Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe blogt over:

Poetsen kan iedereen, schoonmaken is een vak

schoonmaken blog
In Nederland wonen 17 miljoen mensen. Ongeveer 3,5 miljoen personen zijn onder de 18 jaar. Zo'n beetje alle volwassenen hebben tijdens hun jeugd schoonmaakkunsten geleerd of afgekeken van hun ouders of verzorgers. Deze opgedane kennis laat vele wegen zien om tot een zo schoon mogelijk resultaat te komen. Dat dit vaak niet lukt is te zien aan het zoekvolume op zoekmachines dat gaat over allerlei schoonmaak problemen. Bijvoorbeeld: hoe maak ik mijn vloer het beste schoon, hoe verwijder ik kalk uit mijn douchehoek, hoe maak ik mijn vieze voegen schoon enzovoort enzovoort

Poetsen kan iedereen

“Schoonmaken is een vak”

Schoonmaken is een vak

is een veel gebruikte uitspraak binnen de professionele schoonmaakbranche. Om gelijk met de deur in huis te vallen: schoonmaken is een vak maar in de professionele schoonmaak kom ik helaas regelmatig anders tegen. Gelukkig ontmoet ik vooral welwillende hard werkende mensen. Echter verstaan ze vaak de kunst van het poetsen in plaats van vakmatig schoonmaken.

Één van mijn werkzaamheden is het trainen en begeleiden van bedrijven die hun eigen schoonmaakdienst willen professionaliseren. Dit doe ik zowel bij Schoonmaakgoeroe klanten als bij externe opdrachtgevers.
Wat voor mij synoniem staat aan de kunst van het poetsen is huishoudelijke schoonmaak. Met andere woorden; schoonmaken zoals je het van je moeder hebt geleerd. Er is helemaal niets mis met huishoudelijk schoonmaken, thuis volstaat dat meestal. Ga je huishoudelijk poetsen echter toepassen binnen een professionele omgeving, zoals een kantoorpand of binnen een fabriek, dan volstaat deze manier van werken absoluut niet.

Huishoudelijk schoonmaken

Poetsen is een ander woord voor huishoudelijk schoonmaken

Als je thuis schoonmaakt dan doe je dat op je eigen manier en met de middelen die je zelf wilt gebruiken. Heb je geen zin meer in de huiskamer schoonmaken, dan maak je de klus morgen af. Heb je trek in koffie dan drink je een kop koffie. Deze manier van werken is niets mis mee omdat dit bij jou thuis is.

Voor veel mensen volstaat het resultaat van poetsen, ze vinden het goed genoeg. Er is echter een grote groep mensen die tegen de beperking van poetsen, ofwel huishoudelijk schoonmaken, aanlopen:

 • Kranen die na het poetsen nog steeds dof zijn
 • Spoelbakken waar de aanslag niet uit wil
 • De vloer ziet er na het dweilen streperig uit
 • De badkamer is na het ontkalken nog steeds vol met kalk
 • Voegen zitten na het schoonmaken nog steeds vol met vuil

Dit is slechts een kort lijstje van waar mensen naar zoeken op internet voor het oplossen van problemen veroorzaakt door huishoudelijk schoonmaken.

Resultaat zoektocht op internet over schoonmaken

Als je op het woord schoonmaken zoekt op Google dan zijn er 20.700.000 zoekresultaten. Daar zit alles tussen wat ook maar iets met dat woord te maken heeft. Dus ook het reinigen van je gevel, ramen wassen of reinigen na een brand. Zoek je iets specifieker op bijvoorbeeld het schoonmaken van je vloer dan zijn er 5.570.000 zoekresultaten.

schoonmaken

Zie jij de bomen door het bos nog? Ik niet meer. Nou mag je je voorstellen dat je een vieze badkamer hebt vol met kalk en vieze voegen. Je hebt al vele middelen gebruikt uit de supermarkt om je badkamer er echt glanzend uit te laten zien. Tot op heden is je dat nog niet gelukt. Om moedeloos van te worden dat na het opdrogen van je tegels er nog steeds vuiligheid is te zien. Dat moet toch anders kunnen dus ga je op zoek.

Dat op zoek gaan doe ik regelmatig om te kijken wat er zoal wordt geschreven over schoonmaken. Naast een aantal echt goede adviezen kom ik veel onzin en broodje aap verhalen tegen. Er zijn veel mensen die blogs schrijven of reageren op blogs die gaan over poetsen. Sommige adviezen zijn ronduit gevaarlijk. Als ik bijvoorbeeld iets lees over bleekwater gebruiken en even verder wordt er geadviseerd om te gaan mengen dan word ik zenuwachtig. Een gouden regel binnen de schoonmaak is dat er nooit middelen gemengd mogen worden. Als je bijvoorbeeld bleekwater mengt met een badkamerreiniger dan is de kans groot dat het gevaarlijke chloorgas ontstaat.

schoonmaken middelen nooit mengen

Ook lees ik adviezen waar je grote vraagtekens bij kunt plaatsen:
 • wasverzachter gebruiken als schoonmaakmiddel
 • Soda gebruiken voor het ontkalken van je douchewand
 • Groene zeep mengen met schoonmaakazijn en daarmee de wc ontkalken
 • WC ontkalken met cola
 • Oven schoonmaken met ammoniak en azijn
 • Een sopje van wasverzachter met groene zeep voor schone voegen
 • Oven innevelen met ovenreiniger (je longen beschadigen)
 • enz enz

Ik ben absoluut niet tegen huishoudelijke tips, er zijn er die werken. Waar ik echter geen voorstander van ben is het aanbevelen van dingen die niet werken of zelfs gevaarlijk zijn.

