dan kalkhoudend natuursteen. In Belgisch hardsteen zul je eerder krassen van het verschuiven van stoelen zien dan bijvoorbeeld bij leisteen. Het grote voordeel van dit soort natuursteen is dat het veel makkelijker is in onderhoud en minder gevoelig is voor beschadigingen. Een Noorse lei is mijn lievelingsvloer en daarvan zeg ik wel eens: “daar kun je met een vrachtwagen overheen rijden zonder dat dit schade veroorzaakt”.

Kies je voor een natuurstenen vloer dan is een belangrijk advies dat je naar een gerenommeerd bedrijf toegaat met veel ervaring in het leggen van natuursteen. Een vak apart waar veel bij komt kijken. Je wilt straks bijvoorbeeld geen verkleuring in je marmer omdat er de verkeerde lijm of cement is gebruikt voor het leggen van je vloer.

Schoonmaken vloer natuursteen

Bij het schoonmaken van een natuurstenen vloer is het belangrijk dat je zo arm mogelijk werkt. Met arm werken wordt bedoeld dat je met een middel werkt dat weinig of geen residu achterlaat.

Lees hier meer over natuursteen schoonmaken

Op de pagina instructie natuursteen schoonmaken lees je meer over een vuile natuurstenen vloer schoonmaken.

Keramische vloer

natuursteen schoonmakenAls je kiest voor een keramische vloer dan kies je voor een zeer sterke vloer die in het algemeen makkelijk is schoon te houden. Een keramische vloer heeft niet de nadelen van natuursteen. Veel keramische vloeren lijken op natuursteen, het blijft natuurlijk namaak.

Ook bij een keramische vloer heb je keuze uit een hoogglans vloer en een vloer met een meer matte uitstraling. Het nadeel van een hoogglans vloer is dat het vloer schoonmaken meer precisie vraagt. Op een hoogglans vloer zie je nou eenmaal meer vervuiling dan op een vloer met een meer matte uitstraling. Kies ook bij dit type vloer een gerenommeerd bedrijf om hem te laten leggen. Kies je voor een hooglans keramische vloer dan is het erg belangrijk dat deze goed gelegd wordt. Elke oneffenheid of ongelijk gelegde tegel zal constant een storende aandachttrekker zijn.

Schoonmaken keramische vloer

keramische vloerAls je een keramische vloer schoonmaakt dan is het belangrijk dat je niets toevoegt aan de vloer. Met andere woorden na het schoonmaken mag er geen residu op de vloer achterblijven van een schoonmaakmiddel. Een restant schoonmaakmiddel zorgt er voor dat een vloer er na het schoonmaken streperig of vlekkerig uitziet.

Lees hier meer over keramische vloer schoonmaken.

Op de pagina instructie keramische vloer schoonmaken lees je meer over een vuile  keramische vloer schoonmaken.

Linoleum – Marmoleum

linoleum schoonmakenBen je op zoek naar een vloer met een natuurlijke uitstraling dan moet je zeker eens gaan kijken in de keuken van Forbo. De belangrijkste fabrikant wereldwijd van linoleum is Forbo. Linoleum is een verzamelnaam, linoleum is in Nederland het meest bekend onder de naam marmoleum.

Marmoleum is vooral bekend als een vloerbedekking die veel wordt toegepast binnen een professionele omgeving zoals scholen en ziekenhuizen. De laatste jaren wordt het ook meer en meer toegepast als vloerbedekking thuis. Marmoleum is behalve dat het een natuurlijke uitstraling heeft ook nog eens een vloerbedekking die voor 97% uit natuurlijke materialen bestaat.

Behalve dat marmoleum uit natuurlijke grondstoffen bestaat heeft marmoleum nog een aantal grote voordelen:

 • Het leent zich voor designvloeren doordat je al je creativiteit erin kwijt kunt bijzondere legpatronen te maken
 • Het is zeer slijtvast en daardoor duurzaam
 • Marmoleum is antistatisch en daardoor geschikt voor mensen met een allergie
 • Werkt geluiddempend, een ruimte wordt akoestisch prettiger als er marmoleum op de grond ligt

Wat een ander groot bijkomend voordeel van marmoleum is; een marmoleum vloer schoonmaken is niet moeilijk.

