Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe blogt

ZELF ALLESREINIGER MAKEN; HOE VERSTANDIG IS DAT?

Vanmorgen zat ik onder het genot van een kopje koffie mijn vakblad Service management te lezen. Onder andere via dit vakblad houd ik mijzelf op de hoogte van de laatste wetenswaardigheden in de schoonmaakbranche. Ik sla de pagina om en laat ik daar nou een artikel tegenkomen dat mij inspiratie geeft voor het schrijven van deze blog. De titel van het artikel is: De grote voorjaarsschoonmaak: pas op voor “oma’s” die raad weten. In dit artikel wordt de wijze raad van oma in twijfel getrokken.

Zelf allesreiniger maken

Regelmatig ontvang ik van mensen een mail of een telefoontje met vragen over het schoonmaken van hun badkamer of het schoonmaken van hun vloer. Schoonmaken lijkt eenvoudig, terwijl dit in de praktijk toch vaak lastiger is dan men denkt. In de professionele schoonmaak zeggen ze niet voor niets; “schoonmaken is een vak”. Zoals mensen thuis schoonmaken dat noem ik als schoonmaak professional; poetsen. Naar beste weten en kunnen trachten mensen hun huis schoon te maken en te houden. Met name het stukje schoonhouden is zonder de juiste kennis niet gemakkelijk.

 

Wat is er handiger dan Google. Hoe badkamer schoonmaken, hoe laminaat schoonmaken, hoe oven schoonmaken zijn zo maar een paar zoektermen die veel op Google worden ingetoetst om adviezen over schoonmaken te vinden. Als ik deze zoekwoorden zelf ingeef dan kom ik al gauw het volgende tegen:

Zelf schoonmaakmiddel maken en zelf allesreiniger maken

Hoe mooi zou het zijn als je zelf je eigen allesreiniger zou kunnen maken die ook nog eens goed werkt en vooral veilig is. Tijdens mijn zoektocht op internet kom ik de meest exotische recepten tegen voor het zelf maken van een allesreiniger. Bij sommige recepten denk ik arme jij, als je dit gaat gebruiken dan kun je als een dolle poetsen maar resultaat zal je niet behalen. Echter bij een aantal recepten voor het zelf maken van een schoonmaakmiddel denk ik, oei niet doen, dit is rond uit gevaarlijk als je dat gaat gebruiken.

De adviezen die ik lees komen van waarschijnlijk zeer welwillende mensen. Echter de meeste adviezen die ik lees over het zelf maken van schoonmaakmiddelen en het schoonmaken in het algemeen getuigen van het hebben van weinig tot geen enkele kennis.

Zelf allesreiniger maken kan ronduit zeer slecht uitpakken

 

Vaak wordt er bij het zelf maken van schoonmaakmiddelen gezegd dat het milieuvriendelijk zou zijn. Neem van mij aan dat producten uit de natuur per definitie niet milieuvriendelijk of vriendelijk voor jouzelf hoeven te zijn. Laat staan combinaties van producten uit de natuur.

Milieuvriendelijk of biologisch is een veel gebruikte marketing term om mensen zich goed te laten voelen als ze een product gebruiken. Hoe vriendelijk is het plantje gevlekte scheerling voor jou. Zo biologisch als het maar kan en rechtstreeks uit de natuur… Lees op Wikipedia: De plant bevat het zenuwgif coniine, dat in kleine hoeveelheden al de dood tot gevolg heeft.

Het sap van de zeer giftige plant werd door de oude Grieken gebruikt om bij misdadigers door middel van de gifbeker een doodvonnis te voltrekken.

Op een forum van een bekend blad dat in veel wachtkamers ligt las ik een artikel over het zelf allesreiniger maken. Daar wordt schoonmaakazijn (wat ze een natuurproduct noemen, dit is het niet) gemengd met water en een parfum om de vieze lucht van schoonmaakazijn te camoufleren.

