schoonmaken met bleekwater

Schoonmaken met bleekwater, maakt dat echt schoon?

waarom maken we schoon?

Volgens Wikipedia is de definitie van schoonmaken: Schoonmaak is het eenmalig of periodiek reinigen, het ontdoen van iedere vorm van vervuiling. Dit kan betrekking hebben op schoonmaak in huis of in een openbare of industriële omgeving. Schoonmaak in de huishouding == Schoonmaak in de huishouding heeft betrekking op het reinigen van de woonkamer, slaapkamer, sanitair, gangen etc.

Definitie schoonmaken

Op de pagina van Wikipedia kun je lezen dat schoonmaken het ontdoen van iedere vorm van vervuiling is. Je kunt het ook omschrijven als, het weghalen van iets wat daar niet hoort ofwel het verwijderen van een verstoring.

Tijdens het schoonmaken verwijder je dus vuil. De vraag die nu automatisch om hoog komt is: waarom denken mensen nog steeds dat bleekwater een schoonmaakmiddel is. Of waarom denken mensen dat ze bleekwater nodig hebben bij het schoonmaken.

Schoonmaken met bleekwater

Schoonmaken met bleekwater of schoonmaken met chloor is geen schoonmaken. Bleekwater bleekt het vuil. Bleken betekent dat het vuil onzichtbaar wordt gemaakt in plaats van dat het vuil wordt weggenomen. De combinatie schoonmaken met bleekwater of schoonmaken met chloor is dus onmogelijk.

Gebruik maken van bleekwater staat synoniem aan het camoufleren van vuil. Probeer je een voorstelling te maken dat je tijdens een examen de volgende meerkeuze vraag krijgt:

Het riool lekt wat ga je doen? Maak een keuze uit antwoord A of antwoord B

  • A: Je gebruikt een luchtverfrisser om de stank te verminderen
  • B; Je belt het installatiebedrijf om het riool te laten repareren  schoonmaken met bleekwater

Antwoord A is hetzelfde als gebruik maken van bleekwater tijdens het schoonmaken. Door gebruik te maken van bleekwater tijdens het schoonmaken bouwt het vuil zich op. Het oppervlak lijkt schoon maar is het niet. Als je bijvoorbeeld de badkamer wilt schoonmaken dan is één van de lastige klussen het verwijderen van kalk. Als je bleekwater gebruikt voor het schoonmaken van je badkamer dan bouwt het kalk zich op. Op een gegeven moment is de opgebouwde vervuiling niet meer te bleken. Om het opgebouwde kalk te verwijderen is een enorme klus.

Gebruik bij het schoonmaken van bijvoorbeeld je badkamer goede schoonmaakmiddelen. Goede schoonmaakmiddelen nemen het vuil weg. Je badkamer blijft er gewoon beter uitzien.

Ban bleekwater uit je huis. Het is geen schoonmaakmiddel, het is slecht voor je gezondheid en daarnaast enorm milieubelastend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*