Je winkelwagen is momenteel leeg!
Schoonmaakgoeroe blogt
ECO VRIENDELIJK OF EGO VRIENDELIJK?
Dat is een vraag die je jezelf moet stellen als je een bedrijf hoort beweren dat hun schoonmaakmiddelen milieuvriendelijk of biologisch afbreekbaar zijn. Ik schrijf dit artikel omdat ik vorige week werd gebeld door een consument met de vraag: “ zijn uw schoonmaakmiddelen wel biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk?”. Duurzaamheid is meer en meer belangrijk voor consumenten. Veel bedrijven weten dat en haken dan ook in met menig feel good uiting om de consument over te halen bij hen te kopen.
GreenwashingEco vriendelijk of Ego vriendelijkIk las ergens een marktonderzoek waarin werd gesteld dat ongeveer 50% van de persoonlijke verzorging producten, schoonmaakmiddelen en cosmetica claimen duurzaam te zijn. Dit blijkt dan uit de groene etiketten en advertenties. Een grote benzine maatschappij bijvoorbeeld pocht over CO2 neutraal autorijden. Kijk naar menig reclame uiting waarin “milieubewustzijn” wordt omarmt, vaak doorspekt met de grootste onzin. Voor de uiting van deze onzin bestaat een term die prima past binnen de branche waarin ik werkzaam ben: Greenwashing. Met andere woorden het groen wassen van zaken die eigenlijk het daglicht niet kunnen verdragen. Het woord Greenwashing is ooit in het leven geroepen door de Amerikaanse milieuactivist Jay Westervelt. Hij heeft dit woord in het leven geroepen om de meest bedrieglijke verkooppraatjes aan de kaak te stellen. De consument laten zien dat er een rad voor zijn ogen wordt gedraaid. Benoemen dat een ingrediënt biologisch is, maar de minder vriendelijke ingrediënten niet benoemen.
|
En bij Schoonmaakgoeroe dan? Eco vriendelijk of Ego vriendelijk?terugkomend op de vraag of de schoonmaakmiddelen van de firma Schoonmaakgoeroe biologisch afbreekbaar zijn en milieuvriendelijk wil ik als eerste aangeven dat ook ik aan Greenwashing doe. Mijn producten zijn voorzien van het Europese ecolabel. Ik zal in mijn uiting echter nooit zeggen dat de producten van Schoonmaakgoeroe milieuvriendelijk zijn. Ik spreek daarentegen vaak over eco-bewust. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen bestaan niet, bij niemand niet. Wat wel bestaat zijn middelen die minder milieu belastend zijn en dat is toch heel wat anders. “Ja maar” hoor ik mensen dan wel eens zeggen als er eco op staat waarom moet ik dan wel handschoenen dragen als ik de ontkalker gebruik. Veel consumenten hebben door verkeerde communicatie van leveranciers het idee als het eco is dat het dan goed voor je is. Ik geef dan wel eens het volgende voorbeeld: koop bij een biologische winkel de meest milieuvriendelijke citroen die je kunt vinden. Pers deze citroen uit, doe vervolgens het sap in een schoteltje en steek je vinger gedurende een kwartier in het sap. Denk je dat je nagel nog in een goede conditie is door het zuur in het citroensap? Of neem de blauwe monnikskap. Een prachtig plantje. Komt je huid in aanraking met het sap van deze plant dan zal je huid heftig geïrriteerd raken en branderige plekken krijgen. De plant is zo giftig dat zelfs de honing van deze plant giftig is.
|
Ok maar is het wel biologisch afbreekbaar dan?Stinkt poep? Die vraag is net zo zinloos als de vraag is jouw schoonmaakmiddel biologisch afbreekbaar. Ik houd het graag simpel; als een schoonmaakmiddel niet biologisch afbreekbaar is, dan mag het niet verkocht worden. Zo simpel is het. Waarom zet een fabrikant het dan op de verpakking? Ik heb een groen gevoel..Precies; om jou je goed te laten voelen dat je zijn product gebruikt. I feel green. Dat je nagels er afvallen of je huid uitdroogt, ach slechts een klein detail. Toch? Op vrachtauto’s van veetransporten naar het slachthuis zie je een blij varken… ik twijfel, maar vlees is toch een dood dier? Eco-vriendelijk of ego-vriendelijk? Jij mag het zeggen. |