Hoe linoleum schoonmaken of hoe marmoleum schoonmaken, op deze pagina kun je lezen hoe je het beste je linoleum kunt schoonhouden.

Behoud de natuurlijke uitstraling van je marmoleum
linoleum schoonmaken
 Handig om te weten voordat je linoleum / marmoleum gaat schoonmaken

Linoleum is gemaakt van natuurlijke, veelal hernieuwbare grondstoffen. De grondstoffen van linoleum zijn: lijnzaadolie, pijnhars, vulmiddel (kurk of houtmeel), kalksteen, jute en een pigment. Linoleum is meer bekend onder de naam Marmoleum. Marmoleum is een merknaam van Forbo. Marmoleum = linoleum. Forbo is de grootste en meest bekende fabrikant van linoleum (marmoleum). Een andere producent van linoleum is DLW.

Linoleum is een, mits goed behandeld, duurzame vloerbedekking die voor een prachtige, warme uitstraling kan zorgen in de ruimte waar het ligt. Linoleum wordt het meest gelegd in een professionele omgeving zoals kantoren en scholen. Steeds meer mensen zien de natuurlijke uitstraling van deze vloerbedekking en leggen marmoleum thuis als vloerbedekking. Omdat marmoleum een natuurlijke basis heeft kun je niet zo maar willekeurig welk middel dan ook op deze vloer gebruiken.

Linoleum schoonmaken in een professionele omgeving. marmoleum schoonmaken

In een professionele omgeving wordt er meestal schoongemaakt door een schoonmaakbedrijf. De meeste schoonmaakbedrijven weten prima hoe ze linoleum moeten onderhouden. Vaak worden marmoleum vloeren op scholen en kantoren in de was gezet, ook wel polymeer genoemd. Het polymeren van marmoleum vloeren wordt gedaan om de vloer te beschermen. In een professionele omgeving wordt de vloer intensief belopen. Het in de was zetten van marmoleum kun je thuis beter niet doen.

het beste onderhoud voor marmoleum

 

marmoleum Marmoleum schoonmaken thuis

Marmoleum schoonmaken is relatief eenvoudig. Er zijn een paar zaken waar je rekening mee dient te houden, wil je kunnen genieten van een langdurig fraaie uitstraling van je marmoleum vloer. Zoals eerder gezegd kun je je marmoleum thuis beter niet in de polymeer zetten. Een polymeer op je vloer zal de natuurlijke uitstraling van marmoleum verstoren. Op de vloer komt een onnatuurlijke glans. Een groot nadeel van een glanzende linoleum vloer is dat je elke oneffenheid in de ondervloer duidelijk ziet. Verder zul je je gaan storen aan elk krasje en het kleinste stofplukje zie je duidelijk liggen.

Marmoleum schoonmaken kun je het beste zo simpel mogelijk houden. Je kunt de mamoleum vloer het beste stofwissen of stofzuigen en schoonmaken met een neutraal schoonmaakmiddel. Een neutraal schoonmaakmiddel gebruiken is belangrijk. Een belangrijk bestanddeel van marmoleum is lijnolie. Als je alkalische (ontvettende) schoonmaakmiddelen gaat gebruiken dan zullen deze stukje bij beetje de lijnolie oplossen in de linoleum. Dit zal uiteindelijk je linoleum beschadigen en de levensduur verkorten.

Waarmee kun je het beste je linoleum / marmoleum mee schoonmaken

Bij het linoleum schoonmaken zijn een aantal zaken belangrijk; hygiëne, uitstraling van het marmoleum en niet onbelangrijk, het liefst op een efficiënte manier. Vaak ziet marmoleum er vlekkerig en streperig uit. Deze streperige en vlekkerige aanblik komt meestal doordat er niet correct wordt schoon gemaakt en gebruik makende van het onjuiste schoonmaakmiddel. Er zijn nog al wat schoonmaakmiddelen te koop die veel residu achterlaten op je vloer na het schoonmaken. Als je vloer nog nat is dan ziet hij er goed uit, echter na het opdrogen zie je de strepen en vlekken. De methode van schoonmaken die Schoonmaakgoeroe adviseert kent deze nadelen niet. Schoonmaakgoeroe adviseert het Evika vloerreinigingssysteem dat in een aantal varianten leverbaar is. De methode van schoonmaken zal wennen zijn het heeft echter een groot aantal voordelen t.o.v. hoe er nu wordt schoongemaakt.

