Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe blogt

Schoonmaken desinfecteren corona wat hebben die met elkaar te maken?

Zodra er sprake is van een Corona besmetting in je omgeving hebben Schoonmaken, desinfecteren en het Corona virus alles met elkaar te maken. Kennis over schoonmaken en desinfecteren wordt dan ineens heel belangrijk. Mijn ervaring leert dat deze kennis in heel veel gevallen ontbreekt, zelfs in een professionele omgeving waar men beter zou moeten weten. Het bewijs van mijn stelling dat iedereen kan poetsen en maar weinigen kunnen schoonmaken zie ik de laatste dagen regelmatig voorbij komen.  Een beetje met een doekje rondzwaaien en als een kip zonder kop ontsmetten kan iedereen. Schoonmaken is een vak. Bij een vak hoort vakkennis.

Waanzin van verkeerde informatie voorziening

Schoonmaken desinfecteren Corona

De drie belangrijkste woorden van dit moment lijkt wel.

schoonmaken desinfecteren corona

Deze blog schrijf ik om waar mogelijk een ander licht te schijnen op de waanzin, rond desinfecteren, die ik de laatste week voorbij zie komen. Er gebeuren dingen die echt niet door de beugel kunnen. Ik zie heel veel adviezen voorbij komen die uiteindelijk voor schijnveiligheid zullen zorgen. Schijnveiligheid is in mijn ogen gevaarlijker dan welk virus dan ook.

Ik spreek de wens uit dat deze blog wat duidelijkheid schept; mocht je vragen hebben dan mag je me altijd benaderen. Ik doe mijn best je vragen zo goed als mogelijk te beantwoorden.

Uiteraard leef ik van de verkoop van artikelen in mijn webshop; ik verkoop echter geen onzin en als iets niet nodig is dan zal ik dat ook zeker vertellen. Misbruik maken van deze Corona ellende is korte termijn denken, ik ga voor de lange termijn.

Corona, dan begint het met schoonmaken

Omdat ik een vakidioot ben volg ik al een tijdje de berichtgeving rond het Corona virus in relatie tot mijn vak. Wat mij vooral opvalt is dat in de meeste berichtgeving er niet over schoonmaken wordt gesproken. Waar vooral over wordt gesproken is het gebrek aan desinfectie middelen. Alsof desinfectie middelen het belangrijkst zijn geworden.

Zodra er sprake is van een Corona besmetting begint alles met schoonmaken. Schoonmaken is altijd de basis.

Eerst schoonmaken, daarna eventueel desinfecteren

Hierboven schreef ik al dat schoonmaken altijd de basis is. Ik leg de nadruk op altijd. Of je nou een toilet schoonmaakt of het werkblad in een grootkeuken. Schoonmaken ligt altijd aan basis wat er verder gaat gebeuren. In relatie tot de titel van dit artikel, Schoonmaken, desinfecteren en het Corona virus; schoonmaken – Corona, indien er slecht wordt schoongemaakt en mensen hebben het idee dat het goed uit is gevoerd, dan bestaat er een gevoel van veiligheid. Dit gevoel is echter compleet onterecht. Ik spreek in deze over het gevoel van schijnveiligheid.

Schijnveiligheid

Schijnveiligheid is denkbeeldige veiligheid. Je hebt het idee dat de schoonmaak of desinfectie goed is uitgevoerd. Ga je het echter rationeel bekijken dan klopt dit niet. Aan de voorwaarden van Schoon is niet voldaan. Een gevoel van schijnveiligheid is bijzonder kwalijk. Ongemerkt wordt de bron van ellende doorgegeven.

corona-desinfectie

Een belangrijk voorbeeld van schijnveiligheid zie ik de laatste week bijna dagelijks voorbij komen. Het dragen van handschoenen en mondmaskers, en dan bedoel ik met name het verkeerd dragen van handschoenen. Ik zal hier later in het artikel nog op terug komen. Een ander belangrijk voorbeeld van schijnveiligheid is niet goed schoonmaken, het verkeerd toepassen van desinfectie middelen en het toepassen van de verkeerde handhygiëne. Ook hier zal ik later op terug komen.

