Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe blogt

Vieze voegen vloer schoonmaken; voor velen een probleem

Regelmatig ontvangen we bij Schoonmaakgoeroe foto's van vloeren. Een vaak gestelde vraag is; 'hoe krijg ik de vieze voegen in mijn vloer weer schoon?' Vaak blijkt uit de mailtjes dat er al van alles is geprobeerd. Wat ze ook doen; de voegen worden niet schoon. Voor a die mensen schrijven we deze blog.

vieze voegen vloer schoonmakenSoms is de oplossing dichterbij dan je denkt. Wij schoonmakers denken dan. ‘ Hè dat is toch gemakkelijk om op te lossen?’.  Maar ja, dat is beroepsdeformatie. Wat voor de een heel logisch is kan door een ander als heel moeilijk ervaren worden.

Door de bomen de vieze voegen niet meer zien

viezen voegen vloer schoonmaken

Wanneer je via google zoekt op het schoonmaken van vieze voegen gaat er een wereld van je open. De meest uiteenlopende oplossingen worden aangedragen.  Van het inkleuren van vieze voegen tot het ‘schoonmaken’ van de vieze voegen met een tandenborstel en bleekwater. Ergens was er ook nog een oma aan het woord die er de gouden tip had!

Oma gaf een advies dat ronduit gevaarlijk was voor de gezondheid. Er zaten ook wel adviezen tussen die goed begonnen maar het vervolgens niet op de juiste manier afmaken en daardoor het probleem nog niet oplossen.

Zoals al eens eerder geschreven; poetsen kan iedereen, schoonmaken is een vak. Poetsen is wat we ooit van onze ouders of verzorgers hebben geleerd. Met veel water, zeep en vooral schuim lekker poetsen met een vaatdoekje. Dit heeft echter niets met schoonmaken te maken. Schoonmaken is het wegnemen van het vuil, poetsen versmeert het vuil. Zo ook de vele adviezen rond het vieze voegen schoonmaken van de vloer. Je kunt het vuil op vele manieren oplossen maar wat ga je vervolgens doen?

Hoe fraai je vloer ook is, vieze voegen geven hem een lelijke uitstraling

Hoe schoon een je tegels ook is zijn. Met vieze voegen ziet het er toch rommelig of onverzorgd uit. Of het nu de tegels op je vloer zijn of wandtegels in je badkamer, een vieze voeg is storend. Bij heel veel vloeren is er sprake van vieze voegen. Als er regelmatig wordt schoongemaakt dan ziet de tegel zelf er over het algemeen wel goed uit. De voegen zijn vaak erg vervuild. Vieze voegen schoonmaken is een schoonmaak klus die vaak achterwege blijft omdat mensen meestal niet weten hoe het probleem op te lossen. Voegen schoonmaken vraagt om een andere aanpak dan het schoon maken van de vloer zelf.

Voorkomen van vieze voegen. Daar begint het mee

Er zijn maar weinig mensen die een keramische, natuurstenen of plavuizen vloer op de juiste manier schoonmaken. Door de verkeerde manier van schoonmaken ontstaat er heel gauw een vervuiling van de voegen. Door verkeerd te blijven schoonmaken bouwt het vuil zich op in de voegen totdat het er niet meer uitziet. Tijdens het moppen of dweilen van een vloer wordt er op de rand van de tegel iedere keer een deel van het vuil van de mop afgeschraapt. Dit vuil blijft in de voeg achter na het ‘schoonmaken’ van de vloer. Het vuil in de voegen bouwt zich op na elke schoonmaakbeurt dus op.

 

vieze voegen vloer schoonmaken

Deze opbouw van vuil is voor een groot deel te voorkomen door op een andere manier te gaan schoonmaken. Het grote probleem is dat veel mensen met vies water de vloer schoonmaken. Als er wordt gestart met het schoonmaken van de vloer is het water nog schoon. Na het één keer uitspoelen van de dweil of mop is het water echter al vies. Met dit vieze water wordt de vloer verder schoongemaakt. Vind je het gek dat je voegen vies worden. Het vervuilen van de voegen gaat nog sneller als je voor het schoonmaken van je vloer deze niet eerst stofzuigt.

Als je je vloer schoonmaakt met schone materialen dan voorkom je het snelle vervuilen van je voegen. Schoonmaakgoeroe heeft meerdere schoonmaaksystemen en nog belangrijker, een gespecialiseerde mop voor elke klus. Een voorbeeld van het beter schoonmaken van je vloer is het Profiline vloerreinigingssysteem.

Mijn voegen zijn al vies. wat nu? Wat nu?

vieze voegen

Zijn je voegen al vies dan is het zaak de vloer een grote schoonmaakbeurt te geven. De vieze voegen van de vloer schoonmaken is een klus. Als je deze serieus uitvoert dan heb je wel weer een mooievloer. Tijdens de zoektocht  online naar wat er allemaal voor zin en onzin wordt gepubliceerd over vieze voegen vloer schoonmaken kwamen we ook redelijk goede adviezen tegen. Het  goede begin werd dan echter vaak niet werd afgemaakt. Voor het losmaken van het vuil in je vieze voegen schoonmakenvoegen heb je het juiste schoonmaakmiddel nodig.

Tot daar gaat het meestal wel goed. Daarna wordt er geadviseerd het vieze water op te dweilen. Voor een deel zul je het vuil wegnemen. Je voegen zullen echter deels verzadigd blijven met het vuil. Beter is het om na het schrobben van je vloer deze droog te zuigen met een waterzuiger. Hierdoor wordt al het vuil van je vloer weggenomen. (een waterzuiger kun je huren bij een bouwmarkt).

 

 

 

Handleiding vieze voegen vloer schoonmaken

Handleiding Vieze voegen vloer schoonmaken
 1. Vul een emmer met schoon water
 2. Doseer de juiste hoeveelheid goede ontvetter
 3. Stofzuig je vloer zodat je voegen vrij zijn van los vuil
 4. Schrob je vloer met de oplossing ontvetter en besteed extra aandacht aan de voegen
 5. Laat het geheel ongeveer 10 minuten inweken
 6. Schrob de vloer nog een keer goed
 7. Zuig de vloer droog met een waterzuiger
 8. Indien de voegen nog niet goed schoon zijn bovenstaande handelingen uitvoeren totdat het gewenste resultaat is bereikt.
 9. Als de voegen goed schoon zijn de vloer nog een keer schrobben met schoon water om de zeepresten te verwijderen
 10. Vloer nogmaals droog zuigen met de waterzuiger

Vieze voegen van je vloer schoonmaken is een klus, als je het op bovenstaande manier uitvoert heb je echter wel een goed resultaat. Een schone vloer.

Gaat het om je badkamervloer en zit er geen vuil meer in je voegen maar nog wel kalk? Gebruik dan aansluitend onze sanitairreiniger.

Soms lukt het, ondanks alle inspanningen en perfect opgevolgde instructies nog steeds niet om de voegen of kitnaden schoon te krijgen. Als je met onze ontvetter de vloer niet schoon krijgt lukt het je met andere ontvettende middelen ook niet. Er is dan wat anders aan de hand.
Bijvoorbeeld:

– Je hebt last van kalkaanslag. Je hebt de sanitairreinigingsset nodig.

– De voeg of kitnaad is kapot.  Neem voor advies op maat contact op met Schoonmaakgoeroe via klantenservice@schonmaakgoeroe.nl

Vorige

Toilet schoonmaken

Schoonmaken in de gevangenis

Volgende

Reacties

  • Beste Arniël,
   Ik weet dat er een aantal soorten hardsteen zijn. Ik ken de specifieke eigenschappen van de Indische niet. In zo’n geval ga ik altijd testen voordat ik ook wat voor een middel ga gebruiken.
   Als de vloer dezelfde eigenschappen heeft als een Belgisch hardstenen vloer dan kan je hem gewoon schrobben met de ontvetter eco. Kijk in ieder geval uit dat je nooit zuurhoudende producten gebruikt. Deze zullen je vloer beschadigen.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap Niezen

 1. Beste Jaap,

  Hoe kan ik zelf voegen die ooit slecht zijn gevoegd en open staan ‘bijvoegen’ op de juiste wijze? Met welk materiaal?
  Bij voorbaat dank voor je antwoord.
  Met vriendelijke groet,
  Benjamin

  • Beste Benjamin,
   Ik zou je graag van dienst willen zijn met een passend antwoord.Ik heb hier echter geen antwoord op omdat ik hier geen verstand van heb.
   Ik zou je graag adviseren contact op te nemen met een tegelzetter om daar advies te vragen.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap

  • Goedemiddag,

   Dat kan. Ligt er aan wat de werkzaamheden zijn die je wilt uitvoeren in welke dosering je moet werken. Voor meer advies mag je me ook altijd bellen.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap

 2. Vanmiddag de ontvetter en de ontkalker Eco binnengekregen met de bijpassende schuursponsen. Ik was na het avondeten zo nieuwgierig of het echt zijn werk doet zoals ik in het filmpje zag.
  Een wand met tegels behandeld alsook de kraan en 1 douchescherm. Het spul sloeg wel een beetje op mijn keel.
  De tegels blinken maar ik stond versteld van de kraan, deze is als nieuw. Echt bizar, alle kalk eraf en hij glimt ;-).
  Bedankt schoonmaakgoeroe.

 3. Beste,

  Wij hebben een nieuwbouw gekocht. Toen de vloer er al lag is die erg bevuild geraakt door de arbeiders. Wij hebben een bleke vloer met bleke voegen. Blijkbaar hebben we een afgeronde tegel gekozen ( zonder er op aangesproken te zijn, dat deze niet goed te onderhouden is) daardoor zijn de voegen veel dieper dan een platte tegel. Het vuil blijft idd altijd achter in de voegen. Na gebruik van verschillende toestellen zijn de voegen deels proper proper, enkele dagen later zijn ze weer snel vuil. Mijn laatste toestel was een kärcher FC5. Altijd vers water, maar ook daar blijft het vuil achter. Zou een waterstofzuiger echt helpen? Ik heb geen zin meer in onnodige kosten, die dan uiteindelijk niet helpen.