Ja maar... jij bent niet objectief

Ik krijg wel eens de opmerking jij schrijft dit en je verkoopt óók schoonmaakmiddelen. Dus je bent niet objectief. Het klopt dat ik professionele schoonmaakmiddelen en materialen verkoop, dat steek ik niet onder stoelen of banken. Als je mij kent dan weet je dat ik een vakidioot ben. Ik schrijf over het schoonmaakvak, het vak waar ik ook trainingen in geef aan professionals.

De adviezen die ik geef over de manier van schoonmaken daar kun je ook andere schoonmaakmiddelen bij gebruiken. Ik schrijf objectief over mijn vak net zoals ik product onafhankelijke trainingen verzorg bij bedrijven met middelen en materialen die bij een ander bedrijf zijn gekocht. Mijn doelstelling is in eerste instantie altijd het professionaliseren van de schoonmaak.

blog schoonmaken

Uiteraard doe ik mijn best de Schoonmaakgoeroe middelen te verkopen, dat is een deel van mijn inkomen. Dit doe ik op een integere manier en altijd gericht op een langdurige relatie. Eenmalige verkoop is het makkelijkste wat er is, daar doe ik niet aan mee. Ik ga met mijn bedrijf Schoonmaakgoeroe voor herhaal aankopen, het advies is goed, het middel is op en ik koop nu opnieuw. Bestaande relaties weten dat ze altijd bij mij terecht kunnen voor eerlijke adviezen. Er zijn bedrijven die gaan voor een glimlach, ik ga alleen voor een volle tevreden lach

Goed schoonmaken hoe dan wel?

” Schoonmaken is een vak ” vraagt dus om een andere aanpak

Thuis schoonmaken of binnen een professionele omgeving is niet vergelijkbaar. Thuis maak je schoon in je eigen tempo met middelen waar je zelf voor kiest. Als je  bijvoorbeeld bij een schoonmaakbedrijf werkt dan krijg je een afgepast aantal uren voor je schoonmaak taak en werk je met de schoonmaakmiddelen die door het schoonmaakbedrijf geleverd worden. Als je professioneel schoonmaakwerk doet dan mag je jezelf toewensen dat je dit doet met respect voor je lichaam. Schoonmaken is zwaar werk. Maak je elke dag schoon en doe je dat op een belastende manier voor je lichaam dan sloop je stukje bij beetje je lichamelijke gezondheid met als gevolg arbeidsongeschiktheid en blijvende pijn.

Binnen de professionele schoonmaak is er gelukkig steeds meer aandacht voor dit aspect en worden er branche erkende opleidingen verzorgd waarin er aandacht wordt besteed aan ergonomie. Op de site van de RAS kun je hier meer over lezen.

Hoe fijn is het als je bij jou thuis het poetsen om zet in schoonmaken zoals een professional dat doet.

Correct schoonmaken loont

Tijdens het verzorgen van trainingen hoor ik veel van de cursisten wat er zoal op hun werk misgaat. De gevolgen van niet op de juiste manier schoonmaken, ook wel reinigen genoemd, kan men zich niet permitteren binnen een professionele omgeving. Werken de schoonmakers niet met de juiste materialen dan is een hoger ziekteverzuim het gevolg. Indien er niet op de juiste manier wordt schoon gemaakt dan komen er klachten met als mogelijk gevolg dat het contract met het schoonmaakbedrijf wordt beëindigd.

Op een goede manier schoonmaken levert een tevreden klant op en dat zorgt voor lonende continuïteit bij het schoonmaakbedrijf. Thuis op de goede manier schoonmaken in plaats van poetsen levert direct resultaat op.

Thuis schoonmaken met goed resultaat

Op de site van Schoonmaakgoeroe lees je veel handige tips en handleidingen die je helpen bij het met goed resultaat schoonmaken. Als je op de goede manier hebt schoon gemaakt geniet je van:

Ik zeg altijd schoonmaken is hetzelfde als het bakken van een cake. Als je het recept volgt dan heb je een lekkere cake. Zo ook bij schoonmaken, werk je op de juiste manier dan heb je bijvoorbeeld een vloer zonder strepen en een badkamer die ook nadat de tegels zijn opgedroogd er stralend uitziet.

Schoonmaken is een vak, ik help je graag bij adviezen over vakkundig schoonmaken bij jou thuis of binnen je bedrijf.

schoonmaken voor een volle lach

Vorige

Badkamer schoonmaken in 15 minuten

Badkamer schoonmaken zonder stress

Volgende

Praat mee:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00