Filter zoekresultaat

Schoonmaaktip

Desinfecteren in huis

Desinfecteren in huis? Is dat nodig? Meestal niet, maar het kan in af en toe toch voorkomen. Deze Instructie desinfecteren is er met name op gericht onnodig desinfecteren te voorkomen. En als je dan toch moet desinfecteren; doe het dan op een correcte manier.
Direct naar het stappenplan

Instructie desinfecteren, Een handleiding voor correcte desinfectie

desinfecteren in huis

Een mooie uitspraak van Marten Kops en Chuchu Yu van de NVZ is: “poep kan je niet desinfecteren”. Deze uitspraak omvat alles rond desinfectie.

Een veel gemaakte fout is dat er gelijk met een desinfectans op een vuiloppervlak wordt gewerkt. De indruk bestaat dat het oppervlak dan is gedesinfecteerd. Er is hier echter sprake van schijnveiligheid.

Vuil is als het ware de rijk gevulde eettafel voor micro organismen. Deze eettafel moet je eerst afruimen voordat je kunt beginnen met bestrijden van ziekteverwekkende organismen.

Goed schoonmaken gaat dus altijd vooraf aan desinfecteren.

De doelstelling van desinfectie is het oppervlak vrij te maken van micro-organismen. Om dit te bereiken moet het te desinfecteren oppervlak eerst schoon gemaakt worden. Een desinfectans is een slecht schoonmaakmiddel en verliest zijn werking als het in aanraking komt met vuil.

Goed vooraf schoonmaken kun je op verschillende manieren doen. Het hangt er vanaf in wat voor een omgeving je bent. Moet je bijvoorbeeld in een ziekenhuis een isolatiekamer desinfecteren dan wordt er altijd volgens een door de ziekenhuis hygiënist opgesteld protocol gewerkt. In een ziekenhuis wordt er bij een desinfectie vaak schoongemaakt met disposable doeken en daarna ook met een disposable microvezeldoek gedesinfecteerd. Je kunt ook schoonmaken met professionele microvezel doeken. Met een microvezeldoek moet je niet desinfecteren. De doek raakt onherstelbaar beschadigd door desinfectans.

Ook kun je op een meer traditionele manier vooraf schoonmaken. Vul in dat geval een emmer met water en voeg daar een correcte dosering schoonmaakmiddel aan toe. Maak nu met deze oplossing het te desinfecteren oppervlak schoon. Belangrijk is een correcte dosering aan te houden omdat een residu schoonmaakmiddel de werking van het desinfectie middel negatief beïnvloedt.

Desinfecteren na het schoonmaken

Helaas is schijnveiligheid bij desinfectie heel vaak de praktijk. Schijnveiligheid is nepveiligheid. Je denkt dat het oppervlak is gedesinfecteerd en dus veilig is. Indien er aan een aantal voorwaarden niet is voldaan dan zal het oppervlak niet gedesinfecteerd zijn.

Ten eerste moet je vooraf vast stellen of het desinfectans geschikt is voor hetgeen je wilt ‘doden’. Veel desinfectantia zijn geschikt voor het doden van bacteriën. Staat er op de verpakking geen virus claim dan zal het middel niet geschikt zijn voor het ‘doden’ van virussen. Gebruik je het middel wel, vaak praktijk, dan is er sprake van schijnveiligheid. Wat ook belangrijk is, is de dosering van de desinfectans. Belangrijk is je te houden aan de dosering, zo niet, ook dan is er weer sprake van schijnveiligheid.

Als laatste is het belangrijk de inwerktijd van  de desinfectans in acht te nemen. Staat er op de verpakking dat de inwerktijd 1 minuut is dan moet het oppervlak dus minimaal 1 minuut nat blijven met de desinfectans.

Goede desinfectie is je houden aan de regels. Een instructie desinfecteren is een instructie die opgevolgd dient te worden.

Video instructies

t

Schoonmaakhandleiding - stap voor stap

Instructie desinfecteren

Voor een succesvolle desinfectie is het belangrijk het stappenplan aan te houden.

 • Controleer of het desinfectie middel geschikt is voor hetgeen je wilt desinfecteren.
 • Indien er een protocol is, houd je dan exact aan de stappen zoals deze zijn omschreven.
 • Neem de juiste voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen, draag bijvoorbeeld indien nodig een schort, mondmasker en bril.
 • Doseer de juiste hoeveelheid schoonmaakmiddel in een afgemeten hoeveelheid water.
 • Trek handschoenen aan.
 • Maak de oppervlakken die je wilt desinfecteren op de juiste manier schoon. Werk hierbij zo veel mogelijk van hoog naar laag en van buiten naar binnen.
 • Spoel je schoonmaakdoek niet uit in het water, maar gebruik een nieuwe. Indien je met microvezeldoeken werkt, zorg ervoor dat je de doek vouwt en regelmatig een schoon vlak gebruikt. Heb je alle vlakken gebruikt of weet je niet meer welk vlak nog schoon is pak dan een nieuwe doek. Indien je met disposable microvezeldoeken werkt, vervang je doek op tijd.
 • Maak je desinfectiemiddel aan door je te houden aan de dosering. Gebruik je een kant en klaar product dan hoef je deze natuurlijk niet te doseren.
 • Werk in dezelfde volgorde als bij schoonmaken. Dus van hoog naar laag en van buiten naar binnen.
 • Doe de doek waarmee je desinfecteert nooit terug in de emmer met desinfectans, maar gebruik een nieuwe doek.
 • Indien je werkt met een kant en klaar product, spuit dan vanuit de fles op de doek.
 • Desinfecteren met disposable doeken heeft de voorkeur. Gebruikte disposable doeken gooi je weg. Gewone doeken worden hergebruikt. Doe je ze in de wasmachine dan raak je vuile doeken weer aan. De kans is dan aanwezig dat je jezelf alsnog besmet. Dit heb je niet bij disposable microvezeldoeken.
 • Zorg er voor dat de doek die je gebruikt, vochtig genoeg is om het oppervlak gedurende de inwerktijd van de desinfectans vochtig te laten blijven.
 • Is een doek te droog vervang hem dan voor een nieuwe en werk zo het hele te desinfecteren oppervlak af.
 • Gooi de gebruikte doeken weg en knoop de afvalzak dicht.
 • Doe je handschoenen op de juiste manier uit.
 • Desinfecteer je handen.
 • Verwijder je beschermende kleding &
  Desinfecteer of was je handen nogmaals.

 

Download InstructieDownload deze instructie als PDF
Vorige

Emmer met wringer

Marmer schoonmaken tips

Volgende
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00