Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe is dé schoonmaak webshop voor iedereen die beter en vooral gemakkelijker wil schoonmaken.

bekijk de producten

Schoonmaaktip:

huiskamer schoonmaken

Alle tips gelezen? Ga dan naar onze stap-voor-stap instructies
De huiskamer, ook wel de woonkamer genoemd, is vaak het centrum van het huis. Met de tips op deze pagina wordt het schoonmaken van je huiskamer een stuk makkelijker. Het schoonmaken van de huiskamer is een bijna dagelijks terugkerende schoonmaakklus. Veel mensen hebben zelfs een wekelijks stappenplan woonkamer schoonmaken. Doe hem daarom zo efficiënt mogelijk.

De huiskamer schoonmaken met minder inspanning

In je huiskamer ben je waarschijnlijk dagelijks bezig om deze netjes te houden. Het opruimen van lege kopjes en het recht leggen van de tijdschriften omdat een opgeruimde leefomgeving rust geeft in je hoofd. Opruimen heeft niet direct met schoonmaken te maken.

De huiskamer schoonmaken kent een aantal onderdelen; het opruimen, het bijhouden van de schoonmaak en de periodieke schoonmaak van de huiskamer.

Stappenplan huiskamer schoonmaken elke dag:

Zorg er voor dat je je huiskamer regelmatig opruimt. Houd alles netjes daardoor houd je overzicht. Rommel trekt rommel aan, voor je het weet ligt er overal wat en wordt het schoonmaken van je huiskamer lastig. Als je ‘s avonds naar bed gaat ruim dan even de kopjes en glazen op. Verwijder dan ook gelijk eventuele kringen op de tafel. Deze zijn gemakkelijker te verwijderen als ze nog vers zijn. Kringen laten mogelijk sporen na als je ze laat indrogen. Als je de volgende ochtend dan weer in je huiskamer komt dan ziet deze er een stuk prettiger uit. Als je in huis rookt is het ook verstandig voor het slapen gaan je asbak uit de huiskamer te verwijderen. Je huiskamer zal de volgende dag in ieder geval minder naar sigaretten ruiken, wel zo fris.

Als je de kamer regelmatig opruimt dan is het schoonmaken van je huiskamer een minder grote klus. Je kunt gelijk beginnen met schoonmaken en je zult dan ook eerder klaar zijn.

huiskamer schoonmaken woonkamer schoonmaken

Bijhouden van de schoonmaak

Ook al maak je weinig gebruik van de huiskamer hij wordt in de loop van de tijd toch vies. Als het zonlicht door je ramen naar binnen schijnt dan kun je de stofdeeltjes zien dwarrelen door je huiskamer. De huiskamer is vaak het centrum van het huis. Hoe meer personen er in een huis wonen, hoe groter de vervuiling. Er zijn een aantal factoren die de mate van vervuiling versnellen. Je kunt hierbij denken aan: draag je schoenen in huis of laat je ze bij de deur staan, heb je een open of een dichte keuken en verder leven er huisdieren in je huis. Huisdieren zijn binnen menig huishouden bijzonder welkom, ze brengen echter wel veel vuil in je huis.

Verdeeld over de week je huiskamer onderdelen schoonmaken.

Ter illustratie een aantal voorbeelden:

 • De bovenkant van de eettafel maak je elke dag schoon.
 • De salontafel neem je elke dag af.

Stappenplan huiskamer schoonmaken wekelijks

 • Het kastje waar de tv op staat stof je één keer per week af.
 • De vensterbank haal je één keer per week een doek over.
 • Indien je tapijt hebt stofzuig je de vloer twee keer per week.
 • Heb je een harde vloerbedekking zoals laminaat of linoleum dan ga je deze drie keer per week stofwissen en één keer dweilen.
 • Als je een stoffen bank of stoelen hebt dan zuig je deze twee keer per week af.