Modieuze schijnveiligheid

Ik zag ergens deze foto voorbij komen. Als tekst stond erbij; ook in tijden van het Corona virus kun je er nog modieus uitzien.

Ja, mooie en in mijn ogen aantrekkelijke foto. Echter enige vorm van bescherming met deze doek om het gezicht tegen een virus is ver te zoeken.

desinfectie corona

Waarom is goed schoonmaken zo belangrijk?

Schoonmaken desinfecteren Corona deze volgorde gaat ook op bij andere micro-organismen en virussen.

Eerder schreef ik en dat kan niet goed genoeg benadrukt worden, een goede schoonmaak is de basis van het totale hygiëne plaatje. Met andere woorden het is de fundering. Als een flatgebouw een slechte fundering heeft zal het instorten. Zo ook bij de schoonmaak.

Goed schoonmaken en het Corona virus is momenteel actueel. Ook in andere tijden is goed schoonmaken natuurlijk belangrijk. Door middel van schoonmaken wordt vervuiling weggehaald. Wat voor ons mensen vervuiling is, is voor micro organismen een feestje. Als je dus de vervuiling wegneemt door goed schoon te maken haal je de voedingsbodem weg. Behalve dat je de voedingsbodem weghaalt, neem je ook een groot deel van de micro-organismen weg.

Behalve dat vervuiling een voedingsbodem is, zorgt vervuiling er ook voor dat een desinfectans zijn werk niet goed kan doen. Een desinfectans is een slecht schoonmaakmiddel. Als je het wel als schoonmaakmiddel gaat gebruiken en daarbij ook nog denkt dat het gaat desinfecteren, dan kom je bedrogen uit. Tijdens het schoonmaken zal de desinfectans inactief worden door de vervuiling. Van desinfectie zal dus geen sprake meer zijn.

Verwijderen van micro-organismen door schoonmaken

Een voorwaarde voor het verwijderen van bijvoorbeeld bacteriën en virussen is natuurlijk dat er goed wordt schoongemaakt. Veelal wordt er slecht schoongemaakt. Zoals ik al eerder opmerkte; iedereen kan poetsen, schoonmaken is een vak. Bij poetsen is er meestal sprake van versmeren van het vuil. Wordt professioneel schoonmaken toegepast dan wordt het vuil weggenomen.

 

corona-desinfecterenBij goed schoonmaken wordt niet alleen de voedingsbodem weggehaald, maar ook een groot deel van de micro-organismen. Maak je bijvoorbeeld op de juiste manier schoon met professionele microvezeldoeken dan verwijder je ongeveer 98% van de vervuiling en micro-organismen.

Correct toepassen van desinfectiemiddelen

Afgelopen weekend kreeg ik een appje via de site met de vraag; kan ik alcohol bij desinfectie reiniger toevoegen? En is mijn toonbank dan Corona vrij?

Ik heb werkelijk geen idee of de toonbank dan na afloop Corona vrij is. Wat ik wel weet is dat je middelen nooit mag mengen. Mengen van schoonmaakmiddelen kan gevaarlijk zijn in verband met mogelijke gasvorming. Desinfectiemiddelen moet je nooit mengen, ze verliezen hun werking.

De doelstelling van desinfecteren is het doden van micro-organismen. Om micro-organismen af te doden moet je je exact houden aan de gebruiksaanwijzing. Heb je deze wel eens gelezen?

Desinfecteren en het Corona virus

Schoonmaken desinfecteren corona binnen een gevangenis

Een tijdje terug gaf ik een training bij een schoonmaakbedrijf die binnen een PI isolatiecellen schoonmaakt. De cellen die ze schoonmaken zijn onder gesmeerd  met bloed en poep. Ze desinfecteren de cel nadat deze is schoongemaakt. Op mijn vraag wat ze willen doden kreeg ik als antwoord; bacteriën en virussen. Ik merkte toen op; zouden jullie eens met mij de gebruiksaanwijzing mee willen lezen? Wat stond er op de fles? Dit middel is uitsluitend geschikt ter bestrijding van bacteriën, gisten en schimmels. Virussen stonden er niet tussen.