Deze vloeistof zou je dan op het oppervlak moeten nevelen dat je wilt schoonmaken. Natuurlijk heeft schoonmaakazijn enige reinigende werking. Echter je mag het nooit nevelen. De nevel van de zelfgemaakte allesreiniger adem je in en dat zal op langere termijn slecht uitpakken voor je longen. Het inademen van deze nevel beschadigt je longblaasjes.

Verderop in dezelfde blog wordt er geadviseerd om aan het mengsel alcohol toe te voegen zodat je de perfecte desinfectans in huis hebt. Hier houdt het echt op voor mij. Dit heeft voor mij niets meer met ondeskundigheid te maken waar ik om kan glimlachen maar dit vind ik ronduit stupide adviezen.

Mijn oma kon heerlijk taart bakken

In het artikel van Service management wordt er verwezen naar oma’s die raad geven. Als ik terug denk aan mijn oma dan heb ik met name een herinnering aan een heerlijke geur. Mijn oma kon namelijk als de beste van de hele wereld appeltaart bakken. Zo lekker als zij appeltaart kon maken, zo lekker heb ik hem nooit weer gegeten. De herinnering aan mijn oma heeft dus niets met het zelf maken van allesreiniger te maken.

 

Na het lezen van het artikel in het vakblad heb ik eens gezocht op grootmoeders schoonmaakadviezen. Ik zou zeggen Google er eens zelf op, er gaat een nieuwe wereld voor je open. Ik besef me heel goed dat schoonmaken door veel mensen als lastig wordt ervaren. Dat is te zien aan de hoeveelheid vragen die gesteld worden. Gelukkig zijn er veel welwillende mensen die antwoord geven op gestelde vragen om schoonmaaktips.

Huishoudelijke tips over schoonmaken

Als huishoudelijke tips over schoonmaken zo goed zouden zijn dan zou elk professioneel bedrijf volgens die methodes gaan werken. Natuurlijk zitten er best wel leuke en handige tips bij, de meeste zijn echter ronduit tijdrovend om uit te voeren met een matig schoonmaak resultaat. Via de website van Schoonmaakgoeroe word ik regelmatig benaderd door mensen die ten einde raad bij mij uitkomen omdat ze het niet meer weten hoe ze iets schoon moeten krijgen. Ik vraag dan ook vaak wat ze al hebben gedaan om iets schoon te krijgen.

Deze vraag stel ik omdat sommige tips die ik lees op verschillende fora behalve schadelijk voor je gezondheid zijn ook je dure spullen kunnen beschadigen. De schoonmaaktips die ik via www.schoonmaakgoeroe.nl geef komen allemaal uit de professionele schoonmaak. Echter als bijvoorbeeld een vloer beschadigd is geraakt door een slechte huishoudelijke schoonmaak tip, dan kun je deze beschadiging in veel gevallen niet herstellen. Verwachtingen van mensen zijn soms onredelijk. Wondermiddelen bestaan niet en als iets erg vervuild is dan is het zelfs met professionele schoonmaaktips soms moeilijk op te lossen.

Ga niet zelf allesreiniger maken als je gezondheid je lief is

 

Ik wil besluiten met als je zelf geen chemicus bent, ga dan niet experimenteren met het zelf allesreiniger maken of het mengen van al bestaande schoonmaakmiddelen. Ondanks de goedwillende tips die er te vinden zijn op het internet is het belangrijk te beseffen dat deze tips gevaarlijk kunnen zijn. In het artikel in de Service Management wordt als voorbeeld het natuurproduct Borax genoemd. Borax wordt veel genoemd als grondstof bij het zelf maken van een allesreiniger. Borax is een bij wet verboden grondstof in consumenten producten. Waarom is het bij wet verboden? Schrik niet, borax kan de vruchtbaarheid of de vrucht van een ongeboren kind schaden.

Vorige

Schoonmaken in de gevangenis

Vuile vloer schoonmaken

Volgende

Reacties

  • Beste Rick,

   Dankjewel voor je reactie.