Bovenstaande opsomming is slechts als voorbeeld. Natuurlijk hangt hoe vaak je iets doet af van hoeveel mensen er in je huis wonen. Heb je bijvoorbeeld tapijt op je vloer liggen en heb je een hond, dan is het waarschijnlijk wenselijk dat je elke dag stofzuigt. Lopen je kinderen elke dag met vieze schoenen over je laminaat dan vind je het misschien prettig elke dag je vloer te moppen. Wat in ieder geval staat als een huis is dat de schoonmaakwerkzaamheden het beste verdeeld worden over de week. Als je een drukke baan hebt en geen zin hebt om na je werk nog te schoonmaken dan blijft er niets anders over dan in het weekend schoon te maken. Gevolg hiervan is wel dat je langer bezig bent.

Periodiek huiskamer schoonmaken

Als je de huiskamer goed bijhoudt zullen er toch nog altijd plekken zijn die worden overgeslagen. Het minder vaak schoonmaken van die plekken wordt ook wel de periodieke schoonmaak genoemd.

Huiskamer schoonmaken periodiek:
 • Het afstoffen van je plinten
 • Achter de radiatoren stof en spinnenwebben verwijderen
 • Een hoge kast stofvrij maken
 • De deuren in zijn geheel schoonmaken
 • Alle hoekjes en gaatjes goed zuigen met de stofzuiger
 • Het lappen van je ramen binnen.

Hoe vaak je periodieke schoonmaaktaken in je huiskamer uitvoert is natuurlijk weer geheel afhankelijk van de omstandigheden. Woon je buitenaf of in een appartement 5 hoog. Per situatie zul je zelf mogen kijken hoe vaak iets nodig is. Als er een hoge kast in de huiskamer staat dan hoef je deze echt niet elke week bovenop stofvrij te maken, waarschijnlijk is 1 keer per maand meer dan voldoende.

De huiskamer schoonmaken kost veel tijd, het kan echter in minder tijd.

Binnen de meeste huishoudens wordt er met middelen schoongemaakt die zijn gekocht in de supermarkt. Er wordt meestal gewerkt op een manier zoals je je ouders dat ooit hebt zien doen in hun huis. Ongetwijfeld zal je huis er schoon uitzien. Maar wees eens eerlijk, zou je het niet in minder tijd willen doen? Als je naar je vloer kijkt ziet deze er streeploos schoon uit? En je ramen hoe helder zijn die? Altijd weer een rot klus het zemen van je ramen.

Bij de huiskamer schoonmaken heb je te maken met verschillende materialen. Je eetkamerstoelen zijn van ander materiaal gemaakt dan bijvoorbeeld je salontafel. De kunst is om met zo weinig mogelijk aan middelen zo veel mogelijk schoon te maken. Op deze site vind je materialen, middelen en technieken die jou het schoonmaken van bijvoorbeeld je huiskamer een stuk makkelijker maken. Binnen veel huishoudens staat het aanrechtkastje vol met schoonmaakmiddelen. Als je in de winkel van Schoonmaakgoeroe kijkt dan zul je merken dat je niet meer dan drie middelen nodig hebt voor het schoonmaken van je hele huis. Tel uit je winst.

Afstoffen bijvoorbeeld kan een stuk gemakkelijker of wat dacht je er van om zonder een trapje je ramen te kunnen lappen. Je vloer streeploos schoon kunnen maken zonder gesleep met een emmer water. Geen dweil of mop meer uit hoeven te wringen. Dit is allemaal mogelijk als je de huidige manier van schoonmaken omzet in een professionele aanpak.

Stofwissen met microvezelmop:

vloer schoonmaken:

Afstoffen met microvezelhandschoen

Hoe vaak moet ik mijn huiskamer schoonmaken?

Hoe vaak je een huiskamer moet schoonmaken is afhankelijk van heel veel factoren.
Met hoeveel mensen woon je in huis, is er iemand allergisch en heb je bijvoorbeeld huisdieren in huis. Schoonmaken begint bij kijken, zie je losse vervuiling op de vloer dan ga je stofzuigen. Ligt er stof dan ga je afstoffen. Simpel gesteld is het advies het schoonmaken van je huiskamer bij te houden.

Vorige

afstoffen microvezel handschoen

schoonmaken met interieur mop

Volgende
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00