Wil je nu specifiek het Corona virus bestrijden is het natuurlijk zaak te lezen of het middel dat je nu in je handen hebt geschikt is voor het bestrijden van het Corona virus. Dat zijn ze bij lange na niet allemaal. Hierboven heb ik al geschreven over schijnveiligheid, dat is in deze bij het niet geschikte middel het geval.

Gebruiksaanwijzing desinfecteren en het Corona virus

  1. Check of het middel geschikt is voor het doden van het Corona virus
  2. Draag de juiste persoonlijk beschermingsmiddelen
  3. Maak het te desinfecteren oppervlak goed schoon
  4. Lees de gebruiksaanwijzing van het desinfectiemiddel
  5. Voer de desinfectie uit volgens gebruiksaanwijzing
  6. Maak het te desinfecteren oppervlak voldoende nat met de desinfectans zodat het oppervlak nat blijft gedurende de inwerktijd
  7. Desinfecteer het liefst met disposable doeken
  8. Doe de doeken in een, het liefst anders gekleurde, afvalzak
  9. Verwijder in de juiste volgorde de PBM’s
  10. Was of desinfecteer je handen

Corona virus; handschoenen dragen en schijnveiligheid

Handschoenen dragen in de schoonmaak is in veel gevallen ter bescherming van de persoon die ze draagt. Echter, als handschoenen verkeerd worden gebruikt is er sprake van schijnveiligheid.

kennisbank handleidingenNu tijdens de Corona crisis zie ik veel mensen die te pas en te onpas handschoenen dragen. Van de week nog op tv. Mensen geven elkaar een hand en even later zie je ze met een glas wijn in hun gehandschoende hand. Draag dan geen handschoenen, de kans is dan groot dat je je handen wast nadat je iemand een hand hebt gegeven of iets hebt aangeraakt.

Vanmiddag zag ik het ook in de plaatselijke supermarkt. De dames achter de kassa droegen zwarte vinyl handschoenen. Geld werd aangenomen en wisselgeld werd terug gegeven. Zo werden vele klanten geholpen en ondertussen zaten ze aan hun gezicht te frunniken. Schoonmaken desinfecteren Corona , los van deze elementen is het sowieso raadzaam om bij desinfectie middelen handschoenen te dragen.

Corona virus; handen wassen of handen desinfecteren

Bij schoonmaken en desinfecteren heb je al kunnen lezen dat aan desinfecteren altijd schoonmaken vooraf dient te gaan.

handen wassen

Bij handdesinfectie is het belangrijk te kijken wat je moet doen. Indien je handen zichtbaar vuil zijn dan moet je handen wassen. Is er sprake van vieze handen dan zal de handgel zijn desinfecterende werk niet kunnen doen. Ook hier is er dan sprake van schijnveiligheid.

Sowieso is het belangrijk te weten of je handgel wel geschikt is voor virussen. Veel handgels zijn anti bacterieel en doen derhalve niets met virussen. Handgels worden vaak niet goed gebruikt. Je moet je handen in een bepaalde volgorde desinfecteren, anders is het zinloos. In geval van het Corona virus heb je niet eens handgel nodig. Je handen op een correcte manier wassen volstaat.

Op de juiste manier handen wassen is dus altijd beter dan de schijnveiligheid van niet werkende handgel.

 

Op de goede manier handschoenen uit uittrekken

Hand desinfectie in beeld uitgelegd

Correct handen wassen in beeld uitgelegd

Ik hoop met dit blog duidelijk gemaakt te hebben dat schoonmaken, desinfecteren en het Corona virus alles met elkaar te maken hebben.

Vorige

Vuile vloer schoonmaken

Corona en de waanzinnige desinfectie oorlog

Volgende

Praat mee:

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00