   Het mengen van middelen kan erg gevaarlijk zijn. Ik heb iemand gekend die twee schoonmaakmiddelen heeft gemengd en daarna bewusteloos is geraakt door het gas dat werd gevormd. Ze heeft het overleefd. Ze heeft echter de laatste jaren van haar leven niets meer kunnen ruiken en proeven. Er was zo veel beschadigd door het ontstane gas dat dit vermogen weg was.

   Het lijkt zo makkelijk. Hé dit middel werkt goed en dat middel ook. Weet je wat ik doe her bij elkaar dan zal het vast nog beter werken. Vaak gaat het goed maar als het mis gaat dan kunnen de gevolgen ernstig zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Jaap Niezen

 1. Beste meneer. Ik heb net gelezen wat u vertelt over zelf maken van schoonmaak produkten. Nou daar schrok ik wel een beetje van. Wij maken dat vaak zelf. Ruikt lekker. En we halen het zo uit de natuur dus ik dacht dat het dan natuurlijk en veilig was.
  Maar nou heb ik een vraagje. U zegt dat u produkten natuurlijk zijn maar zijn die dan wel veilig? Dat zou ik nou graag eens weten.

  • Beste Therèse,

   Bedankt voor je reactie. Ik weet natuurlijk niet wat je zelf maakt. In ieder geval fijn dat dit altijd goed is gegaan. Weet je, als je een stuk zeep raspt en dit oplost in water dan is dat niet gevaarlijk. Het ligt er dus aan wat je doet of het gevaarlijk is of niet.

   Jij schrijft we halen het zo uit de natuur. Dat je iets uit de natuur haalt wil niet zeggen dat het veilig is. Ik weet niet of je de plant, Bereklauw, kent? Dit is een plant die veel voorkomt in Nederland. Hij ziet er prachtig uit, als je echter in aanraking komt met het sap van de Bereklauw dan veroorzaakt dat brandwonden. ‘Natuurlijk’ wil dus niet zeggen dat het altijd veilig is.

   Een ander voorbeeld dat ik vaak gebruik is citroensap. Er zijn mensen die dat gebruiken als een veilige ontkalker voor hun badkamer. Als je een citroen perst en het sap in een bakje doet, stop daar dan eens je vingertop voor een half uur in. Je zult merken dat je nagel is opgelost. Citroensap is een zuur dat kalk oplost, in je nagel zit kalk. Gebruik je dus citroensap als schoonmaakmiddel, hoe natuurlijk dat ook is, draag dan in ieder geval handschoenen.

   Jij had nog een vraag: ‘U zegt dat u produkten natuurlijk zijn maar zijn die dan wel veilig? Dat zou ik nou graag eens weten’.
   Op de site van Schoonmaakgoeroe heb ik voor zover ik weet nergens geschreven dat de producten ‘natuurlijk’ zijn. De verkochte producten hebben het Europese ecolabel. Het enige dat dit wil zeggen is dat ze minder milieubelastend zijn dan producten die dat label niet hebben. Over veiligheid zegt dit ook niets. De producten zijn veilig mits correct gebruikt. De sanitairreiniger bijvoorbeeld is een behoorlijk sterk zuur. Als je deze gebruikt is het verstandig handschoenen te dragen. De verkochte producten zijn professionele schoonmaakmiddelen. Deze werken beter en sneller dan middelen die normaal gesproken door mensen thuis worden gebruikt.

   Ik hoop dat dit antwoord wat helderheid geeft op jouw vraag.

   Met vriendelijke groet,

   Jaap Niezen

 2. Ik woon nu een jaar in een ander huis, met een marmoleumvloer in de keuken en parket in de huiskamer.
  Ik zoek een schoonmaak/onderhoudsmiddel voor deze vloeren. Ik dweil vochtig met groene zeep, maar ik heb
  voor de vloeren een boenmachine overgenomen, met verschillende borstels en zonder gebruiksaanwijzing.
  Wat kan ik het beste gebruiken?

Praat mee:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00