De voordelen van het Evika vloerreinigingssysteem zijn:
 • Enorme tijdbesparing, werkt 4 keer sneller dan werken met een dweil of emmer met mop
 • Zeer zuinig met water
 • Slechts 150ml water voor 30m2 linoleum schoonmaken
 • Slechts 1 ml schoonmaakmiddel voor voor 30m2 marmoleum schoonmaken
 • Evika vloerreiniger eco laat geen residu achter op je vloer  marmoleum schoonmaken
 • Je marmoleum zal streeploos en vlekvrij opdrogen
 • Je werkt altijd met schone materialen
 • Het uitspoelen van dweilen of een mop behoort tot de verleden tijd
 • Geen gesjouw meer met emmers water
 • Met respect voor het milieu

 

marmoleum schoonmaken

 

Start hier voor een schone marmoleum vloer

 

 

 

In de video is een stenen vloer te zien. Het Evika systeem voor marmoleum schoonmaken werkt op dezelfde manier op marmoleum.

 Instructie hoe linoleum schoonmaken met Evika vloerreinigingssysteem

marmoleum schoonmaken

 

 

Bestel hier de materialen voor linoleum schoonmaken.

 1. Pas 150 ml water af in een maatbeker.
 2. Voeg 1 a 2 doseringen Evika vloerreiniger Eco toe aan het water.
 3. Verdeel de schoonmaakoplossing uit de maatbeker gelijkmatig over het mopje.
 4. Rol het mopje op en leg deze vijf minuten weg. Het mopje kan nu door en door gelijkmatig vochtig worden.
 5. Is het oppervlak groter dan 30m2 of is de linoleum vloer erg vuil maak dan op dezelfde manier een tweede mopje klaar.
 6. Stofwis of Stofzuig de linoleum vloer.
 7. Leg het mopje op de grond en plaats de steel met mophouder op het mopje.
 8. Zorg er voor dat de telescopisch verstelbare steel op schouder hoogte staat.
 9. Loop een baan met het mopje over de linoleum vloer naar de plek waar je begint met het schoonmaken van de vloer. Op deze manier wordt het water uit het mopje beter over de vloer verdeeld.
 10. Mop nu de marmoleum vloer. Als de steel op de juiste hoogte staat hoef je niet met een kromme rug te werken.
 11. Na het moppen van je linoleum vloer het mopje bij de was doen. 
Was de microvezel mop altijd na gebruik in een wasmachine

Het uitspoelen van een microvezel mop is zinloos. Microvezel laat zich niet uitspoelen, het vuil zit vast in de microvezels. De microvezels in de mop laten het vuil pas los in de wasmachine. Gebruik elke keer een schone mop. Je wilt tenslotte niet schoonmaken met het vuil van de vorige schoonmaak beurt nog in de mop. Het grote voordeel is dat er alleen met schoon materiaal wordt gewerkt. Dit zorgt er voor dat je bij het linoleum schoonmaken een perfect streeploze vloer krijgt. De microvezel mop wassen in een wasmachine op 60 graden zonder wasverzachter. Voor het wassen van de mop is het Evika wasmiddel een uitstekend product. wasmiddel voor microvezel

 

 

 

 

klik hier als je overtuigd bent

 

 

 

Instructie linoleum / marmoleum schoonmaken met schoonmaakmiddel en mop.

Vaak wordt een linoleumvloer in de was gezet (de zogenaamde dweilwas). Maar daar ben ik geen voorstander van. Een waslaag gaat namelijk slijten en hierdoor zie je elk krasje en andere oneffenheid. Voorkeur gaat uit de vloer te onderhouden met een neutraal vloerreinigingsmiddel dat een klein beschermlaagje achter laat. Een zogenaamde redispersibele polymeer. Elke keer als je de vloer reinigt lost het vorige laagje op en breng je een nieuw laagje aan.  Zo behoudt de vloer zijn natuurlijke uitstraling. In de webshop kun je o.a. het product P315 Planta Cleen vloerreiniger vinden. P315 Planta Cleen is erg geschikt om linoleum mee schoon te maken.

 1. Vul een emmer met koud/ lauw water en doseer daarin de juiste hoeveelheid schoonmaakmiddel.
 2. Vul een tweede emmer met water.
 3. Maak een mop nat in de emmer waar het schoonmaakmiddel in zit.
 4. Wring deze uit boven de tweede emmer.
 5. Maak de linoleum vloer schoon.
 6. Is je mop vies of te droog? Spoel deze uit in de tweede emmer en wring ‘m uit.
 7. Drenk je mop in de emmer met schoonmaakmiddel.
 8. Wring je mop weer uit boven de tweede emmer.
 9. Ga verder met schoonmaken van de marmoleum vloer.
 10. Herhaal bovenstaande punten vanaf punt 7, tot de hele linoleum vloer schoon is.

Door op deze manier te werken, zal linoleum schoonmaken beter gaan. De vloer wordt schoner dan wanneer je met 1 emmer werkt.

 

De weg naar schoon marmoleum

 

Hoe marmoleum schoonmaken is een veel gebruikte zoekterm in de zoekmachines

Linoleum schoonmaken wordt door veel mensen gezien als een niet gemakkelijke schoonmaakklus. Als je zoekt op Google dan worden er nog al wat schoonmaaktips gegeven voor het schoonmaken van linoleum. Sommige tips zijn nuttig. Er zitten echter ook bijzonder exotische tips tussen die de uitstraling van je fraaie marmoleum vloer niet zullen bevorderen of zelfs beschadiging zullen veroorzaken. Hieronder een voorbeeld van een paar tips gevonden op het internet.

Marmoleum schoonmaken met ammoniak

Het klopt dat ammoniak de vettige laag die strepen op je marmoleum veroorzaakt zal verwijderen. Er kleven echter nog al wat nadelen aan het gebruik van ammoniak. Het middel is bijzonder milieubelastend. Ammoniak stinkt en het kan gevaarlijke gasvorming geven. Ammoniak is schadelijk voor je huid. Daarnaast moet je er voor waken dat ammoniak je marmoleum niet beschadigd. Marmoleum bevat een percentage lijnolie. Marmoleum schoonmaken met ammoniak zorgt er voor dat je stukje bij beetje dat belangrijke bestanddeel verwijdert. Bovendien heb je grote kans dat het je pigment beschadigt.

Marmoleum  schoonmaken met groene zeep

Groene zeep zal ongetwijfeld voor een aantal schoonmaak werkzaamheden een prima middel zijn. Voor het linoleum schoonmaken is het echter niet geschikt. Het probleem bij veel linoleum vloeren is dat ze er streperig uitzien. Vaak komt dit doordat de vloer wordt schoongemaakt met groene zeep. Het middel groene zeep heeft als eigenschap dat het een vettig laagje achterlaat. Dit vettige laagje zorgt er voor dat je vloer er niet streeploos uitziet. Dus op je vraag hoe marmoleum schoonmaken is het gebruik van groene zeep niet aan te raden.

Wat zeggen klanten reviews over de Evika vloerreiniging methode, deze methode zeer geschikt voor marmoleum schoonmaken

Wil; De vloer moppen en schoon zonder klotsende oksels. Een fluitje van een cent met het Evika vloermop systeem. Geweldig makkelijk 🙂 Ben er blij mee!!

Marian; We zijn sinds kort bij PS! koffie, kunst & chocola bezig met zoals ik het noem ‘het nieuwe schoonmaken’ en er gaat echt een hele schoonmaakwereld open! Jaap heeft ons geïnstrueerd en eigenlijk zou iedereen zo’n ‘les’ moeten krijgen! Toilet, vloer, alles gaat met veel meer gemak. En niet meer met je handen in sopjes, geen uitwringen van dweilen en doekjes, maar met gemak alles veel sneller echt schoon! Je wilt nooit meer anders! Jaap dankjewel!
Vriendelijke groet,
Marian

Carla; Eindelijk een makkelijk en goed systeem voor het schoonmaken van de vloer. Ik wil niet anders meer.

Renate; Klopt helemaal. Ik werk er nu 2 weken mee. Mijn vloer is eindelijk weer schoon. Het was even wennen maar ik wil nu niet anders weer.

Ineke; De vloerreiniger met de mop zijn top en het kost bijna geen water.

 

einde artikel, begin van schoon marmoleum

 

Het Evika vloerreiniging systeem is ook geschikt voor: