Het ontkalken van de badkamer, de eigenwijze huisvrouw / huisman

In Nederland werken zo’n 150.000 mensen in de professionele schoonmaak. Professionele schoonmaak? Ja, schoonmaken is een vak. Naast deze professionele schoonmakers zijn er nog zo’n 10 miljoen mensen die op de één of andere manier bezig zijn met schoonmaken.

In Nederland werken zo’n 150.000 mensen in de professionele schoonmaak. Professionele schoonmaak? Ja, schoonmaken is een vak. Naast deze professionele schoonmakers zijn er nog zo’n 10 miljoen mensen die op de één of andere manier bezig zijn met schoonmaken. Badkamertegels schoonmaken of het ontkalken van de badkamer is een schoonmaak klus die veel aandacht vraag.

de eigenwijze huisvrouw

Schoonmaak opleidingen

Al heel wat jaren verzorg ik vakopleidingen binnen de professionele schoonmaakbranche. Regelmatig krijg ik uit mijn omgeving te horen: “ wie heeft er nou een opleiding nodig voor schoonmaker? Iedereen kan toch schoonmaken? “ Zelfs van cursisten die zelf binnen de professionele schoonmaak werken krijg ik vaak te horen dat ze het belachelijk vinden dat ze op cursus worden gestuurd.

Tijdens de eerste cursus bijeenkomst begin ik altijd met een rondje basis vakkennis. Wat is het verschil tussen vakmatig schoonmaken en huishoudelijk schoonmaken. Wat ligt er aan het schoonmaken ten grondslag. Wat is veilig werken en wat is ronduit gevaarlijk? Meestal zijn de schoonmakers goed op de hoogte wat de bedoeling is op het pand waar zij schoonmaken. Ga ik echter dieper op het vak schoonmaken in, dan ontbreekt het in veel gevallen aan vakkennis. Ik noem heel bewust het woord Vakkennis, want schoonmaken is immers een vak. Aan kennis ontbreekt het de schoonmakers niet, kennis is royaal aanwezig. De kennis die veel schoonmakers hebben is hoe er huishoudelijk dient schoongemaakt te worden.

Je hebt ooit van je vader of moeder leren schoonmaken, dit is dus heel logisch. Huishoudelijk schoonmaken is echter heel wat anders dan professioneel schoonmaken. Pas je huishoudelijke schoonmaak toe in een professionele omgeving dan loop je tegen heel wat problemen aan. Echt goed schoonmaken vraagt om vakkennis. Met welke materialen kan ik het beste werken, in de professionele schoonmaak worden andere middelen en materialen gebruikt dan bij het thuis schoonmaken. Hoe kan ik mijn tijd het beste indelen. Met wat voor een materialen heb ik te maken en hoe maak ik deze schoon. Hoe werk ik zo ergonomisch mogelijk, schoonmaken is zwaar werk en zorgt voor slijtage in je lichaam als je op de verkeerde manier werkt. En heel belangrijk, wat is veilig werken.

Methoden voor het ontkalken van de badkamer

Het ontkalken van de badkamer

Tijdens de trainingen die ik geef, probeer ik altijd met voorbeelden te werken die dicht bij de mensen liggen. Bijvoorbeeld het ontkalken van de badkamer. Als je nu naar je badkamer kijkt dan weet je dat het een behoorlijke klus is, deze schoon en kalkvrij te houden. Ik vraag aan de cursisten hoe ze nu hun badkamer ontkalken. De antwoorden die ik krijg zijn meestal de tips die ik lees als ik op internet de zoekopdracht ‘ontkalken badkamer’ of ‘schoonmaken badkamer’ intoets:

 • Badkamertegels schoonmaken met antiroos shampoo
 • Badkamer schoonmaken met wasverzachter
 • Badkamer ontkalken met schoonmaakazijn of citroen
 • Bleekwater mengen met soda en daarmee de badkamer ontkalken
 • Badkamertegels schoonmaken met tandpasta
 • bleekwater in een plantenspuit en daarmee de badkamer ontkalken
 • tegels boenen met autoshampoo en daardoor de kalkaanslag verwijderen

Deze methoden worden vaak uitgeprobeerd omdat de middelen die in de supermarkt te koop zijn niet doen, wat ze in de reclame op tv beloven. Natuurlijk zitten er tussen de huishoudelijke tips best wel bruikbare tips. Als je heel veel tijd hebt en van schoonmaken houdt, dan kun je een badkamer met azijn ontkalken. En ja, als je de douche tegels met tandpasta insmeert en maar lang genoeg gaat boenen dan zal de kalkaanslag uiteindelijk verdwijnen. Sommige tips zijn ronduit gevaarlijk voor je gezondheid. Het mengen van chloor bijvoorbeeld kan het gevaarlijke chloorgas geven. Ontkalken badkamer

Professionele schoonmaak methoden

De schoonmakers die bijvoorbeeld een sportschool schoonmaken passen thuis heel andere methoden en technieken toe bij het ontkalken van de badkamer. Op hun werk gebruiken ze professionele schoonmaakmiddelen en materialen. Deze middelen zorgen ervoor dat na het ontkalken van de douches in de sportschool het sanitair echt kalkvrij is en de vervuilde voegen weer schoon zijn. Professionele middelen werken beter en sneller dan huishoudelijke middelen. Vaak krijg ik te horen dat dit klopt, dat ze echter te weinig tijd krijgen om echt goed schoon te maken.

Professionele middelen en materialen werken sneller en beter dan huishoudelijke schoonmaakmiddelen, het zijn echter geen wondermiddelen. Je hebt nog steeds tijd nodig om een schoon resultaat te krijgen. Tijd om te boenen, tijd voor het inwerken en alles weer af te spoelen. Daarnaast is de juiste techniek benodigd voor het verkrijgen van een schoon resultaat. Zijn de factor tijd en techniek niet in voldoende mate aanwezig dan zullen ook professionele schoonmaakmiddelen en materialen bij het ontkalken van de badkamer een bedroevend resultaat geven. Worden alle regels in acht genomen dan zal het eindresultaat echter bevredigend zijn.

In mijn trainingen vertel ik dat ik schoonmaken thuis niet echt leuk vind. De professionele schoonmaak en alles wat daarbij komt kijken vind ik wel leuk. Ik vind het fijn om les te geven in het schoonmaakvak en kennis over te dragen. Thuis schoonmaken ervaar ik als een noodzakelijk iets, echter als ik schoonmaak dan wil ik wel een goed eindresultaat. Ik weet dat ik in kortere tijd en met minder inspanning mijn badkamer kan ontkalken met professionele middelen, waarom zou ik dan nog huishoudelijke middelen gebruiken?

JA MAAR………..ja maar is nee

eigenwijs dwars, steilorig, tegendraads, eigenzinnig, koppig, waanwijs

Gevonden op:
http://www.woorden-boek.nl/woord/eigenwijs

eigenwijs ontoegankelijk voor raad

Jaar van herkomst: 1466 (HWS )

Gevonden op:
http://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

eigenwijs eigenwijs bijv.naamw.Uitspraak:   [ɛixə(n)ˈwɛis] 1) met de gewoonte nooit raad van anderen aan te nemen Voorbeeld:   `Je denkt het altijd beter te weten, doe toch niet zo eigenwijs.`Synoniemen:   eigengereid, eigenzinnig 2) grappig en e…

Gevonden op:
http://www.woorden.org/woord/eigenwijs

Eigenwijs is mooi

Ik ben een eigenwijs mens. Als ik de betekenis van eigenwijs opzoek dan is dit een niet zo fijne eigenschap. Ga ik het woord ontleden dan betekent eigenwijs: eigen wijze. Hé, dat klinkt ineens een stuk positiever. Er is niets mis met eigen wijze, doe en beleef alles op je eigen wijze en wees geen kuddedier die achter de massa aanloopt. Ik denk dat je daar het meeste geluk uit kunt halen, maar goed ik ben een eigen-wijs mens. Als een ander daar anders over denkt is dat ook prima.

‘Ja maar’ is een veel gebruikte reactie op gegeven adviezen hoe professioneel schoon te maken.

 • Als je een badkamer wilt ontkalken zet de tegels dan altijd in van beneden naar boven. Ja maar…….
 • Als je de tegels afspoelt na het ontkalken, doe dat dan altijd met koud water. Ja maar…..
 • Draag handschoenen bij het ontkalken van de badkamer. Ja maar……

‘Ja maar’ staat synoniem voor Nee. Je zegt dat nou wel, maar…. Met andere woorden ik ben het er niet mee eens. Of misschien wel, ik ben eigenwijs en ik doe het toch op mijn manier. Op zich prima natuurlijk dat je het er niet mee eens bent of het toch op je eigen wijze wilt doen. Wellicht is het toch handig een nieuwe methode tegen het licht te houden en het uit te proberen. Als de huishoudelijke methoden echt goed zouden werken zou de professionele schoonmaak branche de eerste zijn om het toe te passen. Daar gaat het er immers om, om zo veel mogelijk in korte tijd goed schoon te kunnen maken. Door open te staan voor een nieuwe methode is de kans groot dat die nieuwe methode je nieuwe eigen wijze wordt. Eigenwijs is een goede eigenschap als er ook de bereidheid is open te staan voor andere eigen-wijzen.

Dus als je veel tijd hebt en gek bent op langdurig hard boenen………. Dan is er niets mis om lekker eigenwijs de badkamer te ontkalken met antiroos shampoo. Succes 😉

ontkalken badkamer

1 Reactie

 1. Nicky de Jong schreef:

  Ik merk ook bij veel klanten dat ze niet snappen waarom er niet gewoon met hun standaard schoonmaakproducten schoon gemaakt kan worden. Goed en duidelijk artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*