Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe blogt over:

Een toilet schoonmaken lijkt simpel

Voor veel mensen is een toilet schoonmaken een regelmatig terugkerende huishoudelijke activiteit. Professionele schoonmakers doen het dagelijks. Wat is eigenlijk de definitie van schoonmaken of reinigen? Schoonmaken is het verwijderen van vuil dat daar niet hoort. Anders gesteld; nadat er is schoongemaakt dient het gereinigde oppervlak vrij te zijn van vervuiling. Hier zit gelijk het probleem. Als ik schoonmaak controles loop dan kan ik zien of een toilet is schoon gemaakt, niet of slecht is schoongemaakt. Helaas zie ik dat er in veel toiletten is gepoetst in plaats van dat er is schoon gemaakt.

Over een toilet schoonmaken hoef je je niet druk te maken als je geen toilet hebt

Vorige week werd ik door een redacteur van Radio 1 van het programma Fris benaderd over een toilet schoonmaken in relatie tot de wereld toilet dag. De Wereld Toilet Dag (WTD) is een jaarlijks evenement dat op 19 november wordt gevierd. De dag richt zich op het belang van goede sanitaire voorzieningen en voor toegang tot schone en veilige toiletten voor iedereen. Wat veel mensen niet weten of waar ze niet bij stil staan is dat ongeveer 60% van de mensen wereldwijd geen beschikking hebben over een toilet. Het ontbreken van sanitaire voorzieningen zoals een toilet zorgt voor enorme problemen. Te denken valt aan uitbraken van cholera, tyfus en verontreiniging van het grond en oppervlakte water.

toilet schoonmaken uv licht
Schoonmaken inzichtelijk gemaakt met behulp van een UV lamp

Hoe vaak hoor je niet in een restaurant als mensen van een toilet komen dat ze zeggen ‘ het toilet was goed schoon’. Waar baseren die mensen op dat het toilet schoon is? Omdat het er netjes uitziet of omdat het er zo lekker ruikt? De uitspraak die ik vaak bezig is: ” hoe sterker de dennengeur in een toilet, hoe wantrouwender je moet zijn over de kwaliteit van schoonmaken’.

Een sterke parfum lucht moet vaak de penetrante urine lucht in een toilet camoufleren. Een toilet dat ruikt naar te gaar gekookte bloemkool komt meestal doordat er niet goed wordt schoon gemaakt. Het kan zomaar zijn dat een toilet die er rommelig uitziet hygiënisch schoner is dan een toilet die er netjes uitziet en geparfumeerd ruikt. Wat dat betreft kunnen de waarnemingen van de ogen en de neus erg bedrieglijk zijn.

Een toilet schoonmaken lijkt simpel

Voor veel mensen is een toilet schoonmaken een regelmatig terugkerende huishoudelijke activiteit. Professionele schoonmakers doen het dagelijks. Wat is eigenlijk de definitie van schoonmaken of reinigen? Schoonmaken is het verwijderen van vuil dat daar niet hoort. Anders gesteld; nadat er is schoongemaakt dient het gereinigde oppervlak vrij te zijn van vervuiling. Hier zit gelijk het probleem. Als ik schoonmaak controles loop dan kan ik zien of een toilet is schoon gemaakt, niet of slecht is schoongemaakt. Helaas zie ik dat er in veel toiletten is gepoetst in plaats van dat er is schoon gemaakt.

Wat bedoel ik met poetsen? Met poetsen bedoel ik dat het vuil is uitgesmeerd i.p.v. weggenomen. Het toilet is dus niet schoon. Voor het oog kan een toilet goed zijn schoon gemaakt, een zogenaamde optische schoonmaak. Wat echter veel belangrijker is, is dat het toilet hygiënisch is schoon gemaakt.

hygienisch een toilet schoonmaken

Of een toilet hygiënisch is schoon gemaakt kan ik inzichtelijk maken door gebruik te maken van een Swab test. Door middel van een swab test kan ik bijvoorbeeld bacteriologische vervuiling of eiwitten meten. Ook een zogenaamde blauwe lamp kan inzichtelijk maken of de vervuiling na de schoonmaak verwijderd is.

Het oog en de neus kunnen bedriegen. Meten is weten en hiermee kan ik mijn optische controle ondersteunen.

Elk jaar wordt er een nationaal toilet onderzoek gedaan waarin er wordt gekeken en gemeten hoe het staat met de schoonmaak van toiletten in openbare ruimten. In het vakblad Servicemanagement kun je hier meer over lezen.

 

Ontbreken van een toilet

Het hebben van een toilet is voor ons net zo logisch als het slapen in een bed. Een toilet ga je gedachteloos naar toe en je doet er je ding dat je moet doen. Echter op het moment dat de nood hoog is, worden de gedachten over een toilet erg belangrijk. Beeld je maar eens in dat je in de file staat op de derde baan links op de snelweg en je ineens een hevige kramp voelt opkomen ergens onderin je buik. Oei voel je hem.

Ben je wel eens op een festival geweest? Ineens heb je hoge nood en de behoefte aan een toilet wordt erg groot. Gelukkig heeft de organisatie aan alles gedacht en is het festival terrein voorzien van een ruime hoeveelheid dixies. De rij voor de mobiele toiletten is lang. Hè hè eindelijk ben je aan de beurt. Je doet de deur open….. Ik denk niet dat ik hoef te beschrijven hetgeen je ogen zien en je neus ruikt. Je hebt helaas geen andere keuze dan gebruik te maken van deze zwaar vervuilde ruimte. Bij dit soort toiletten is de vervuiling duidelijk te zien. Hoe is het gesteld met de schoonmaak van andere toiletten die er op het eerste gezicht netjes uitzien of die lekker ruiken?

Genoeg gepraat, hoe moet ik dan een toilet schoonmaken?

Bij het schoonmaken van een toilet is het belangrijk dat je in de goede volgorde werkt. Je moet altijd werken van minder vervuild naar meer vervuild. Ja duh zal je misschien denken, logisch toch. Het is inderdaad logisch dat je bij een toilet schoonmaken niet begint bij het toilet en eindigt bij de spoelknop. Het aparte is echter dat ik deze volgorde van werken wel vaak zie tijdens de schoonmaakopleidingen die ik geef. Vaak maken professionele schoonmakers op dezelfde manier een toilet schoon zoals ze dat thuis doen. Zo hebben ze dat ooit van hun moeder geleerd en zo doen ze het nu in de dagelijkse praktijk.

Of je nu thuis of binnen een bedrijf een toilet schoonmaakt de juiste methode van werken is belangrijk. Bij het schoonmaken van een toilet begin je bij de wastafel en de omgeving en werk je door richting het toilet. De spoelknop maak je eerder schoon dan de wc bril en de wc bril maak je weer eerder schoon dan bijvoorbeeld de bovenste rand van het toilet. Hier kun je meer lezen over het op een correcte manier schoonmaken van je toilet.

Vlog van Matijn Nijhuis

Na de opname van de reportage over toilet schoonmaken voor het programma Fris van radio 1 sprak ik met Matijn Nijhuis. Dit gesprek heeft hij vastgelegd in zijn dagelijkse vlog die hij deelt op zijn Youtube kanaal. Een stukje uit deze vlog waarin ik aan het woord ben kun je hier terug zien.

Tijdens de Wereld Toilet Dag wordt er aandacht gevraagd voor het gegeven dat een groot deel van de wereldbevolking geen toegang heeft tot goede sanitaire voorzieningen. Er zijn echter toiletten waar ik wel eens kom waarvan ik denk; het is helemaal niet zo verkeerd om mijn behoeften nu in de vrije natuur te kunnen doen.

Vorige

Schoonmaakopleiding

Vieze voegen vloer schoonmaken

Volgende

Praat mee: