Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe blogt over:

Ontkalken van de badkamer

Ontkalken badkamer
In Nederland werken zo’n 150.000 mensen in de professionele schoonmaak. Professionele schoonmaak? Ja, schoonmaken is een vak. Naast deze professionele schoonmakers zijn er nog zo’n 10 miljoen mensen die op de één of andere manier bezig zijn met schoonmaken. Het ontkalken van de badkamer is een schoonmaak klus die ik in dit artikel wil belichten.

Schoonmaak opleidingen

kalk op douchekop

Al heel wat jaren verzorg ik vakopleidingen binnen de professionele schoonmaakbranche. Regelmatig krijg ik uit mijn omgeving te horen: “ wie heeft er nou een opleiding nodig voor schoonmaker? Iedereen kan toch schoonmaken? “ Zelfs van cursisten die zelf binnen de professionele schoonmaak werken krijg ik vaak te horen dat ze het belachelijk vinden dat ze op cursus worden gestuurd.

Tijdens de eerste cursus bijeenkomst begin ik altijd met een rondje basis vakkennis. Waar ligt het verschil tussen vakmatig schoonmaken en huishoudelijk schoonmaken.

Wat ligt er aan het schoonmaken ten grondslag. Wat is veilig werken en wat is ronduit gevaarlijk? Meestal zijn de schoonmakers goed op de hoogte wat de bedoeling is op het pand waar zij schoonmaken.

Ga ik echter dieper op het vak schoonmaken in, dan ontbreekt het in veel gevallen aan vakkennis. Ik noem heel bewust het woord Vakkennis, want schoonmaken is immers een vak. Aan kennis ontbreekt het de schoonmakers niet. De kennis echter, die veel schoonmakers hebben is hoe er huishoudelijk dient schoongemaakt te worden.

Wat is dan het verschil tussen huishoudelijk- en professioneel schoonmaken?

ontkalken-badkamer

Je hebt ooit van je vader, moeder of verzorgers leren schoonmaken, als kind heb je deze kunst afgekeken. Huishoudelijk schoonmaken is echter heel wat anders dan professioneel schoonmaken. Pas je huishoudelijk schoonmaken toe in een professionele omgeving dan loop je tegen heel wat problemen aan. Op een goede en hygiënische manier schoonmaken vraagt om vakkennis.

Met welke materialen kan ik het beste werken. In de professionele schoonmaak worden andere middelen en materialen gebruikt dan bij het thuis schoonmaken. Huishoudelijke schoonmaakmiddelen maken slecht schoon en worden derhalve niet gebruikt in de professionele schoonmaak. Hoe kan ik mijn tijd het beste indelen.

Met wat voor een materialen heb ik te maken en hoe maak ik deze schoon. Hoe werk ik zo ergonomisch mogelijk, schoonmaken is zwaar werk en zorgt voor slijtage in je lichaam als je op de verkeerde manier werkt. En heel belangrijk, wat is veilig werken.

Methoden voor het ontkalken van de badkamer

badkamer ontkalkenTijdens de trainingen die ik geef, probeer ik altijd met voorbeelden te werken die dicht bij de mensen liggen. Bijvoorbeeld het ontkalken van de badkamer. Als je nu naar je badkamer kijkt dan zie je dat het een behoorlijke klus is om deze schoon en kalkvrij te houden.

Ik vraag aan de cursisten hoe ze nu hun badkamer ontkalken. De antwoorden die ik krijg zijn meestal de tips die ik lees als ik op internet de zoekopdracht ‘ontkalken badkamer’ of ‘schoonmaken badkamer’ intoets.

Enkele voorbeelden gevonden op Google over ontkalken van de badkamer:
  • Badkamertegels ontkalken met antiroos shampoo.
  • Badkamer schoonmaken met wasverzachter om kalk te voorkomen.
  • Ontkalken badkamer met schoonmaakazijn.
  • Badkamer ontkalken met citroen.
  • Bleekwater mengen met soda en daarmee de badkamer ontkalken.
  • Tegels ontkalken met tandpasta.
  • Bleekwater in een plantenspuit doen en daarmee de badkamer ontkalken
  • Tegels boenen met autoshampoo en daardoor de kalkaanslag verwijderen

Deze methoden om de badkamer te ontkalken worden vaak uitgeprobeerd omdat de middelen die in de supermarkt te koop zijn niet werken. In tv reclames wordt er veel beloofd de beloftes die gedaan worden komen in de praktijk echter nooit uit. Natuurlijk zitten er tussen de huishoudelijke tips best wel een aantal bruikbare tips.

Als je heel veel tijd hebt en van schoonmaken houdt, dan kun je een badkamer met azijn ontkalken. En ja, als je de douche tegels met tandpasta insmeert en maar lang genoeg gaat boenen dan zal de kalkaanslag uiteindelijk verdwijnen. Sommige tips zijn echter ronduit gevaarlijk voor je gezondheid. Het mengen van chloor bijvoorbeeld kan het gevaarlijke chloorgas geven.

Bleekwater

Professionele schoonmaak methoden

De schoonmakers die bijvoorbeeld een sportschool schoonmaken passen thuis heel andere methoden en technieken toe bij het ontkalken van de badkamer. Op hun werk gebruiken ze professionele schoonmaakmiddelen en materialen. Deze middelen zorgen ervoor dat na het ontkalken van de douches in de sportschool het sanitair echt kalkvrij is.