Kies je voor een marmoleum vloer dan kies je voor een vloer waar je jaren lang plezier van zult hebben, een vloer die nooit zal vervelen. Wat zeer belangrijk is dat je de vloer door een bedrijf laat leggen dat veel ervaring heeft in het leggen van Marmoleum. Het leggen van marmoleum is specialistisch werk. Een ander aandachtspunt is dat de ondervloer 100% vlak moet zijn. Elke oneffenheid in de ondervloer zal storend zichtbaar zijn nadat de vloer is gelegd.

Marmoleum vloer schoonmaken

marmoleum schoonmaken

 

Bij het schoonmaken van een vuile marmoleum vloer is het belangrijk dat je niet met agressieve middelen werkt. Een belangrijk bestanddeel van marmoleum is lijnolie. Als je met sterk ontvettende (alkalisch) de vloer gaat schoonmaken dan zal dit het marmoleum beschadigen. Belangrijk is de vloer stofvrij te maken voordat je hem gaat moppen of dweilen. Gebruik geen middelen waarin een was zit verwerkt, deze zullen het uiterlijk van de marmoleum vloer nadelig beïnvloeden.

Lees hier meer over linoleum schoonmaken.

Op de pagina instructie marmoleum schoonmaken lees je meer over een vuile marmoleum vloer schoonmaken.

PVC en Novilon

PVC schoonmakenHoewel twee verschillende vloeren noem ik PVC en Novilon in één soort vloer. Novilon is een vinyl vloer uit de keuken van Forbo. Vinyl is het vriendelijke woord voor PVC. PVC klinkt chemisch en daar is de naam vinyl voor bedacht. Dus ook Novilon bestaat voor een groot deel uit PVC. Omdat het schoonmaken van een PVC of Novilon vloer niet echt verschilt van elkaar noem ik ze hier in één zin.

Qua eigenschappen zijn er absoluut verschillen tussen PVC en Novilon. Het zijn beide zeer sterke vloeren die jaren meegaan en makkelijk in onderhoud zijn. Het verschil zit hem vooral in de sterkte van de vloer. Doordat Novilon veerkrachtiger is dan PVC, is Novilon gevoeliger voor beschadigingen.

Belangrijk is voordat je over gaat tot aanschaf van of een PVC of een Novilon vloer je bij een gerenommeerde stoffeerder laat voorlichten welke vloer je het beste kunt kiezen in jouw situatie. Verder is het goed om te weten niet te besparen op de kwaliteit. Bij de zogenaamde prijsknallers kun je voor weinig een PVC vloer aanschaffen. Dit pakt in veel gevallen op de lange termijn niet goed uit. Misschien heb je mazzel dat de door jou aangeschafte vloer sterk is. Echter wat er over de goedkope vloeren vaak niet wordt verteld is dat er veel weekmakers in verwerkt zijn. Weekmakers dampen in de ruimte uit waar de vloer is gelegd. Hier word je de hele tijd dat je in de ruimte bent aan blootgesteld. Veel mensen krijgen gezondheidsklachten met name na het leggen van een goedkope PVC vloer.

PVC en Novilon vloer schoonmaken

 

Zoals hier boven beschreven zijn PVC en Novilon vloeren makkelijk schoon te maken en te houden. Je kunt de vloer stofzuigen of met behulp van een stofwisser de vloer vrij maken van los vuil. Aansluitend mop of dweil je de vloer met een zo neutraal mogelijk middel. Maak dit soort vloeren nooit schoon met groene zeep of zogenaamde dweilwassen. Deze middelen zullen uiteindelijk zorgen voor een goor uitziende vloer.

Hier komt later een link naar een specifieke pagina over een vuile PVC vloer schoonmaken.

Vorige

Zelf allesreiniger maken

Schoonmaken desinfecteren Corona

Volgende

Praat mee:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00