  Met vriendelijke groeten GK

  • Beste Kristina,
   Als je de vloer schrobt en daar de voegen goed in mee neemt dan zuig je het vuil er met een waterzuiger uit.Je zou altijd een waterzuiger bij een bouwmarkt kunnen huren om het uit te proberen.
   Mocht je verder nog advies willen hebben dan mag je me ook bellen.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap

 4. Hoi hoi,

  Kan ik de ontvetter ook gebruiken voor hoogglans tegels? Onze tegels zijn best beschadigd, omdat ik verschillende producten heb gebruikt voor de vloer. Ik ben bang dat als ik deze ontvetter ook gebruik, de tegels meer worden beschadigd. Daarnaast gebruik ik op dit moment alleen lauw water en beetje glansspoel middel om te dweilen. De voegen zijn ook aardig vies en wil ze ook graag weer schoon krijgen. Alvast bedankt!!

  • Beste Elina,
   Ik vraag me af wat voor een producten je hebt gebruikt dat je tegels zijn beschadigd. Ik wil graag weten wat voor een tegels het zijn. Ik verwacht geen problemen met de ontvetter op hooglans tegels. Ik wil je echter van het juiste advies voorzien, ook ivm je vieze voegen en dat je glansspoel middel gebruikt.
   Bel me maar Elina dan help ik je graag.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap

  • Beste Hanne,
   Het zou te kort door de bocht zijn door Ja te zeggen. Het hangt namelijk af van de kwaliteit van de kraan. Wat sowieso belangrijk is dat je de handelingen die in de instructie video op het Youtube kanaal van Schoonmaakgoeroe yr zien zijn goed opvolgt. Verder is het belangrijk dat je nooit een groene schuurspons gebruikt. Het is niet direct zichtbaar, maar een groene schuurspons beschadigt het oppervlak.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap

 5. Beste Jaap,

  Wij hebben in onze keuken een lichte flagstone-vloer liggen, dat is ruwe natuursteen (kwartsiet). Hard en zuurbestendig, maar omdat het ruwe stenen zijn zijn de lichte voegen veel breder dan bij een gewone tegelvloer. Het is ons inmiddels duidelijk dat dit geen optomimale vloer voor een keuken is. De voegen zijn door veel schrobben (te ruw voor een dweil) al erg snel erg vies geworden. Ik heb de vloer een half jaar geleden door een specialist laten reinigen en er een waslaag op laten zetten. Ik kan nu beter dweilen en de voegen zijn niet meer zo poreus maar ze zijn ook niet helemaal schoon geworden. Denk je dat het zin heeft om met een ontvetter aan de slag te gaan? Ik hoor ook wel eens dat een goede stoomreiniger goed werkt

  • Beste Peter,
   Jouw vraag kan ik een aantal antwoorden op geven. Ten eerste als je een waslaag (zonde om was te zetten op een kwartsiet vloer) op een vloer zet, dan moet je er voor zorgen dat de vloer schoon is. Doe je dat niet dan sluit je het vuil op onder de waslaag. Een specialist zou dat moeten weten. Een specialist zou ook moeten weten dat je geen was op een kwartsiet vloer zet.De ontvetter eco is een perfect product voor het oplossen van veel problemen. Echter voor deze klus is het niet het geschikte middel. Met een stoomreiniger kun je leuke schoonmaak resultaten halen, mits je hem op de juiste manier gebruikt. Ook een stoomreiniger zal jou probleem niet oplossen. Het beste kun je even telefonisch contact met me opnemen Peter dan kan ik je het beste advies geven, er zijn te veel variabelen om dat hier te doen. Als ik je nummer zou hebben dan had ik je gebeld, ik wil je nu uitnodigen mij te bellen.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap Niezen

  • Beste Henk,
   Ik heb voor alle zekerheid gebeld met de leverancier van dit product. In eerste instantie kreeg ik als antwoord dat je daar groene zeep voor moet gebruiken. Op mijn opmerking dat je daar een vervuilde douchehoek niet mee schoon krijgt kreeg ik als antwoord dat zij dat altijd zo doen. Ik heb doorgevraagd of er een alkalische reiniger gebruikt mag worden. Met enige voorzichtigheid kreeg ik te horen dat dit kan als je hem niet te lang laat inwerken. Ook hangt het volgens hun af van de coating die gebruikt is. Als het de coating is die in de keuken gebruikt zou worden, daar kun je zowat alles op gebruiken volgens hun.

   Ik heb dus niet een overtuigend antwoord van ze gekregen. Mijn advies is om indien mogelijk vooraf in een hoekje te testen of er niets met de betonceré gebeurt.

   Als je het gaat uitvoeren maak de wand van te voren in ieder geval nat via de doucheslang. Maak een oplossing van de Evika onvetter en zet de wand met de witte schuurspons in van beneden naar boven (dit om lekstrepen te voorkomen). Ga nog een keer met de witte schuurspons over de wand en spoel hem daarna goed af,.

   Met vriendelijke groet,
   Jaap

Praat mee:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00