Ook de vervuilde voegen zien er na het schoonmaken weer schoon uit.  Dit resultaat is heel normaal. Professionele middelen werken immers beter en sneller dan huishoudelijke middelen. Vaak krijg ik te horen dat dit klopt.

Echter, veel schoonmakers vertellen mij ook dat zij te weinig tijd krijgen om echt goed schoon te kunnen maken, waardoor het resultaat niet altijd naar wens is.

Bestaan er wondermiddelen , bijvoorbeeld voor het ontkalken van de badkamer?

Professionele schoonmaakmiddelen en materialen werken sneller en beter dan huishoudelijke schoonmaakmiddelen, het zijn echter geen wondermiddelen. Je hebt nog steeds tijd nodig om een schoon resultaat te krijgen. Tijd om te boenen, tijd voor het inwerken en alles weer af te spoelen. Daarnaast is de juiste techniek benodigd voor het verkrijgen van een schoon resultaat.

Zijn de factor tijd en techniek niet in voldoende mate aanwezig dan zullen ook professionele schoonmaakmiddelen en materialen bij het ontkalken van de badkamer een bedroevend resultaat geven. Worden alle regels in acht genomen dan zal het eindresultaat echter bevredigend zijn.

In mijn trainingen vertel ik dat ik schoonmaken thuis niet echt leuk vind. De professionele schoonmaak en alles wat daarbij komt kijken vind ik wel leuk. Ik vind het fijn om les te geven in het schoonmaakvak en kennis over te dragen.

Thuis schoonmaken ervaar ik als een noodzakelijk iets, echter als ik schoonmaak dan wil ik wel een goed eindresultaat. Ik weet dat ik in kortere tijd en met minder inspanning mijn badkamer kan ontkalken met professionele middelen, waarom zou ik dan nog huishoudelijke middelen gebruiken?

JA MAAR………..

 

badkamer ontkalken

eigenwijs dwars, tegendraads, eigenzinnig, koppig,.....

Ondanks dat het echt goed ontkalken van de badkamer thuis niet lukt komen mensen met tegenwerpingen. Overtuigingen zijn vaak diep geworteld. De manier van werken wordt al jaren op dezelfde manier uitgevoerd. Mensen overtuigen dat een andere manier van werken meer succes boekt is niet gemakkelijk. Sommige mensen zijn enorm eigenwijs.

Gevonden op:

https://www.encyclo.nl/begrip/eigenwijs

eigenwijs ontoegankelijk voor raad

eigenwijs eigenwijs bijv.naamw. 1) met de gewoonte nooit raad van anderen aan te nemen Voorbeeld:   `Je denkt het altijd beter te weten, doe toch niet zo eigenwijs.`Synoniemen:   eigengereid, eigenzinnig 2) grappig en e…

Eigenwijs is mooi

Ik ben een eigenwijs mens. Als ik de betekenis van eigenwijs opzoek dan is dit een niet zo fijne eigenschap. Ga ik het woord ontleden dan betekent eigenwijs: eigen wijze. Hé, dat klinkt ineens een stuk positiever. Er is niets mis met eigen wijze, doe en beleef alles op je eigen wijze en wees geen kuddedier die achter de massa aanloopt.

Ik denk dat je daar het meeste geluk uit kunt halen, maar goed ik ben dan ook een eigen-wijs mens. Als een ander daar anders over denkt is dat ook prima. Echter als eigenwijs, tegen beter weten in slecht schoonmaken wordt kun je jezelf afvragen of dat wijs is.

'Ja maar' is een veel gebruikte reactie op gegeven adviezen hoe professioneel schoon te maken.

Als je een badkamer wilt ontkalken zet de tegels dan altijd in van beneden naar boven. Ja maar…….
Als je de tegels afspoelt na het ontkalken, doe dat dan altijd met koud water. Ja maar…..
Draag handschoenen bij het ontkalken van de badkamer. Ja maar……

‘Ja maar’ staat synoniem voor Nee. Je zegt dat nou wel, maar…. Met andere woorden ik ben het er niet mee eens. Of misschien wel, ik ben eigenwijs en ik doe het toch op mijn manier. Op zich prima natuurlijk dat je het er niet mee eens bent.

Of dat je het toch op je eigen wijze wilt doen. Wellicht is het toch handig een nieuwe methode tegen het licht te houden en het uit te proberen. Als de huishoudelijke methoden echt goed zouden werken zou de professionele schoonmaak branche de eerste zijn om het toe te passen. Daar gaat het er immers om, om zo veel mogelijk in korte tijd goed schoon te kunnen maken.

Door open te staan voor een nieuwe methode is de kans groot dat die nieuwe methode je nieuwe eigen wijze wordt. Eigenwijs is een goede eigenschap als er ook de bereidheid is open te staan voor andere eigen-wijzen.

Tot besluit wil ik je nog even prikkelen: Als je veel tijd hebt en gek bent op langdurig hard boenen………. Dan is er niets mis om lekker eigenwijs de badkamer te ontkalken met antiroos shampoo. Succes 😉

Vorige

Chloor / bleekwater

Schoonmaken badkamer

Volgende

Praat mee:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00